Taidetta taiteen vuoksi -sarjan kevätkaudella 2023 tutkitaan fantasioita – ensimmäinen näytös 10.1.2023

AV-arkin ja Cinema Orionin uusi, kokeelliseen elokuvaan keskittyvä monivuotinen Taidetta taiteen vuoksi -näytössarja käynnistää kevätkautensa 10.1.2023 klo 17 Cinema Orionissa. Kevään 2023 teema on ”Fantasiaa tutkimassa”. Tammikuun näytös ottaa tuntumaa ”Hiertäviin fantasioihin”. Ne saavat näkemään myyttejä ja totunnaisuuksia uudessa valossa, joka voi olla kriittinen tai kauhistuttavakin. 

Sara Pathiranen Holding Clouds (2018, nostokuvassa) rakentaa koreografian Kiinan Huang-vuorella poseeraavien turistien toistuvista eleistä. Tara Najd Ahmardin A Week with Azar (2018) on monimuotoinen purkaus Trumpin 2017 asettaman matkustuskiellon herättämästä turhautumisesta. Wilbirg Brainin-Donnenbergin Dirndlschuld (2021) on essee-elokuva Alppien perinneasuun liittyvästä epämukavuudesta. Sieidi (2022) on Marja Viitahuhdan ja Ánnámáretin videoteos Ánnámáretin kokeelliseen joikumusiikkiin. Videossa pyhä seitakivi Enontekiöllä muuntautuu ja monistuu. Oscar Vincentellin lämpökamerateoksessa The Blood is White (2019) härkätaistelu pelkistyy paljaimmilleen. Clément Beraud’n Esthautomatisme sonore (2017) on kokeellinen tutkielma katsomisen luhistumisesta. 

Taidetta taiteen vuoksi tuo yhteen taiteilijain liikkuvaa kuvaa, mediataidetta ja kokeellista elokuvaa niin Suomesta kuin ympäri maailmaa, uutuuksia ja klassikoita. Näytössarjaa ovat tukeneet Koneen säätiö, Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Helsingin kaupunki. Sarjan kuratoinnista vastaa työryhmä, johon kuuluvat Diego Ginartes, Sepideh Rahaa, Tytti Rantanen ja Azar Saiyar. Seuraavat Taidetta taiteen vuoksi -näytökset esitetään 21.2., 4.4. ja 16.5.2023. Näytöksiin on vapaa pääsy – lunasta ilmainen lippusi Cinema Orionin verkkokaupasta!

Näytöksessä esitetään seuraavat teokset:

  • Sara Pathirane: Holding Clouds (FI, 2018, 09:40, ei dialogia) 
  • Tara Najd Ahmadi: A Week with Azar (IR, SI, US, 2018, 11:00, englanti, farsi)
  • Wilbirg Brainin-Donnenberg: Dirndlschuld (AT, 2021, 15:00, saksa)
  • Marja Viitahuhta & Ánnámáret: Sieidi (FI, 2022, 03:18, ei dialogia)
  • Oscar Vincentelli: The Blood is White (ES, VE 2019, 12:56, ei dialogia)
  • Clément Beraud: Esthautomatisme sonore (FI, 2017, 05:57, ei dialogia)

Teostiedot:

Sara Pathirane: Holding Clouds (FI, 2018, 09:40, ei dialogia) 

Sara Pathirane: Holding Clouds (2019)

Holding Clouds kuvaa koreografiaa Huangshanin Keltaisen Vuorella Kiinassa. Huang-vuori on kuuluisa klassisista kiinalaisista shan shui vuorivesi-mustemaalauksista. Näkymä vuorelta on usein peittynyt pilviin, vain vuoren huiput ovat joskus näkyvissä. Silti vuorella otetaan nykyään tuhansia valokuvia päivittäin. Paikalliset turistit poseeravat maiseman edessä tehden erilaisia eleitä. Eleiden rytmistä syntyy päivittäin vuorelle jatkuva koreografia maiseman kunniaksi. 

