Jussi Eerolan, Petra Lindholmin, Lasse Vairion ja Anneli Nygrenin teokset esillä Iiriksen AaVeet -tapatumassa

Audiovisuaaliseen taiteeseen keskittyvä Iiriksen AaVeet tapahtuu kolmannen kerran perjantaina 24.11.2023 klo 20 alkaen Lahden Kino Iiriksessä. Iiriksen AaVeet jatkavat yhden illan kestävänä avajaismaisena tapahtumana, jossa katsojille tarjotaan audiovisuaalista taidetta Iiriksen nostalgisessa elokuvasalissa. Illan aikana nähdään myös AV-arkin jäsentaiteilijoiden teoksia. Mukana on Petra Lindholmin Bystanders (2020, nostokuvassa), Jussi Eerolan Grasshopper (2023), Lasse Vairion Delade Drömmar (2021) ja Anneli Nygrenin Jonne 59 live- ja videoshow.

Bystanders on kokeellinen matka, jossa yksi asia johtaa toiseen oudolla alitajuisella logiikalla kuin unessa tai kollektiivisessa muistossa. Toistuva auringonnousu, tulevaisuudestaan laulavat mehiläiset, kellertyvät metsät, tuulettimet, kiitoradat, junalaiturit, monivärinen meri, hurrikaani, sähkölankoja, maa avaruudesta nähtynä, autiomaa, valokvantteja, kaikki kapaloituna ääniraitaan täynnä näytteitä, ääniä ja maan pulssia, joka ulottuu aina ulkoavaruuteen asti. 

Petra Lindholm (s. 1973) on kuvataiteilija, joka työskentelee pääasiassa videon, äänen ja valokuvan parissa. Hän on opiskellut Tukholmassa Royal University College of Fine Artsissa vuosina 1996–2001. Videoteoksissaan hän muokkaa kuvan ja äänen välistä läheistä yhteyttä, käyttäen säveltämiään musiikkeja ja omaa ääntään. Yksi hänen kiinnostuksen kohteistaan on muistojen ja ajan kulumisen kuvaileminen. Hänen teoksiaan on esitetty lukuisissa näyttelyissä Suomessa, Pohjoismaissa, Euroopassa ja USAssa.

Jussi Eerola: Grasshopper (2023)

Grasshopperissa yö laskeutuu tyhjään liikehuoneistoon – ja valot nousevat! Minimalistinen musikaali.

Jussi Eerola (s. 1969) on työskennellyt kuvaajana vuodesta 1992. Hänen debyyttiohjaustyönsä oli sähköyliherkistä kertova dokumenttielokuva Teknokratiapakolaiset (2009). Mika Taanilan kanssa yhdessä käsikirjoitettu ja ohjattu Atomin paluu (2015) sai ensi-iltansa Torontossa (TIFF) ja se palkittiin CPH:DOX festivaaleilla parhaan pohjoismaisen dokumenttielokuvan palkinnolla. Eerola toimii myös tuottajana yhdessä Mika Taanilan ja IC-98:n (Patrik Söderlund ja Visa Suonpää) kanssa perustamassaan tuotantoyhtiö Testifilmi Oy:ssä. Blue Honda Civic on Eerolan ensimmäinen lyhytelokuva ohjaajana. 

Anneli Nygren asuu ja työskentelee Turussa. Hän on tehnyt videoita ja elokuvia 1980-luvun alusta lähtien, ja hänen tuotantonsa sisältää fiktioita, dokumentteja, animaatioita ja musiikkivideoita. Lisäksi hän on tehnyt piirustuksia, valokuvia ja musiikkia ja toiminut freelance-toimittajana. Nygrenin teoksia on nähty näyttelyssä ja festivaaleilla vuodesta 1989.


Iiriksen AaVeet: 24.11.2032, Kino Iiris, Lahti

Lisätietoa: Iiriksen AaVeet


AV-arkki on edistänyt suomalaisen mediataiteen asemaa vuodesta 1989. Taiteilijat osallistuvat tähän tapahtumaan AV-arkin edistämistyön ansiosta. Jos haluat seurata viimeisimpiä uutisiamme, tilaa uutiskirjeemme!