Reija Meriläiselle AVEK-palkinto

Reija Meriläinen on palkittu mediataiteen AVEK-palkinnolla.

Vuoden 2019 AVEK-palkinnon sai videon, veistosten ja installaatioiden parissa työskentelevä taiteilija Reija Meriläinen. 15 000 euron arvoisen palkinnon myöntää Kopioston osana toimiva Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK. Palkinto jaettiin tänään AVEKin Uusi Vuosi -juhlassa Espoon Modernin taiteen museo EMMAssa.

Reija Meriläinen työskentelee videon, veistosten ja installaatioiden parissa digitaalista ja fyysistä ilmaisua yhdistellen. Töissään hän linkittää sosiaalisia jännitteitä ja valtarakenteita ruumiillisiin ja materiaalisiin aistimuksiin. Meriläinen käyttää töissään digitaalista 3D-teknologiaa ja on viime vuosina työskennellyt myös videopelien parissa. Meriläisen taideteos ja peli Survivor heijastelee arkielämän sosiaalisia tilanteita ja niiden mutkikkaita valta-asemia. Peli oli esillä osana Kiasman ARS17-näyttelyä (2017−2018).

Meriläinen kertoo, että hänen taiteessaan digitaalinen ja materiaalinen ikään kuin vuotavat toisiinsa: digitaalisuus, netti ja videopelit näkyvät veistoksissa ja käsin tehdyissä teoksissa ja vastaavasti veistosten ja installaatioiden materiaalisuus, haptisuus ja kehollinen pehmeys ovat aistittavissa myös Meriläisen videotaiteessa.

Meriläinen on otettu saamastaan tunnustuksesta. “AVEK-palkinnon saaminen on iloinen yllätys ja kunnia, jota en osannut odottaa. Vaikka teenkin taiteeni myötä usein yhteistyötä taitavien eri alojen ihmisten kanssa, suurin osa työstäni tapahtuu yksin studiolla ja joskus vain ajatuksissa tai muistiinpanoissa, ja usein tuntuu, että sitä työtä ei kukaan näe. Tämä palkinto on ele siitä, että panostukseni ja työni arvo on nähty ja tunnustettu.”

Meriläisen töitä on esitetty useissa ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla kuten ARS17-näyttelyssä Kiasmassa ja States of Play: Roleplay Reality -näyttelyssä Fact Liverpoolissa. Meriläisellä on ollut myös useita yksityisnäyttelyitä kuten EN GARDE Helsingin HAM-galleriassa ja Faint Turun Galleria Å:ssa osana 8. Turku Biennaalia. Viimeiset kolme kuukautta Meriläinen on työskennellyt taiteilijaresidenssissä Artspace Sydneyssä Australiassa.

Lahdesta kotoisin oleva Meriläinen (s. 1987) asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on valmistunut kuvataiteen kandidaatiksi vuonna 2014 ja maisteriksi vuonna 2018 Helsingin Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta tila-aikataiteiden koulutusohjelmasta. Aikaisemmin Meriläinen on valmistunut myös kuvataiteilijaksi Taidekoulu MAAsta (2011).

Palkintoraati oli todella vaikuttunut Meriläisen esitystavasta, jossa hän tuo upeasti esille taiteensa monimuotoisen luonteen ja keskeiset teemat. ”Me näemme Meriläisen nuoremman ikäpolven äänenä, jolla on kuitenkin jo kypsä ja tunnistettava taiteellinen sanasto ja taiteentekemisen tyyli.”

Meriläinen on saanut inspiraationsa muun muassa populaarikulttuurista: pop-musiikista, tositelevisiosta, YouTube-kulttuurista ja tietokonepeleistä. ”Teoksissaan hän suodattaa nämä vaikutteet terävän analyysin läpi”, raati kuvailee.

”Meriläisen tärkeys ja omaperäisyys uudessa mediataiteessa ja laajemmin nykytaiteessa piilee hänen terävässä, ajantasaisessa ja taidekuplan ulkopuolelle ulottuvassa näkökulmassaan”, palkintoraati kertoo lausunnossaan. ”Outojen ja jokapäiväisten banaliteettien yhdistelmä videoiden aihepiireissä ja innovatiivinen materiaalien käyttö veistoksellisissa töissä tekevät Meriläisen taiteesta täysin omaleimaista.”

Meriläinen onnistui vakuuttamaan raadin tuomalla yhteen online-kulttuurin taitavan videokerronnan kanssa ja luomalla näin analyyttista ja omalaatuista tarinankerrontaa. Hän taitaa monet mediataiteen alat animaatiosta elokuvaan ja musiikkivideoista pelisuunnitteluun, ja hyödyntää niitä kaikkia taiteessaan.

AVEK-palkintoraadin puheenjohtajana toimi EMMAn intendentti Arja Miller. Raadissa olivat myös Framen ohjelmapäällikkö Jussi Koitela, PUBLICSin taiteellinen johtaja Paul O’Neill sekä AVEKin tuotantoneuvoja Tuuli Penttinen-Lampisuo. Palkintoraati laati lausunnon, jonka perusteella palkinnon saajasta päätti AVEKin johtokunta.

AVEK-palkinnon saaneet 2004-2019
mediataiteilija Heidi Tikka (8.9.2004)
mediataiteilija Hanna Haaslahti (6.9.2005)
mediataiteilija Pekka Sassi (7.9.2006)
taiteilija Adel Abidin (6.9.2007)
taiteilija Pia Lindman (11.9.2008)
taiteilija-kuraattori Juha Huuskonen (10.9.2009)
kuvataiteilija Jani Ruscica (9.9.2010)
kuvataiteilijat Lea ja Pekka Kantonen (8.9.2011)
taiteilijat Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen (6.9.2012)
mediataiteilija Erkka Nissinen (5.9.2013)
taiteilija Annette Arlander (4.9.2014)
kuvataiteilija Anna Estarriola (10.9.2015)
taiteilija Salla Tykkä (8.9.2016)
kuvataiteilija Kari Yli-Annala (7.9.2017)
kuvataiteilija Saara Ekström (13.9.2018)
taiteilija Reija Meriläinen (12.9.2019)

AVEK-palkinto

AVEK-palkinto on tunnustus luovasta työstä. 15 000 euron suuruinen palkinto voidaan myöntää mediataiteen tai muun audiovisuaalisen kulttuurin piirissä toimivalle tekijälle tai ryhmälle. AVEK-palkinto myönnettiin tänä vuonna jo 16. kerran.

Lisätietoja:

Reija Meriläinen, taiteilija
reijamerilainen (at) gmail.com, 040 7676 466
https://www.reijamerilainen.com/

Arja Miller, palkintoraadin puheenjohtaja
arja.miller (at) emmamuseum.fi, 050 3361 980

Ulla Simonen, johtaja AVEK
ulla.simonen (at) avek.kopiosto.fi, 044 7900 344