Jan Ijäksen Pommi palkittiin Kettupäivillä parhaana dokumenttielokuvana

Jan Ijäksen lyhytelokuva Pommi (2017) teossarjasta Jäte palkittiin parhaana dokumenttielokuvana 15.–19.11. Helsingissä järjestetyllä lyhytelokuvafestivaali Kettupäivillä.

Pommi on kuvattu Kittilän “kuumaisemassa”, mäellä, jonne Suomen puolustusvoimat vuosittain hävittävät vanhoiksi menneet räjähteet. Laskelmat osoittavat, että räjäyttäminen on halvin tapa hävittää räjähteet. Viikon mittaisen leirin aikana tuhotaan yhteensä 1,2 miljoonaa kilogrammaa räjähteitä. Räjäytysten turva-alue on seitsemän kilometriä. Räjähdys tuottaa sienenmuotoisen pilven, joka tavoittaa alimman pilvikerroksen ja aiheuttaa noin kymmenen metriä syvän, halkaisijaltaan kolmikymmenmetrisen kraaterin.

Raati perusteli palkintoa seuraavasti: ”Elokuva on osa kunnianhimoisesti toteutettua, aihevalinnaltaan erityisen ajankohtaista sarjaa. Elokuvakerronnalle epätyypillisesti dokumentin keskiössä oleva räjähdys näytetään absurdina tapahtumasarjana.”

Mediataiteilija ja elokuvaohjaaja Jan Ijäs asuu ja työskentelee Helsingissä. Jan Ijäs työskentelee dokumentaarisen, fiktiivisen sekä kokeellisen elokuvan parissa. Hänen toiseutta ja muukalaisidentiteettiä käsittelevät elokuvat ja installaatiot ovat saaneet osakseen laajaa kansainvälistäkin huomiota. Ijäksen elokuvia on esitetty yli sadalla kotimaisella ja kansainvälisellä elokuvafestivaalilla sekä installoituina kokonaisuuksina museoissa ja gallerioissa.

Lisäksi kokeellisessa sarjassa raati palkitsi Mika Taanilan teoksen The World erikoiskunniamaininnalla. Raati oli vaikuttunut tavasta, jolla ”teos näyttää ihmisen läsnäolosta vapautetun, ylösalaisin käännetyn maapallon kaikessa planetaarisessa liikkeessään, materiaalisuudessaan ja painossaan.”


Kettupäivät, Helsinki, 15.–19.11.2017

Lisätietoa: Kettupäivät


AV-ARKKI ON EDISTÄNYT SUOMALAISEN MEDIATAITEEN ASEMAA VUODESTA 1989. TAITEILIJAT OSALLISTUVAT TÄHÄN TAPAHTUMAAN AV-ARKIN EDISTÄMISTYÖN ANSIOSTA.