Mediaboxissa 20.8.–12.9. Sasha Huberin The Firsts – Edmonia Lewis

Sasha Huberin videoteos The Firsts – Edmonia Lewis (2021) on esillä 20.8.–12.9.2021 Forum Boxin Mediaboxissa.

The Firsts – Edmonia Lewis -video syntyi kestollisena performanssinsa taiteilijaresidenssissä Rooman nykytaiteen museossa. Teos on osa Sasha Huberin meneillään olevaa muotokuvasarjaa ”The Firsts”, joka tekee näkyväksi 1800- ja 1900-luvuilla ensimmäisinä Eurooppaan muuttaneiden afrikkalaisen diasporan henkilöiden historioita.

Edmonia Lewis (1844-1907) oli queer afrikkalaisamerikkalais-haitilais-ojibwa kuvanveistäjä, joka työsti marmoria uusklassiseen tyyliin. Hän oli yksi ensimmäisiä mustia naisia Roomassa. Taiteessaan Edmonia kuvasi mieluiten afrikkalaisen diasporan ihmisiä ja alkuperäiskansoja ja saavutti kansainvälistä tunnettuutta taiteilijana, vaikka paikalliset fetisoivat ja leimasivat häntä.  Edmonia oli syntynyt vapaana New Yorkissa, mutta Yhdysvalloissa hänen ei olisi ollut mahdollista saada kansainvälistä tunnustusta työlleen, vaan hän olisi ollut riippuvainen abolitionistien tuesta. Hän viettikin suurimman osan aikuiselämästään Roomassa.  Huber tutustui Edmoniaan taiteilijaystävänsä, kanadalais-ranskalais-haitilaisen muusikon ja laulaja-lauluntekijän Melissa Laveauxn kautta, joka sävelsi musiikkia Edmonian innoittamana oleskellessaan Roomassa. Laveaux’n musiikkia kuullaan videoteoksessa.

Sasha Huber (Sveitsi/Suomi) on Helsingissä asuva monialainen sveitsiläis-haitilaistaustainen kuvataiteilija. Hänen työskentelee ja esittää taidettaan kansainvälisesti ja on ensisijaisesti kiinnostunut muistin ja kuulumisen politiikoista, varsinkin suhteessa ympäristön kantamaan kolonialistiseen ylijäämään. Sensitiivisyys historiaa ja nykyisyyttä yhdistäviä hienovaraisia juonteita kohtaan on saanut Huberin suhtautumaan arkistomateriaaliin kerroksisena luovana praktiikkana, johon sisältyy perfomanssipohjaisia interventioita, videota, valokuvaa ja yhteistöitä. Tietoisena välineen symbolisesta merkityksestä Huber on myös ottanut haltuun naulapyssyn epätasa-arvoisten voimasuhteiden uudelleenneuvottelun mahdollistava aseena. Huber työskentelee säännöllisesti luovana työparina kumppaninsa Petri Saarikon kanssa. Hän on valmistunut taideteollisesta korkeakoulusta maisteriksi ja suorittaa tällä hetkellä taiteellisen tutkimuksen tohtoriopintoja.

Mediabox on Forum Boxin tila mediataiteelle. Uusinta mediataidetta esittelevä ohjelmisto suunnitellaan yhteistyössä AV-arkin kanssa. Tila toimii nyt yhtenä tärkeänä kanavana mediataiteelle.

Samaan aikaan Huberin teoksen kanssa Forum Boxissa on esillä ryhmänäyttely Companions, jossa on esillä teoksia muun muassa Niina Lehtonen Braunilta, Maria Dunckerilta ja Heidi Kilpeläiseltä.


Sasha Huber: The Firsts Edmonia Lewis, 20.8.–12.9.2021, Forum Boxin Mediabox

Companions, 20.8.–12.9.2021, Forum Box

Lisätietoja: Forum Box


AV-ARKKI ON EDISTÄNYT SUOMALAISEN MEDIATAITEEN ASEMAA VUODESTA 1989. TAITEILIJAT OSALLISTUVAT TÄHÄN TAPAHTUMAAN AV-ARKIN EDISTÄMISTYÖN ANSIOSTA.