Mediataide kutsuu takaisin taiteen ääreen

Taidemuseot ja galleria ovat jälleen avautuneet kesäkuun alusta lähtien. Siinä missä osa näyttelyistä on siirtynyt tulevaisuuteen, nyt on mahdollisuus nähdä kevättalvella koronaviruspoikkeustilan vuoksi keskeytyneitä näyttelyitä.

Pääkaupunkiseudulla Kiasmassa jatkaa Liisa Lounilan yksityisnäyttely Katvealue. HAMissa avautui uutena Gustafsson & Haapojan näyttely Museum of Becoming. Gustafsson&Haapoja on Laura Gustafssonin ja Terike Haapojan yhteistyöhanke, jossa tutkitaan historiaa ja yhteiskuntaa ei-ihmiskeskeisyyden näkökulmasta. Espoon modernin taiteen museo EMMAssa on nähtävillä Kosketus-kokoelmanäyttelyn mediatilassa Anni Puolakan teos Timanttimaha.

Mediataidetta voi sisällyttää myös kesän kotimaan matkoihin. Turussa Wäinö Aaltosen museossa jatkaa helmikuussa avautunut Anneli Nygrenin retrospektiivinen näyttely Fan Academy. Esillä on Nygrenin videoita ja elokuvia (nostokuvassa Pyykki-teos) sekä muun muassa käsikirjoituksia elokuviin, piirroksia ja maalauksia uran alkuvaiheista tähän päivään asti. Tampereella Sara Hildénin taidemuseon ohjelmistossa jatkaa kevättalven kokoelmanäyttely Still Still Life, johon on lainattu AV-arkin arkistosta Saara Ekströmin installaatio Cries and Whispers. 

Muistakin kokoelmanäyttelyistä voi löytää mediataidetta. IC-98:n ja Perttu Saksan taidetta on esillä Kuopion taidemuseon 40-vuotisjuhlanäyttelyssä. IC-98:n teoksia on nähtävillä myös Poikilon taidemuseoiden Heinon taidesäätiön kokoelmanäyttelyssä Luonnon edestä, johon sisältyy myös Axel Antaksen ja Elina Brotheruksen taidetta.

Vaikka Mäntän kuvataideviikot siirtyi seuraavaan kesään, on osa kesänäyttelyistä avannut ovensa. ARS Kärsämäellä on nähtävillä muun muassa Annika Dahlstenin ja Markku Laakson, Pasi ja Mammu Rauhalan sekä Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen teoksia. Maailmanloppu-teemaiseen Kotka Art -kesätaidenäyttelyyn puolestaan sisältyy Lauri Ainalan sekä Mika Taanilan ja Jussi Lehtisalon Pakasteet-duon taidetta.