Palapeli-videotaidekooste Jyväskylän Valon kaupunki -tapahtumassa

Millaista on elämä papiljottikaupungissa? Mitä tapahtuu keskuspuistossa yöllä? Entä mihin rakastuu sininen sydän? Jyväskylän kaupunginkirjastossa esillä olevassa videotaidekoosteessa tarkastellaan ihmisiä, eläimiä ja esineitä suhteessa ympäristöihinsä leikin ja ilon kautta, mutta teoksissa on mukana myös kriittistä pohdintaa muun muassa siitä, onko kaikki meitä ympäröivä tavara tarpeellista ja onko sen tarjoama meille vain hyväksi.

Palapeli-videotaidekoosteen ovat toteuttaneet Valon kaupunki -tapahtuma, Jyväskylän taidemuseo ja AV-arkki, ja se on nähtävillä torstaina 28.9. ja perjantaina 29.9. klo 10–20 sekä lauantaina 30.9. klo 11–16. Tilaan on vapaa pääsy.

Palapeli-koosteen teokset ovat:

powerandglory

Ivars: Power and Glory (2013)

Petteri Cederberg: Totuus (2013, 02:34)

Maalauksen ja piirtämisen prosesseilla ja assosiaatioilla pelaava stop motion animaatio.

Risto-Pekka Blom: Mitä kuuluu (2010, 03:20)

Teos yhdistää vauvan itkuisia ja iloisia ääniä kuvaan aikuisista miehistä ja naisista näyttelemässä vauvan ääntelyjä niihin liittyvine tunnetiloineen. Videoteos käsittelee humoristisella tavalla tarvettamme tulla hyväksytyiksi, rakastetuiksi ja onnellisiksi.

Outi Laine: Labyrinth (2010, 04:25)

Teoksessa kaksi rottaa kulkevat harmaantylsässä sokkelossa etsien ärsyttävän, turvallisen rutiinin rikkovan äänen lähdettä. Rotat eivät ole ihmisiä vaikka käyttäytyvätkin samaan tapaan.

Timo Vaittinen: Keskuspuisto (2011, 02:42)

Pimeyden laskeuduttua keskuspuistoon salaperäiset valoilmiöt aloittavat tanssinsa.

Jukka Silokunnas: Rakennemuutos (2012, 01:06)

Stop motion -animaatio, jossa saunallinen pihatto lahoaa pois. Purkaminen on toteutettu käsityönä: sähkösahalla, kirveellä ja rautakangella. Taiteilija hajotti rakennuksen keskellä Kärsämäen kylää, joten ohikulkijoilla oli mahdollisuus seurata performanssia tarkasti. Kunnanmiehet ihmettelivät purkamisen epäloogisuutta. Miksi se sitä noin hankalasti purkaa?

Maria Duncker: Raks Raks (2005, 03:03)

Teos esittää nousujen ja tuhojen kierteen.

Marko Lampisuo: Rakkaus, abstraktista konkreettiseen (2014, 02:06)

Isän sydän sykkii lapsille. Punainen muoto kirkastuu yhteisiksi selfieiksi.

Sari Palosaari: Woolyworld (2004, 01:02)

Videossa lennellään papiljoteista rakennetun metropolin yllä. Teoksessa sekoittuvat arkkitehtuuripienoismallit, koottavat lelut, elokuvien urbaanit maisemat ja tieteisfantasioiden orgaaniset tilat.

Hanne Ivars: Power and Glory (2013, 2:17)

Stop-motion-animaatiossa nukke tutkii roskakasaa kehollaan. On kuin hän ihmettelisi, missä ovat Voima ja Kunnia. Power and Glory -animaatiot ovat melko abstrakteja. Teoksissa ei ole juuri lainkaan kerrontaa. Teosten jatkuva liike paljastaa, että mikään ei ole pysyvää.


Valon kaupunki, Jyväskylä, 28.–30.9.2017

Lisätietoja: Valon kaupunki


AV-ARKKI ON EDISTÄNYT SUOMALAISEN MEDIATAITEEN ASEMAA VUODESTA 1989. TAITEILIJAT OSALLISTUVAT TÄHÄN TAPAHTUMAAN AV-ARKIN EDISTÄMISTYÖN ANSIOSTA.