Japanilainen kuraattori Koyo Yamashita vierailee Suomessa

Japanilainen kuraattori Koyo Yamashita vierailee Suomessa 5.–12.3. AV-arkin ja Tampereen elokuvajuhlien kutsumana. Tampereen elokuvajuhlien jälkeen Yamashita pitää Helsingissä 11.3. luennon japanilaisesta kokeellisesta elokuvasta 1980-luvulta eteenpäin.

Image Forum Festivalia vuodesta 2001 johtanut sekä Theater Image Forumin ohjelmapäällikkönä Tokion Shibuyassa vuodesta 2005 toiminut Koyo Yamashita saapuu Tampereen elokuvajuhlille AV-arkin ja Tampereen elokuvajuhlien vieraana. Tampereella Yamashita osallistuu kansainvälisen kilpailun tuomaristoon sekä esittää kaksi näytöstä japanilaista kokeellista elokuvaa 1970-luvulta tähän päivään Image Forumin kokoelmista.

Yamashita on vieraillut ohjelmapäällikkönä ja kuraattorina useilla elokuva- ja mediataidefestivaaleilla sekä elokuvatapahtumissa niin Japanissa kuin ulkomailla, kuten Berliinin Transmedialessa, Brysselin Bozarissa, Jakartan Arkipel International Documentary and Experimental Film Festivalilla, Malesian Sea Shorts -lyhytelokuvafestivaalilla sekä Soulin New Media Festivalilla. Hän on toiminut tuomarina useilla kansainvälisillä elokuva- ja taidefestivaaleilla mukaan lukien Hongkongin kansainvälisillä elokuvajuhlilla, Cannesin Directors’ Fortnightissa sekä Rotterdamin kansainvälisillä elokuvajuhlilla.

Luento: Between the Frames Part 2: The Play Continues – 80’s and Onwards

Keita Kurosaka: Metamorphose Works No. 5 (1986)

Keita Kurosaka: Metamorphose Works No. 5 (1986)

Helsingissä Koyo Yamashita tapaa taiteilijoita ja vierailee Amos Rexissä sekä pitää maanantaina 11.3. luennon Between the Frames Part 2: The Play Continues – 80’s and Onwards. Luento alkaa 18:15 Kino K-13:ssa (Kanavakatu 12) ja on avoinna kiinnostuneille.

Luento avaa teosnäyttein näkökulmia siihen, mihin suuntiin japanilainen kokeellinen elokuva kehittyi 1980-luvulta eteenpäin. Luennolla nähdään teoksia muun muassa Takashi Itolta ja Yoshinao Satolta. Lisäksi Yamashita kertoo Image Forumista japanilaisen kokeellisen elokuvan levittäjänä ja vaalijana.

Luennolla nähdään seuraavia teoksia:

GRIM by Takashi ITO/7 min/1985

Roudscape mix by Yoshihisa NAKANISHI/6 min/1997

Gestalt by Takashi ISHIDA/7 min/1999

SLIDE by Yoshinao SATO/7 min/1998

Z reactor by Kazuhiro GOSHIMA/11 min/2004

One Moment -May 15th, 2002- by Maki SATAKE/3 min/2003

Metamorphose Works No. 5 by Keita KUROSAKA/28 min/1986

Luennon järjestävät Taideyliopiston Kuvataideakatemia, Aalto-yliopiston elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitos ja AV-arkki.

Yamashitan vierailun mahdollistaa nykytaiteen Suomi–Aasia-vaihto-ohjelma tiivistää suomalaisten ja aasialaisten nykytaidejärjestöjen ja -ammattilaisten välistä yhteistyötä. Ohjelman toteuttavat yhteistyössä opetus- ja kulttuuriministeriön tuella AV-arkki, HIAP (Helsinki International Artist Programme), Frame Contemporary Art Finland ja Suomen kulttuurirahasto.