Minna Rainio ja Mark Roberts saivat Turku Biennaali -palkinnon

Turku Biennaali -palkinnon saavat taiteilijat Minna Rainio ja Mark Roberts. He osallistuvat 8. Turku Biennaaliin lyhytelokuvalla They Came in Crowded Boats and Trains. Aboa Vetus & Ars Nova myöntää palkinnon voittaneille taiteilijoille 5 000 euron suuruisen palkinnon.

Palkinnonsaajan valitsi Turun Sanomien päätoimittaja Riitta Monto. Hän perustelee päätöstään seuraavasti:

”Minna Rainion ja Mark Robertsin They Came in Crowded Boats and Trains on visuaalisesti vahva ja humaani teos.

18-minuuttinen lyhytelokuva asettaa suomalaisten lähihistoriaa tarkasteluun mielenkiintoisesti kahdella tasolla ja rinnastaa kahden syksyn, 2015 ja 1944, tapahtumat. Ruotsin ja Suomen rajan kautta Tornioon saapui syksyllä 2015 yli 20 000 irakilaista turvapaikanhakijaa. Rainion ja Robertsin teos alkaa kuin dokumentti vaiteliaiden ihmisten vaelluksesta vaikeakulkuisessa maastossa, ajoittain ankeissa maisemissa.

Katsojan oletus ja tulkinta viedään uudelle tasolle, kun käy ilmi, etteivät videon irakilaiset turvapaikanhakijat esitä itseään. He demonstroivat suomalaisten evakkomatkaa syksyllä 1944, jolloin evakuointikäsky vei yli 55 000 turvaan rajan yli Ruotsiin. Suomalaisia siirtyi rajan yli turvaan yli kaksinkertainen määrä syksyllä 2015 Suomeen saapuneisiin turvapaikanhakijoihin verrattuna.

Rainion ja Robertsin teoksen käsikirjoituksen jännite pitää loppuun asti. Kohtausten asetelmallisuus on niin tietoista, että se toimii.

Tarinan pieni helmi on mielipide: ”Ollakseni rehellinen ruoka ei ole kovin hyvää.” Ennen kuin katsoja riemastuu avunsaajan kiittämättömyydestä, selviää, että kommentti on suomalaisevakon arvio ruotsalaisesta, kovin makeasta ruuasta.

Biennaaliteos tuo yhteiskunnalliseen keskusteluun taiteen kautta syvästi inhimillisen näkökulman.”

Minna Rainio (s. 1974) ja Mark Roberts (s. 1970) asuvat ja työskentelevät Helsingissä. Videoteoksissaan ja liikkuvan kuvan installaatioissaan he tarkastelevat sosiaalisen ja poliittisen vallan vaikutusta yksilön kokemuksiin. Heidän työskentelynsä perustuu perusteelliseen tutkimukseen, jonka pohjalta he tuottavat dokumentaariseen aineistoon pohjautuvia teoksia. Työparin teoksia on ollut esillä useissa näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla.

Palkittavan teoksen on tuottanut Flatlight Creative House. Sen tuottaja oli Maria Gullsten ja kuvaaja Ilmari Mannermaa.


8. Turku Biennaalissa on mukana 16 taiteilijaa. Kolmentoista taiteilijan teokset ovat esillä näyttelyssä Aboa Vetus & Ars Novassa vielä 8.4. asti. Turun taiteilijaseuran Galleria Å:ssa on järjestetty kolmen taiteilijan peräkkäiset näyttelyt, jotka ovat osa Turku Biennaalia. Sarjan viimeinen näyttely on galleriassa esillä 4.3. asti.

8. Turku Biennaalin taiteilijat

Aboa Vetus & Ars Novassa 17.11.2017–8.4.2018

Anna Estarriola • Teemu Korpela • Riikka Kuoppala • Juha Mäki-Jussila • Pekka Niskanen • Tuula Närhinen • Anssi Pulkkinen • Minna Rainio & Mark Roberts • Päivi Takala • Nora Tapper • Nita Vera • Hanna Vihriälä

Turun Taiteilijaseuran Galleria Å:ssa
Minna Suoniemi 17.11.–17.12.2017
Simo Ripatti 22.12.2017–28.1.2018
Reija Meriläinen 2.2.–4.3.2018

Lisätietoja: Turku Biennaali