Marika Oreniuksen Black & White Forum Boxin Mediaboxissa 15.11.–8.12.

Marika Oreniuksen videoteos Black & White (2019) nähdään Forum Boxin Mediaboxissa 15.11.–8.12.

Black & White on esseistinen ja omakohtainen videoteos. Se on kuvaus aatteellisuuden pohdinnasta tila-ajallisissa ja yhteiskunnallisissa rakenteissa. Taiteilija pohtii työtilassaan yksittäisen ihmisen vaikuttamisen mahdollisuutta ja aatteellisuutta osana omaa toimijuuttaan.

Mustavalkoinen ajattelu tuottaa ääriratkaisuja, ja siitä on myös Black & White -videoteoksessa kyse. Naishenkilön äänellä puhuttu teksti pohtii elämän aktiivisia ja passiivisia valintoja. Taustalta piirtyy esiin nuori aktivisti, joka oli valmis kuolemaan aatteensa puolesta. Historiallisella viittauksella rinnastetaan totalitaristisen ääriajattelun, passiivisen hyväksynnän ja kaaoksellisen viestinnän vaarat nykyhetkessä.

Ylhäältäpäin esitetyt näkymät kuvastavat vallan ja yksilön välistä suhdetta. Voivatko ajatukseni olla yksityisiä vai ovatko ne ympäristön ja yleisten käsitysten muokkaamia? Vaikka henkilökohtainen nähtäisiin poliittisena, niin yksilön toiminnasta puuttuvalla aatteellisuudella on silti valtapoliittinen ulottuvuus. Kuinka aatteellinen itse olen? Mitä seurauksia mukautumisella kieleen, ympäristöön, viestintään, tietoon, traditioon, biologiseen perimään ja sosiaaliseen kulttuuriin mahtaa olla?

Marika Orenius on väitellyt tohtoriksi Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta. Hän valmistui taiteen maisteriksi Kuvataideakatemiassa, ja on lisäksi opiskellut Pariisin Ecole Nationale Supérièure des Beaux-Artsissa ja Konsthögskolan Valandissa Göteborgin yliopistossa. Orenius työskentelee liikkuvan kuvan, valokuvan, performanssi- ja installaatiotaiteen parissa. Hän on osallistunut näyttelyihin, festivaaleille ja näytöksiin 1990-luvun puolivälistä lähtien.

Mediaboxi on Forum Boxin tila mediataiteelle. Uusinta mediataidetta esittelevä ohjelmisto suunnitellaan yhteistyössä AV-arkin kanssa. Tila toimii nyt yhtenä tärkeänä kanavana mediataiteelle.

Tervetuloa avajaisiin torstaina 14.11. kello 17–19!


Marika Orenius: Black & White, 15.11.–8.12.2019, Forum Boxin Mediaboxi

Lisätietoa: Forum Box


AV-ARKKI ON EDISTÄNYT SUOMALAISEN MEDIATAITEEN ASEMAA VUODESTA 1989. TAITEILIJAT OSALLISTUVAT TÄHÄN TAPAHTUMAAN AV-ARKIN EDISTÄMISTYÖN ANSIOSTA.