Ewa Górznan ja Katarzyna Mironin Surround Forum Boxin Mediaboxissa

Ewa Górznan ja Katarzyna Mironin Surround on esillä Forum Boxin Mediaboxissa 12.11.–5.12.2021.

Surround on lyhytelokuva, joka pohtii ihmisen ja luonnon suhdetta sekä rinnakkaiseloamme muiden lajien kanssa.

Se on taiteellinen yritys haastaa tyypillisesti ihmislähtöistä suhdetta ihmisen ja villieläimen välillä rakentamalla eläinkeskeistä tarinankerrontaa sekä korostamalla eläimen läsnäoloa ja näkökulmaa. Luonto ja villieläimet ovat teoksen päähenkilöitä, kun taas ihmisiin viitataan epäsuorasti, vain äänikerroksen kautta.

Teos yhdistää luontodokumentaarista materiaalia laajennettuun kerronnalliseen äänimaisemaan, jossa erilaiset tarinat kietoutuvat yhteen ja resonoivat paljastaen näytön ulkopuolisia tapahtumia ei-inhimillisten päähenkilöiden ympärillä.

Projekti jatkaa ja kehittää ideoita Górznan ja Mironin aikaisemmista yhteistyövideoteoksista: Encounter ja From a distance.

Katarzyna Miron (s. 1981 Puolassa) on Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Hän on valmistunut kuvataiteilijaksi Torunin Kopernikus-yliopistosta Puolasta sekä Helsingin Kuvataideakatemiasta. Miron työskentelee erilaisten tekniikoiden parissa: niin animaation, fiktion, dokumentaarisen kuin performanssivideonkin, mikä johtaa erilaisiin ilmaisuväyliin. Hänen teostensa aiheet viittaavat usein ihmisten, luonnon ja kulttuurin välisiin suhteisiin ja niitä pohditaan aistillisuuden, materiaalisuuden ja intiimiyden käsittein. Hän on osallistunut useisiin näyttelyihin ja elokuvafestivaaleille sekä Suomessa että ulkomailla.

Ewa Górzna on puolalainen taiteilija, joka on asunut ja työskennellyt Helsingissä vuodesta 2007 lähtien. Hän on valmistunut puolalaisesta Nicolaus Copernicus -yliopistosta vuonna 2006 ja Kuvataideakatemian tila-aikataiteiden koulutusohjelmasta vuonna 2012. Hänen videoteoksiaan ja installaatioitaan on esitetty ja palkittu useissa näyttelyissä ja kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla.

Mediabox on Forum Boxin tila mediataiteelle. Uusinta mediataidetta esittelevä ohjelmisto suunnitellaan yhteistyössä AV-arkin kanssa. Tila toimii nyt yhtenä tärkeänä kanavana mediataiteelle.


Ewa Górzna & Katarzyna Miron: Surround, 12.11.–5.12.2021, Forum Boxin Mediabox

Lisätietoa: Forum Box


AV-ARKKI ON EDISTÄNYT SUOMALAISEN MEDIATAITEEN ASEMAA VUODESTA 1989. TAITEILIJAT OSALLISTUVAT TÄHÄN TAPAHTUMAAN AV-ARKIN EDISTÄMISTYÖN ANSIOSTA.