Tara Najd Ahmadi: A Week with Azar (IR, SI, US, 2018, 11:00, englanti, farsi)

Tara Najd Ahmadi: A Week with Azar (2018)

Lyhyt kokeellinen dokumentaarinen elokuva perustuu tositarinaan Azarista, iranilaisesta Yhdysvalloissa asuvasta tietokoneinsinööristä, joka talvella 2017 ei päässyt hyvästelemään sairasta sisartaan Isfahaniin (Iraniin) matkustuskiellon vuoksi. Kielto esti seitsemän maan, mukaan lukien Iranin, kansalaisten pääsyn Yhdysvaltoihin. Elokuvan fragmentaarinen kertova rakenne ja estetiikka (16 mm filmin, digitaalisen videon ja still-kuvien yhdistely) heijastelee maahanmuuttajan sirpaloitunutta elämää.

Wilbirg Brainin-Donnenberg: Dirndlschuld (AT, 2021, 15:00, saksa)

Wilbirg Brainin-Donnenberg: Dirndlschuld (2021)

Joillekin Dirndl on vain soma, värikäs mekko, johon kuuluu esiliina; toisille se taas edustaa elämänmittaista eripuraa. Kankaiden lailla myös seudut voivat saastua ja joutua eriävien perhehistorian tulkintojen kohteiksi. Jokaisella sukupolvella on oma tapansa tulkita noita tarinoita, joihin on lisätty kerros kerroksen perään niin ettei kukaan voi olla varma, mitä pohjalla lymyää. Super 8 -elokuva sukeltaa syvälle Grundlsee-järven taikaan ja avaa näkymän sen alimpiin kerroksiin.  

Marja Viitahuhta & Ánnámáret: Sieidi (FI, 2022, 03:18, ei dialogia)

Marja Viitahuhta & Ánnámáret: Sieidi (2022)

Video seitakivestä, pyhästä kivestä. Seita voi olla pyhä paikka, uhrauspaikka, paikka toiveille ja aneluille. Videolla nähdään Samuli Paulaharjun vuoden 1930 arkistokuva Enontekiöllä sijaitsevasta seidasta, jota erilaiset digitaaliset kollaasitekniikat ja efektit muovaavat. Kivi tuntuu monistuvan kuvassa, peittävän itsensä ja syntyvän uudelleen, tulevan vielä kerran näkyväksi. Tämä heijastelee ajatusta muinaisista uskomuksista ja niiden läsnäolosta nykyajassa sekä etäisinä kaikuina että voimakkaina merkitsijöinä. Ánnámáretin kokeellista joikumusiikkia säestävät Turkka Inkilä ja Ilkka Heinonen.

Oscar Vincentelli: The Blood is White (ES, VE 2019, 12:56, ei dialogia)

Oscar Vincentelli: The Blood is White (2019)

Oscar Vincentelli käyttää lämpökameran kirurgista tarkkuutta poistaakseen kaiken kansanperinteen härkätaistelun yltä. Se, mitä joskus kutsuttiin “kansalliseksi fiestaksi”, muuttuu makaaberiksi tanssiksi ja silmiemme eteen jää vain kuoleman rituaali. 

Clément Beraud: Esthautomatisme sonore (FI, 2017, 05:57, ei dialogia)

Clément Beraud: Esthautomatisme sonore (2017)

Varoitus: Teos voi aiheuttaa oireita henkilöille, joilla on fotosensitiivinen epilepsia. Teos kuvaa rytmin tai 2000-luvun ciné-proosan aiheuttamaa luhistumista. Ikuisuuden kuolaa. ”Esthautotismi” tulee sanoista ’esteettinen’ ja ’automatismi’. Käsite on peräisin lettrismistä, joka halusi muuttaa, hajottaa ja tuhota tapamme katsoa elokuvaa. Tämä on kokeellinen videoessee elokuvan katsomiseen liittyvistä aisteista, joita usein määrittävät liian monet säännöt.



Taidetta taiteen vuoksi / Fantasioita tutkimassa / Hiertävät fantasiat, 10.1.2023, Cinema Orion

Lisätietoa: Cinema Orion


AV-arkki on edistänyt suomalaisen mediataiteen asemaa vuodesta 1989. Taiteilijat osallistuvat tähän tapahtumaan AV-arkin edistämistyön ansiosta.