Maija Blåfieldin palkittu The Fantastic ehdolla lyhytelokuvan Jussi-palkinnon voittajaksi

Maija Blåfieldin lyhyt dokumentaarinen elokuva The Fantastic (2020) on ehdolla lyhytelokuvan Jussi-palkinnon voittajaksi. Jussi-palkinnot vuoden 2020 parhaille kotimaisille elokuville ja niiden tekijöille jaetaan syyskaudella tänä vuonna.

The Fantastic on elokuva tuntemattoman kohtaamisesta ja mielikuvituksen ja todellisuudensuhteesta. Elokuva rakentuu haastatteluista, joissa entiset pohjoiskorealaiset kuvailevat millaiseksi he kuvittelivat ulkomaailman katsomiensa salakuljetettujen länsimaisten fiktioelokuvien perusteella. Dokumentaarista kuvaa ja visuaalisia efektejä yhdistelevä elokuva herättää kysymyksen siitä, miten todellisuus määrittyy ja mihin me haluamme uskoa. The Fantastic kääntää nurin asetelman, jossa länsimaalaiset tirkistelevät suljetun valtion arkielämää. Tässä elokuvassa pohjoiskorealaiset kohdistavat kiinnostuksensa ulkomaailmaan. 

Maija Blåfield: The Fantastic (2020)


The Fantastic on hiljattain palkittu Minimalen Short Film Festivalilla parhaana pohjoismaisena lyhytelokuvana, Aesthetica Short Film Festivalilla sekä festivaalin pääpalkinnolla että parhaana dokumenttielokuvana. Elokuva voitti Tampereen elokuvajuhlilla kotimaisen kilpailun alle 30-minuuttisten elokuvien sarjan pääpalkinnon sekä nuorisotuomariston palkinnon. Elokuva on palkittu myös parhaan lyhyen dokumentin palkinnolla sekä MakeDox -festivaalilla Makedoniassa että DOKER -festivaalilla Moskovassa. The Fantastic on esitetty useilla merkittävillä elokuvafestivaaleilla, kuten dokumenttielokuvaan keskittyvillä Visions du Réel- ja Hot Docs -festivaaleilla sekä Krakow Film Festivalilla.

Maija Blåfield on helsinkiläinen kokeellisen dokumenttielokuvan tekijä ja kuvataiteilija. Hänen teoksensa yhdistävät usein dokumentaarisuutta ja fiktiota.  Hänelle on myönnettymediataiteen valtionpalkinto 2014 ja hän oli vuonna 2017 ehdolla Suomen suurimmankuvataidepalkinnon Ars Fennican saajaksi. Blåfieldin teoksia on esitetty koti- ja ulkomaisillafestivaaleilla, televisiossa sekä taidemuseoissa ja gallerioissa.

Jussit jakaa Filmiaura ry., jonka yli 300 jäsentä toimivat eri tehtävissä elokuva-alalla. Parhaan lyhytelokuvan Jussi-palkinto on jaettu vuosina 1946–1958, 1966–1980 ja jälleen vuodesta 2018 lähtien. Palkintoehdokkaat on valinnut Jussi-esiraati.

The Fantastic on nähtävillä Yle Areenassa.