Milla-Kariina Ojan Earthbound Oulun mediataidetila Pimennossa 19.9.2021 asti

Milla-Kariina Ojan teos Earthbound (2020) on esillä Oulun taiteilijaseuran mediataidetila Pimennossa 19.9.2021 asti.

Yksikanavainen videoteos Earthbound on eräänlainen matka Maan uumeniin, kiven sisälle luontomateriaan. Kaleidoskooppisesti rakennetussa meditatiivisessa elokuvassa luonto piirtää omaa mystistä tarinaa, jossa ihminen on vain hetkellisesti osallisena.

Jos ihminen on yhtä luonnon kanssa ja kehittynyt samoista materiaaleista kuin kaikki muukin, synnyimmekö kenties kivestä? Myös tieteellä ja uskonnolla on omat käsityksensä siitä, miten elämämme maapallolla alkoi, mutta kukaan ei voi todella tietää, miten ihmislajin vuorovaikutus ympäristönsä kanssa päättyy.

Teos peilaa ihmisen intiimiä ja syvää luontosuhdetta sekä lajina että yksilönä. Luonto asettaa ihmiselle ääriviivat, jotka mahdollistavat olemassaolomme, miten olla olemassa luontona luonnossa. Ihmisen hauraan, mutta yhtä aikaa hallitsevan olemisen seurauksena myös ympäristö muokkautuu vääjäämättä.

Milla-Kariina Oja (s.1976, Oulu)on Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Ojan työskentely navigoi valokuvan ja liikkuvan kuvan rajapinnoilla. Hänen viimeaikaiset teoksensa ovat tilallisia videoinstallaatioita, joissa on usein performatiivisiä piirteitä.

Oja valmistui Manchester Metropolitan yliopistosta taiteen laitokselta valokuvauksen puolelta 1999 ja opiskeli Barcelonan yliopiston taiteiden tiedekunnassa tohtoriohjelmassa 2000-2002. Hän asui ja työskenteli uran ensimmäiset 10 vuotta Barcelonassa ja Pekingissä. Ojan teoksia on nähty gallerioissa ja taidemuseoissa sekä -keskuksissa eri puolilla Eurooppaa ja Kiinaa.


Milla-Kariina Oja: Earthbound, 25.8.–19.9.2021, Pimento, Oulu

Lisätietoa: Pimento