
AV-arkin ja Cinema Orionin Taidetta taiteen vuoksi -näytössarjan seuraava näytös esitetään 21.2. klo 17 Cinema Orionissa. Kevään 2023 teema on ”Fantasiaa tutkimassa”. Helmikuun näytös ”Fantastisia kohtaamisia” voi lähettää katsojan vapauttavalle matkalle, joka saa heidän kyseenalaistamaan havaintoaan. Näytös tarjoaa pääsyn mielikuvituksellisiin sisäisiin maailmoihin, joiden illusoriset heijastukset keinuvat valkokankaalla.
Näytös alkaa Ana Gutieszan ääniperformanssilla, jonka visuaalisesta osuudesta vastaa VJ J. Culebro. Shachindra Dassin Menossa jonnekin? (2012) vie meidät vilkkaalle sillalle. Anya Tsyrlinan ja Sid Iandovkan horizōn (2019) sekä Christopher Harrisin Halimuhfack (2016) kysyvät, miten kohdata arkistoaines. Ana Vazin Pseudosphynx (2020) ja Minna-Kaisa Kallisen Kutsun niitä kuultoimukkaiksi (2021) esittelevät lumoavia luontokappaleita – todellisia tai kuvitteellisia. Mutta mitä kohtaa yksinäinen aasi Farhad Kalantaryn teoksessa Standing Still (2019)?
Taidetta taiteen vuoksi tuo yhteen taiteilijain liikkuvaa kuvaa, mediataidetta ja kokeellista elokuvaa niin Suomesta kuin ympäri maailmaa, uutuuksia ja klassikoita. Näytössarjaa ovat tukeneet Koneen säätiö, Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Helsingin kaupunki. Sarjan kuratoinnista vastaa työryhmä, johon kuuluvat Diego Ginartes, Sepideh Rahaa, Tytti Rantanen ja Azar Saiyar. Seuraavat Taidetta taiteen vuoksi -näytökset esitetään 4.4. ja 16.5.2023. Näytöksiin on vapaa pääsy – lunasta ilmainen lippusi Cinema Orionin verkkokaupasta!
Näytöksessä esitetään seuraavat teokset:
- Ana Gutieszca: Sound performance (live, 25:00)
- Shachindra Dass: Menossa jonnekin? (FI, IN 2012, 04:33, ei dialogia)
- Anya Tsyrlina & Sid Iandovka: horizōn (CH, 2019, 07:00, ei dialogia)
- Christopher Harris: Halimuhfack (US, 2016, 04:00, englanti)
- Ana Vaz: Pseudosphynx (BR, 2020, 08:00, portugali)
- Minna-Kaisa Kallinen: Kutsun niitä kuultoimukkaiksi (FI, 2021, 22:48, suomi)
- Farhad Kalantary: Standing still (NO, 2019, 04:40, no dialogue)
Teostiedot:
Ana Gutieszca: Sound performance with visuals (live, 25 min)

Ana Gutieszca on särkyneillä äänillä ja grafiittimaailmoilla operoiva keksijä: häntä kiehtoo piirtämisen muuntuminen ääneksi ja grafiitin käyttö äänten tuottamisen työkaluna. Hänen musiikkinsa on karua kuin autiomaa, siinä yhdistyy itse tehtyjen nauhojen hypnoottinen noise rumpukoneiden risaan teknobiittiin.
Shachindra Dass: Menossa jonnekin? (FI, IN 2012, 04:33, ei dialogia)

Sillalle voi mennä vain edestä tai takaa. On kiehtova kokemus tarkastella intialaisen maalaissillan kaksisuuntaista yksinkertaisuutta.
Anya Tsyrlina & Sid Iandovka: horizōn (CH, 2019, 07:00, ei dialogia)

Vähäpätöinen satunnainen 70-luvun uutisfilmi taiteilijoiden kotipitäjästä Siperiasta tarjoaa lähtökohdan esittävien ja kerronnallisten tekniikoiden sinnikkäälle etsinnälle. Horizōn ei missään vaiheessa sorru ”tarinaksi” tai abstraktioksi, vaan mitätöi analogisen ja digitaalisen, pinnan ja viittauskohteen, aistimuksen ja kokemuksen, nykyisyyden ja menneen välisen suhteen.
Christopher Harris: Halimuhfack (US, 2016, 04:00, englanti)

Esiintyjä huulisynkkaa arkistonauhaa, jolla kuulemme kirjailija ja antropologi Zora Neale Hurstonin kertovan Floridan afroamerikkalaisten kansanlaulujen dokumentoimismenetelmistään.
Ana Vaz: Pseudosphynx (BR, 2020, 08:00, portugali)

Pseudosfinksi on tieteellinen nimitys tuliperhostoukille, joista pian tulee perhosia, tai kuten niitä yleisesti (ja lupaavasti) kutsutaan: noitia. Pseudosfinksi on samaan aikaan sfinksi, epäinhimillinen ktooninen huiputtava ja loitsiva hirviö; ja pseudo, keinotekoinen, vilpillinen, petollinen, epätodellinen, illusionistinen, mimeettinen. Pseudosfinksi pitää merkityksensä verhottuna kuin salaisuuden, jota varjelevat he, joiden verkkokalvoon on tallentunut haptinen vaikutelma hyönteisen kamppailusta.
Minna-Kaisa Kallinen: Kutsun niitä kuultoimukkaiksi (FI, 2021, 22:48, suomi)

Kutsun niitä kuultoimukkaiksi vie katsojan keskelle uimarin ja merestä löytyvän tuntemattoman eliön ihmeellistä kohtaamista. Aluksi uimari on kauhuissaan, mutta pian hän myös haltioituu löydöksestään ja hyvin nopeassa ajassa eliöt valtaavat kaiken hänen aikansa. Uimarin loputon tiedonjano vie hänet yhä syvemmälle eliöiden maailmaan. Kutsun niitä kuultoimukkaiksi pohtii ihmisen luontosuhdetta, ennakkoluuloja ja pelkoja sekä halua ymmärtää jotain itselle vierasta.
Farhad Kalantary: Standing still (NO, 2019, 04:40, no dialogue)

Kuivassa ja autiossa maisemassa harmaa aasi pysyy aloillaan. Eläin on liikkumaton, mutta sen uteliaat korvat kuvaavat kuuntelemisen aktia. Mitä se kuuntelee? Mitkä ovat äänen mahdollisuudet?




Taidetta taiteen vuoksi / Fantasioita tutkimassa / Fantastisia kohtaamisia, 21.2.2023, Cinema Orion
Lisätietoa: Cinema Orion
AV-arkki on edistänyt suomalaisen mediataiteen asemaa vuodesta 1989. Taiteilijat osallistuvat tähän tapahtumaan AV-arkin edistämistyön ansiosta.