Sara Pathiranen yksityisnäyttely Galleria Huudon Pikkujätkässä 7.5. asti

Sara Pathiranen yksityisnäyttely Chasing Waterfalls on esillä Galleria Huudon Pikkujätkässä 22.4.–7.5.

Sara Pathiranen videoinstallaatiossa Chasing Waterfalls (2016) romantiikan aikakausi elää uutta aikaa selfiekulttuurissa. Valokuvan superaikakaudella ihminen asettuu taas kuvaan luonnon äärelle. Turistin esteettinen halu olla maisemassa sekä todistaa maisemaa fyysisellä läsnäolollaan rinnastuu performanssitaiteilijan läsnäoloon maisemassa. Molemmissa ihmisen ruumis kohtaa maiseman fiktiossa. Fiktio muuttuu luonnonvoimien kautta todeksi. Kuva on liian arvaamaton vangittavaksi, niin kuin valtameri täydenkuun aikaan. Vaarallinen selfie on vähällä pyyhkäistä kuvaajan mukanaan.

Vaikka ympäristömme on koko ajan kuvattavissa, maailma ei ole panoptikon, aina nähtävissä, vaan pankryptikon, aina piiloutuva. Maailma on jäljet, joita seurata näkyvän luokse. Tämä pitää yllä kuvaamisen himoa, halua päästä perille kuvan taakse.  Valokuvaaminen on aarteen etsintää, halua nähdä ei-nähty.

Chasing Waterfalls on kuvattu Balilla ja Sri Lankassa suosituissa valokuvauskohteissa.

Sara Pathirane (synt.1985) käsittelee usein maisemaalauksen perinnettä nykyajassa sekä kuvan rajaamisen problematiikkaa. Hän viittaa varhaiseen elokuvaan ja käyttää kuvauspaikkoinaan elokuvista tuttuja luontokohteita. Pathirane työskentelee videon, esitysinstallaation ja maalaustaiteen keinoin.
Näyttelyä ovat tukeneet Taiteen keskustoimikunta sekä VISEK.


Sara Pathirane: Chasing Waterfalls, Galleria Huuto / Pikkujätkä, 22.4.–7.5.

Lisätietoja: Galleria Huuto