Helinä Hukkataival: Ei milloinkaan laiskana, videoteos ja valokuvia Taidenäyttely Satasairaalan Harjavallan sairaalakirjastossa ja infomonitoreilla 18.10.2021 asti

Helinä Hukkataival: Ei milloinkaan laiskana, videoteos ja valokuvia Taidenäyttely Satasairaalan Harjavallan sairaalakirjastossa ja infomonitoreilla 18.8.–18.10.2021

EI MILLOINKAAN LAISKANA

Harjavallan sairaalan syysnäyttelyssä on esillä Helinä Hukkataipaleen  videoteos ja valokuvia. Teoksissa performanssitaiteilija nähdään työntekoon uppoutuneena, niin Rooman katuvilinässä kuin suomalaisissakin maisemissa.

Helinä Hukkataival (s. 1941) kuvasi teoskokonaisuutta 2014 Italiassa ja Suomessa. Teosten aihe löytyi Roomasta, jossa hän tutustui yhä toimivaan birgittalaisluostariin. Pyhän Birgitan elämän ja oppien mukaan nunnien tie hartauteen löytyy Martan ahkeruuden kautta.

Performanssitaiteilijana Helinä Hukkataival esiintyy itse teoksissaan. Martan roolissa hän pukeutuu mustaan leninkiin ja huiviin, jotka muodostavat perinteisen, vanhan ihmisen asun. Kuvissa Martta huolehtii arkisista, usein näkymättömistä ja naisten tekemistä töistä.

Näyttelykokonaisuudessa korostuu naisiin juurrutettu, koko eliniän jatkuva toimeliaisuuden ihanne. Yksittäisiin teoksiin on kuitenkin tarttunut kauniita, työtä romantisoivia ja humoristisia näkökulmia.  

Ahkera nainen pyykkää, kirjoo, hakkaa halot ja kahlaa töihin salkku heiluen.

Sairaalan infomonitoreilla nähtävässä videoteoksessa Martta keskittyy leikkaamaan matonkuteita keskellä turisteja vilisevää Piazza Navonaa.

”Kuvaajani Merja Tanhua yritti sulautua turistiksi turistien joukkoon. Minä tein kuteita ja näytin varmaan paikalliselta mummolta, joka oli istutettu penkille – vähän kuin päiväksi säilytykseen”, taiteilija kertoo.

Helinä Hukkataival syntyi 27.8.1941 Helsingissä. Hän valmistui kuvaamataidon opettajaksi 1966 ja aloitti näyttelytoiminnan opetustyön ohessa vuonna 1969. Vuodesta 1990 lähtien hän suuntautui performanssitaiteeseen. Eläköidyttyään opetustöistä 2001 Hukkataival jatkokouluttautui ja laajensi ilmaisuaan valokuva- ja videotaiteeseen.  Hänen teoksiaan on Harjavallan sairaalan lisäksi esillä myös Kerrostumat-näyttelyssä Luopioisissa 30.9. asti. Ensi vuodelle on valmisteilla mediataide- ja performanssinäyttely Galleria Sculptoriin  Helsinkiin.

Harjavallan sairaalan taidenäyttely on osa Satapsykiatrian kulttuurifoorumin toimintaa. Sitä tukee Satasairaalan Satakulttuuria-hanke, joka saa rahoitusta STM:n terveyden edistämisen määrärahasta. LiikKUVIEN toimintaa tukevat Suomen Kulttuurirahasto ja Taike ja toteuttavat Kallo Works ja Poike Productio yhteistyössä Valokuvakeskus Nykyajan ja AV-arkin kanssa.

Lisätiedot:

Tuottaja Tuuli Penttinen-Lampisuo, 050 535 8916, info (at)  

liikkuvat.fi, www.liikkuvat.fi


AV-ARKKI ON EDISTÄNYT SUOMALAISEN MEDIATAITEEN ASEMAA VUODESTA 1989. TAITEILIJAT OSALLISTUVAT TÄHÄN TAPAHTUMAAN AV-ARKIN EDISTÄMISTYÖN ANSIOSTA.