Heidi Kilpeläisen Land of Dreams HAA Galleria Rantakasarmilla 19.9. asti

Heidi Kilpeläisen näyttely Land of Dreams on auki HAA Galleria Rantakasarmilla 19.9.2021 asti. Teos on aiemmin ollut esillä Kajaanin taidemuseossa, Beaconsfield Galleriassa Lontoossa sekä Kiasmassa.

Land of Dreams on 3-kanavainen videoinstallaatio Heidi Kilpeläisen vuosina 2017–2018 toteuttamasta performanssiprojektista Lauluvastaanotto (engl. Tango Therapy), jossa taiteilija kiersi vastaanottokeskuksissa sekä sotainvalidien ja leskien kodeissa laulamassa suomalaisia tangoja. Teoksen nimi ’Land of Dreams’ viittaa yhteen Suomen suosituimmista tangoista nimeltä ’Satumaa’, jonka sanat kertovat merten takana olevasta onnen maasta. Tapaamiset olivat liikuttavia, ihmisyydessään kauniita ja ne päättyivät usein kyyneliin. Sotainvalidien kertomukset ja turvapaikanhakijoiden laulut, muun muassa Jemenistä, Syyriasta, ja Afganistanista, punovat Suomen sotien ja nykypäivän konfliktien seurauksista kertovan kokonaisuuden.

Heidi Kilpeläinen tutkii työskentelyssään musiikin ja kuvataiteen risteyskohtia. Vuorovaikutuksellisuus  on hänen teoksissaan usein keskeisenä teemana. Kilpeläisen työskentelytapa ja tekniikat ovat kaikenkattavia ja monimuotoisia. Kollektiivisen muistin läpäisevät muinaiset myyttiset muodot, sukupolvia ylittävät traumat – niiden tiedostaminen, työstäminen sekä transformaatio alkemistisena prosessina – ovat tärkeitä inspiraation lähteitä. Aiemmin hänen teostensa lähtökohtana on ollut ihmisen ja koneen välinen suhde, sekä erilaiset yhteiskunnalliset ja globaalit ongelmat kuten epätasa-arvoisuus.  

Hänen töitään ovat esittäneet Kajaanin taidemuseo (2019), Beaconsfield-galleria (Lontoo 2016, 2019), Camden Arts Centre (Lontoo 2016), Performa 07 (New York 2007), Nykytaiteen Museo Kiasma (Helsinki 2005, 2019) ja New Contemporaries (Liverpool ja Lontoo, 2004).  

Heidi Kilpeläinen on myös säveltänyt, levyttänyt ja esiintynyt nimellä HK119. Hän on julkaissut kolme albumia musiikkia One Little Indian yhtiölle Lontoossa,  ja esiintynyt kansainvalisesti muun muassa Madam JoJo -klubilla, Tate-galleriassa, Victoria & Albert -Museossa, ICA:ssa, Casa Da Musicassa, Secret Garden ja Body & Soul -festivaaleilla, sekä Provinssirokissa ja Kiasmassa Suomessa. 


Heidi Kilpeläinen: Land of Dreams, 26.8.–19.9.2021, HAA Galleria Rantakasarmi

Lisätietoa: Helsingin taiteilijaseura