Milja Viidan Eläinsilta U-3033 voitti Risto Jarva -palkinnon Tampereen elokuvajuhlilla

Milja Viidan Eläinsilta U-3033 (2018) voitti legendaarisen ja arvokkaan Risto Jarva -palkinnon Tampereen elokuvajuhlilla, jotka järjestettiin 6.–10.2019.

Milja Viita: Eläinsilta U-3033 (2018

Milja Viita: Eläinsilta U-3033 (2018

Suomen elokuvasäätiön nimittämä tuomaristo totesi palkinnon perusteluissaan:

”Kaunis, runollinen ja jopa rujo kuvaus siitä, kuinka ihminen valjastaa luonnon tarvitsemaansa käyttöön ja asettaa toiminnallaan eläimet ja kasvikunnan ahtaalle. Arkipäiväinen riistakameran kuvamateriaali muuntuu tekijän käsittelyssä omaperäiseksi satumaailmaksi.

Teoksen taidokas äänimaailma tukee hienosti kahta eri rinnakkaistodellisuutta, jossa ihmisten ja eläinten elintilat on rajattu tiukasti eri saarekkeisiin, joko pakotettuihin tai vapaaehtoisiin. Luonnon rauhallinen syklisyys rytmittyy ihmisen luomaan hektisyyteen.”

Milja Viita (s. 1974) on Kuvataideakatemiasta taiteen maisteriksi valmistunut kuva- ja mediataiteilija. Hänen teoksiansa on kuvailtu kokeellisista ja dokumentaarisista elementeistä koostuviksi aikakudelmiksi.

Tämän vuoden Risto Jarva -palkinnon tuomaristoon kuuluivat viime vuonna elokuvastaan Eatnanvuloš lottit – Maan sisällä linnut palkittu taiteilija Marja Helander, elokuvasäätiön hallituksen jäsen ja Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liiton toiminnanjohtaja Karola Baran sekä elokuvasäätiön johdon erityisavustaja Kaisa Nirkkonen. Palkinnon arvo on 10 000 euroa, ja se on Suomen suurin elokuvalle myönnettävä rahapalkinto. Risto Jarva -palkinto täytti tänä vuonna 40 vuotta.

Patrik Söderlundille ja kuvaaja-tuottaja Jussi Eerolalle Kultainen varjo -kalustovuokrauspalkinnon

Patrik Söderlund: Realms (2018)

Patrik Söderlund: Realms (2018)

Kamerafirman ja Valofirman antaman Kultainen Varjo -kalustovuokrauspalkinnon voitti Patrik Söderlundin elokuva Valtakunnat. Palkinto jaettiin ohjaaja Söderlundille sekä kuvaaja-tuottaja Jussi Eerolalle (Testifilmi). Palkinnon arvo on 20 000 euroa. Kotimainen tuomaristo perusteli valintaansa:

”Kuva, valo ja lokaatiot ovat keskeisessä roolissa tässä visuaalisesti kunnianhimoisessa lyhytelokuvassa, joka kurottaa vuosituhansien yli kohti ihmisenjälkeistä aikaa ja maisemaa.”

Tämän vuoden kotimaisen tuomariston jäsenet olivat dokumentaristi Arto Koskinen, kuraattori Ina Pira sekä ohjelmakoordinaattori, elokuvatoimittaja Tytti Rantanen.


Tampereen elokuvajuhlat 6.–10.3.2019
Lisätietoa: Tampere Film Festival


AV-ARKKI ON EDISTÄNYT SUOMALAISEN MEDIATAITEEN ASEMAA VUODESTA 1989. TAITEILIJAT OSALLISTUVAT TÄHÄN TAPAHTUMAAN AV-ARKIN EDISTÄMISTYÖN ANSIOSTA.