Haku mediataiteen tuottamisen mentorointiin 2022 on auki!

Apply for mentoring in media art production 2022!

(Scroll down for English text)


AV-arkki aloitti vuonna 2021 mediataiteen tuotantoyhtiöiden ja tuottajien mentorointihankkeen. Osallistujilta saatu palaute oli erittäin positiivista, joten mentorointihanke jatkuu tänäkin vuonna. Toivomme mentoroinnin edistävän yhteisöllistä oppimista ja kokemuksen jakamista laajemmin taiteenalan hyväksi sekä osaltaan vahvistavan tuottajaosaamista alalla.


Mentorointiin voivat hakea mediataiteen tuotantoyhtiöt tai tuotantoyhtiön perustamista harkitsevat henkilöt tai työryhmät. Mentorointiin voivat hakea myös henkilöt tai työryhmät, jotka ovat mediataidetuotannossaan kohdanneet konkreettisen ongelman tai uuden tilanteen, johon kaipaavat kokeneen tuottajan neuvoja ja vertaistukea. Mentorointi on osallistujille ilmaista. Mentoroinnista voi olla iloa yksittäisten tuotantojen ja hankkeiden lisäksi myös mediataiteen tuotantoyhtiön toiminnan kehittämisessä pitkäjänteisesti.


Valitsemme hakijoista 4-5 mentoroitaviksi. Mentorointiin valituille järjestetään syys-marraskuussa 2-3 noin kahden tunnin tapaamista mentorinsa kanssa. Tapaamisten määrä arvioidaan tapauskohtaisesti ja riippuu mentoroitavan aiheen laajuudesta. Tapaamiset järjestetään joustavalla aikataululla ja tarvittaessa etäyhteydellä.


AVEKin koulutusjaosto on tukenut hanketta. Haku mentorointiin on auki 15.8.2022 asti.
Hae mentorointiin tällä lomakkeella

Mentoreina hankkeessa toimivat kokeneet ammattilaiset Marikki Hakola, Mika Taanila, Teemu Lehmusruusu ja Sanna Kultanen:


Marikki Hakola (ohjaaja, tuottaja / Kroma Productions)
Marikki Hakola on mediataiteilija, elokuvaohjaaja ja pitkän linjan mediataiteen tuottaja. Hän on toteuttanut ja tuottanut kymmeniä mediateoksia, omien teostensa lisäksi useiden muiden mediataiteilijoiden teoksia. Hakolan tuotantoyhtiö Kroma Productions Oy on perustettu 1993. Lisätietoa: Kroma oy.
Mentoroinnin osa-alueet:
Hakolan vahvuuksia mentorina ovat tuotannon tai hankkeen konseptisuunnittelu, kokonaisuuden hallinta, workflow, rahoitus ja sopimukset sekä mediataiteen tuotantoyhtiön toiminnan vetäminen ja yrittäjyys.


Sanna Kultanen (freelance-tuottaja)
Sanna Kultanen on freelance-tuottaja (TaM), jolla on 20 vuoden ajalta monipuolinen kokemus sekä elokuva- että mediataidetuotannoista, av-alan organisaatioista, kehittämishankkeista ja tapahtumista. Hänen aiempiin työnantajiinsa lukeutuu muun muassa Rabbit Films, Dokumenttikilta, Häivekuva, Tuffi Films ja Rakkautta & Anarkiaa -festivaali.
Mentoroinnin osa-alueet:
Kultasen asiantuntemus on etenkin rahoituksenhankinnassa elokuvarahoituksen piiristä sekä sen yhdistämisessä mediataiteen tuotantoon. Lisäksi hänelle tuttuja aihepiirejä ovat muun muassa lyhytelokuvien festivaalilevitys sekä myynti, sopimukset ja oikeudet, budjetointi, raportointi, taloushallinto, palkkaneuvottelut, kuvausjärjestelyt, taiteellisen työryhmän rekrytointi, tiedotus sekä ammattilaistapahtumat ja -koulutukset.


Teemu Lehmusruusu (kuvataiteilija, taiteilija-tutkija, tuottaja)

Teemu Lehmusruusu on kuvataiteilija, taiteilija-tutkija ja taiteilijavetoisten hankkeiden tuottaja. Oman praktiikkansa ohella Lehmusruuusu on taidetuotantoyhtiö Kunstventuresin toinen perustaja ja ollut sen puitteissa kehittämässä ja toteuttamassa kymmeniä mediataideteoksia niin museoihin kuin julkiseen tilaan. Teemu tekee tällä hetkellä taiteen tohtorin väitöskirjaa Aalto-yliopiston taiteen ja median laitoksella, jossa hän toimii myös opettajana. Lisätietoja: Kunstventures & Trophic Verses

Mentoroinnin osa-alueet:

Teosten konseptointi, sisällöllinen ja tekninen suunnittelu ja toteutus, uudet taidemuodot ja esityskontekstit, ulkoteokset, sensoriteknologia ja systeemiajattelu, taiteilija tuottajana ja fasilitoijana, toiminimi ja osakeyhtiö taiteilijan käytössä, taiteen tohtoriopintojen suunnittelu


Mika Taanila (ohjaaja / Elokuvayhtiö Testifilmi Oy)
Mika Taanila on elokuvaohjaaja. Hän on tehnyt useita teoksia, jotka sijoittuvat dokumenttielokuvan ja kokeellisen elokuvan välimaastoon. Lisäksi hänen eri tekniikoilla tekemiään teoksia on ollut esillä näyttelyissä niin koti- kuin ulkomaillakin. Vuonna 2014 Taanila, Jussi Eerola ja IC-98 perustivat Elokuvayhtiö Testifilmi Oy:n. Yhtiön tuottamia elokuvia ovat mm. Polte (Sami van Ingen), Valtakunnat (Patrik Söderlund) ja Mannerlaatta (Mika Taanila).
Mentoroinnin osa-alueet:
Teosten ideointi, tuotannon ja konseptin rajaaminen, festivaalilevitys


Lisätietoja:
Kati Åberg
tuottaja, Suomalaisen mediataiteen keskus AV-arkki


Apply for mentoring in media art production!


AV-arkki is organising a free mentoring project for production companies and producers of media art. This mentoring project started last year. The feedback from participants was very encouraging, so we are continuing the mentoring project also in 2022.


Experienced producers / directors of media art will give one-on-one mentoring to 4-5 projects during September-November 2022. Each mentoring session lasts around two hours and there will be 2-3 sessions per project, depending on the scope of the issues to be discussed. The mentoring has been funded by AVEK and is free for participants. We hope this mentoring project will enable the sharing of experience and best practices more broadly to benefit the whole field of media art.


You can apply for mentoring on the running or strategic development of a media art production company or to discuss specific problems or some new challenge you have come across in a specific media art production. You can also discuss the pros and cons of setting up a production company.
You can apply for mentoring on your own or as a working group. Mentoring in English is available.

Application for mentoring is open until 15.8.2022.
To apply, fill in the application form

Further information:
Kati Åberg
producer, AV-arkki – The Centre for Finnish Media Art


Kuva / still from: Mika Taanila: Pelin viivyttäminen (2017)