Elian Mikkolan Aries esillä Mediaboxissa ja Alisa Javitsin Seeing Forum Boxissa 23.7.–15.8.2021

Elian Mikkolan ARIES (2020, nostokuvassa) on esillä Mediaboxissa ja Alisa Javitsin Seeing (2018) Forum Boxissa 23.7.–15.8.2021.

Elian Mikkola kirjoittaa näyttelytiedotteessa ARIES-teoksestaan seuraavasti:

”ARIES on tutkimus ajan pysähtyneisyydestä yhden filmirullan avulla. Tämä elokuva ja minä, elokuvantekijä, jaamme kokemuksen paikallaan pysymisestä yhden kuukauden ajan ensimmäisen sulkutilan aikana keväällä 2020. Meistä toinen 16mm kameran sisällä, jonka suljin avautuu kerran päivässä, ja toinen asunnossa Montréalissa, tarkkaillen päivittäisiä muutoksia ympäristössä ja sen ihmisissä.”

Elian Mikkola (1990) on osittain Kanadan Treaty 4 -alueella Reginassa ja osittain Montréalissa (Tiohtià:ke) asuva suomalainen taiteilija. Liikkuvan kuvan parissa työskentelevä Mikkola on alun perin kotoisin Turusta ja vuonna 2015 hän valmistui journalistiikan opinnoista Tampereelta yhteiskuntaopin kandidaatiksi. Elokuvaopintonsa Mikkola teki Kanadassa, Reginan yliopistossa, josta hän valmistui taiteen maisteriksi (MFA) vuonna 2019. Mikkola keskittyy työssään analogisen filmin eri muotoihin ja sen yhdistelmiin digitaalisuuden kanssa. Teosten keskeisiä teemoja ovat muisti, vertikaalisuus, aistien välittyminen eri tiloissa ja queer-oleminen. Mikkolan teoksia on esitetty kansainvälisesti eri puolilla Pohjois-Amerikkaa, Aasiaa ja Eurooppaa. Hänen tuoreimmat kaksi elokuvaansa saivat ensi-iltansa Rotterdamin kansainvälisellä elokuvafestivaalilla vuonna 2020 ja Hong Kongin kansainvälisellä elokuvafestivaalilla vuonna 2021. Mikkola on osa Montréalissa perustettua La Lumière -kollektiivia ja hän istuu Reginassa toimivan Queer City Cineman johtokunnassa.

Mediabox on Forum Boxin tila mediataiteelle. Uusinta mediataidetta esittelevä ohjelmisto suunnitellaan yhteistyössä AV-arkin kanssa. Tila toimii nyt yhtenä tärkeänä kanavana mediataiteelle.

Alisa Javitsin Seeing käsittelee elämän kulkua, vanhuutta sekä vanhan kuoren alla piilevää ihmistä. Vanhaa ihmistä voi olla vaikea nähdä ilman vanhuksen roolia, koska fyysinen ikä on hyvin vahva kategoria. Miten voi erottaa kaiken alta pienen lapsen, nuoren ja aikuisen? He eivät ole ikinä kokonaan poissa, vaan usein vaikeasti eroteltavissa. Teos on yhdistelmä muistoja, irtonaisia kuvia, takaumia ja kertojaääntä. Se ei ole muotokuva yhdestä ihmisestä vaan ajatus katsomisesta ja näkemisestä.

Alisa Javits työskentelee Helsingissä liikkuvan kuvan ja piirustuksen parissa. Liikkuvan kuvan teoksissa sekoittuvat valokuvalliset ja elokuvalliset työskentelymetodit, tila ja kehollisuus. Teosten pääteema on ihmisen sisäisen ja ulkoisen kokemusmaailman ristiriita. Ne lähestyvät mm. yksinäisyyttä, ikääntymistä ja ulkopuolisuutta. Teokset toimivat rakentamalla tunteita ja vetoavat kokijan assosiaatioihin. Alisan töitä on ollut esillä ryhmänäyttelyissä ja festivaaleilla Suomessa, Euroopassa ja USA:ssa.

Alisa Javits: Seeing (2018)

Elian Mikkola: ARIES, 23.7.–15.8.2021 Mediabox, Forum Box

Alisa Javits: Seeing, 23.7.–15.8.2021, Forum Box


AV-ARKKI ON EDISTÄNYT SUOMALAISEN MEDIATAITEEN ASEMAA VUODESTA 1989. TAITEILIJAT OSALLISTUVAT TÄHÄN TAPAHTUMAAN AV-ARKIN EDISTÄMISTYÖN ANSIOSTA.