Jan Ijäksen Waste no. 5 Medusan lautta esitetään Refugee Film Festivalilla Helsingissä

Jan Ijäksen lyhyt dokumenttielokuva Waste no. 5 Medusan lautta (2018) esitetään Refugee Film Festivalilla Helsingin Dubrovnikissa 16.10. klo 20.

Refugee Film Festival on uusi elokuvafestivaali, joka järjestetään Kino Andorrassa ja Dubrovnikissa 16.–18.10.2018. Kolmipäiväinen festivaali tuo Helsingin sydämeen korkeatasoisen ja monipuolisen kattauksen elokuvia, kiinnostavia keskusteluja sekä kaikille avoimen festariklubin. Festivaalielokuvat käsittelevät pakolaisuutta eri näkökulmista pohtien sen lyhyen ja pitkän aikavälin vaikutuksia yksilöön ja yhteiskuntaan. Näytösten yhteydessä ovat keskustelemassa elokuvan tekijät, niiden henkilöt tai muuten aihetta kiinnostavasti lähestyvät ihmiset. Järjestäjänä on Turvapaikanhakijoiden tuki ry, Tutu.

Medusan lautta rinnastaa Italian Lampedusan saarelle pelastautuneiden Afrikan pakolaisten laivojen hylkyjä sekä Suomen Sallaan päätyneiden Venäjältä tulleiden turvapaikanhakijoiden autot Louvren taidemuseossa esillä olevaan Théodore Géricault’n maalaukseen Medusan lautta (1818-1819). Tositapahtumiin perustuva maalaus kuvaa vuonna 1816 haaksirikkoutunutta laivaa Méduse, joka oli kuljettamassa Ranskasta hallintohenkilökuntaa siirtomaihin Afrikkaan. Laivan matkustajat pelastautuivat tekemälleen lautalle, joka jäi ajelehtimaan ulapalle kohtalokkain seurauksin. Maalauksesta on tullut ajan saatossa yleismaailmallinen epätoivon – ja toivon – vertauskuva.

Mediataiteilija ja elokuvaohjaaja Jan Ijäs asuu ja työskentelee Helsingissä. Jan Ijäs työskentelee dokumentaarisen, fiktiivisen sekä kokeellisen elokuvan parissa. Hänen toiseutta ja muukalaisidentiteettiä käsittelevät elokuvat ja installaatiot ovat saaneet osakseen laajaa kansainvälistäkin huomiota. Ijäksen elokuvia on esitetty yli sadalla kotimaisella ja kansainvälisellä elokuvafestivaalilla sekä installoituina kokonaisuuksina museoissa ja gallerioissa.


Refugee Film Festival, 16.–18.10.2018, Helsinki

Lisätietoja: Refugee FF


AV-ARKKI ON EDISTÄNYT SUOMALAISEN MEDIATAITEEN ASEMAA VUODESTA 1989. TAITEILIJAT OSALLISTUVAT TÄHÄN TAPAHTUMAAN AV-ARKIN EDISTÄMISTYÖN ANSIOSTA.