Pasi ”Sleeping” Myllymäen, Sami van Ingenin ja Antti Tantun teoksia Turku Animated Film Festivalilla

Turku Animated Film Festival järjestetään jälleen 29.8.–2.9.2018. Festivaaleilla esitetään 31.8. erikoisulkoilmanäytös Pasi ”Sleeping” Myllymäen lyhytelokuvista. Uusinta kotimaista animaatiota esittelevään Tuoretta Suomesta -näytökseen puolestaan valikoituivat Antti Tantun Qualia (2017) ja Sami van Ingenin Polte (2018).

Tuoretta Suomesta -näytös esitetään perjantaina 1.9. klo 16:30 Manilla-teatterissa.

Sami van Ingenin Polte on haljennut melodraama Teuvo Tulion kadonneen elokuvan Nuorena nukkunut (1937) pohjalta. Kuvamateriaali on peräisin elokuvan ainoan säilyneen nitraattirullan pahoin vaurioituneista viimeisistä minuuteista. Elokuvan kaikki esityskopiot ja negatiivi tuhoutuivat Adams Filmin tulipalossa vuonna 1959. Vuonna 2015 Pariisin Cinémathèque françaisen kokoelmista löytyi katkelma keskeltä elokuvaa.

Antti Tantun liitutauluanimaatio Qualia etsii kokemuksen olemusta. Sama tunne, sama kipu, sama väri on paradoksi, jokaisen ihmisen kvalia on omakohtainen. Yleinen kokemuksen olemus on tavoittamaton.

Antti Tanttu: Qualia (2017)

Antti Tanttu: Qualia (2017)

Pasi ”Sleeping” Myllymäen lyhytelokuvien ulkoilmanäytös esitetään niin ikään perjantaina 1.9. klo 21:30 Kirjakahvilassa.

1970- ja 1980-luvuilla tuottelias Pasi ”Sleeping” Myllymäki ehti loihtia liki 50 kokeellista Super 8 -lyhytelokuvaa ennen elokuvaurasta luopumistaan. Hänen punk-estetiikkaa huokuvat työnsä sisältävät elementtejä graafisesta suunnittelusta performanssiin, ja niiden välineinä on hyödynnetty niin ampuma-aseita kuin filmille raaputtamista. Myllymäen elokuvia nähtiin viime vuonna Venetsian biennaalin Pohjoismaisessa paviljongissa.

Näytös sisältää seuraavat elokuvat:

The Sleeping Interview (2018)
Sleeping Myllymäki: “Elokuvataide on vapaa visuaalinen ja auditiivinen taidemuoto, ja elokuvani käsikirjoitus on tärkeämpi kuin omat kasvoni tai studioni.”

Sleeping (1979)
Kasvottoman kapinallisen sodanjulistus ja “herättävä pisto nukahtamassa olevan suomalaisen kaitaelokuvan rähmäiseen silmään”

3000 Autoa (1980)
Myllymäen minimalistinen klassikko. Stop-motion -animaatio autojen etumaskeista hämeenlinnalaisilla parkkipaikoilla. 13 sekunnin kuvajono kertautuu uudelleen ja uudelleen Myllymäen kitaran kiivaaksi nopeutetun tikityksen tahtiin.

Otila Magic Blues (2017)
“Kokeellinen ja episodimainen elokuva juuristani, unelmistani, kokemuksistani ja filosofiastani. Läpikotaisin symbolinen elokuva.”

Salamat iskevät kirkkaalta taivaalta (1981)
Veljekset Kimmo ja Sleeping Myllymäki toteuttivat huippulyhyen hupielokuvan, jossa uimareissu saa sähköistävän käänteen.

Pasi "Sleeping" Myllymäki: Salamat iskevät kirkkaalta taivaalta (1981)

Pasi ”Sleeping” Myllymäki: Salamat iskevät kirkkaalta taivaalta (1981)


Turku Animated Film Festival, 29.8.–2.9.2018

Lisätietoja: TAFF


AV-ARKKI ON EDISTÄNYT SUOMALAISEN MEDIATAITEEN ASEMAA VUODESTA 1989. TAITEILIJAT OSALLISTUVAT TÄHÄN TAPAHTUMAAN AV-ARKIN EDISTÄMISTYÖN ANSIOSTA.