Löytöretkeilijät – AV-arkin kokeellisen elokuvan erikoisnäytös Orionissa

Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK täyttää 30 ja juhlii Orionissa nähtävällä juhlaohjelmistolla, johon sisältyy lyhyt-, dokumentti- ja kokeellisia elokuvia sekä mediataidetta.

Osana ohjelmistoa Orionissa nähdään AV-arkin kokeellisen elokuvan erikoisnäytös ”Löytöretkeilijät” 27.9. klo 17. Näytös on kattaus klassikoita, jotka kursailematta tutkivat ympäröivää maailmaa, runoutta, historiaa, tulevaa – ja audiovisuaalista ilmaisua itseään. Näytöksessä on paikalla tekijävieraita. Elokuvien jälkeen seuraa paneelikeskustelu kokeellisen elokuvan ja muiden taidemuotojen rajapinnasta, keskustelijoina Sami van Ingen, Tellervo Kalleinen ja Patrik Söderlund. Keskustelun moderoi AV-arkin ohjelmakoordinaattori Tytti Rantanen.

Lounila: Popcorn (2001)

Lounila: Popcorn (2001)

Näytöksessä nähdään seuraavat elokuvat:

Juha van Ingen: (Dis)integrator (1992, 4:00)

(Dis)Integrator on valmistettu kopioimalla kohtausta Kurt Neumannin vuonna 1958 tekemästä ‘The Fly’ -elokuvasta VHS-nauhurilla. Kopiosta on tehty kopio ja siitä jälleen kopio ja niin edespäin, kunnes videosignaali hajoaa kohinaksi ja lopulta haviää kokonaan.

Sami van Ingen: Days (2000, 16:00)

Teos visualisoi mytologian ja toden välistä dilemmaa, inhimillistä mystifioinnin halua, joka herää vääjäämättömän tuhon – tässä tapauksessa viidakon – seurauksena.

Liisa Lounila: Popcorn (2001, 5:00)

Filmi on kuvattu itse rakennetulla neulanreikäkameralla, joka ottaa yhtä aikaa 528 kuvaa. Kun kuvat näytetään peräkkäin liikkuvana kuvana, näyttää siltä kuin liikuttaisiin paikalleen jähmettyneen kohteen ympäri. Time slice -tekniikka erottaa liikkeen ja ajan toisistaan. Näemme tilanteen, jossa joukko nuoria ihmisiä heittää popcorneja toistensa päälle.

Mika Taanila: Fysikaalinen rengas (2002, 5:00)

Paikkasidonnainen installaatio 1–4 projektorille. Fysikaalinen rengas on found footage -filmi. Se perustuu materiaaliin, joka dokumentoi anonyymin suomalaisen fysikaalisen kokeen 1940-luvulta. Kokeen tarkoitus jää tuntemattomaksi. Huolellisella editoinnilla raakamateriaalista on koostettu kineettinen taideteos. Olennainen osa teosta on Mika Vainion (Pan Sonic) tekemä ääni.

Seppo Renvall & Maija Saksman: Snadeja stooreja stadista 1–3 (2008, 12:00)

Aslak and the Eskimoes livesäestää Renvallin ja Saksmanin elämänmakuisia tuokiokuvia perinteisen työläiskaupunginosan katukulttuurista.

IC-98: Arkhipelagos (Navigating the Tides of Time) (2013, 20:00)

Tulevaisuuden katastrofin jälkimaininkeihin sijoittuvassa teoksessa eloonjääneet suunnistavat vailla maantieteellisiä kiinnekohtia maailmassa, jossa vain aika ja vesi hallitsevat maisemaa. Teoksen lautat voisivat yhtä hyvin seilata Välimerta, Australian rannikkoa tai Karibiaa – suuntanaan Luvattu maa. Ilmasto, talous, sosiaaliset ja poliittiset ponnistelut ovat läsnä tässä Meduusan lautan jäämistössä, joka ensisilmäyksellä näyttäytyy yksinkertaisena, mutta joka viittauksena on varsin monisyinen.

Rikard Lassenius: Roo (2003, 10:00)

Roo, joka pohjautuu Tatjana Brandtin samannimiseen runokokoelmaan, on suggestiivinen ja abstrakti kuvaus ihmissuhteesta hajoamispisteessä. Elokuva kuvaa nuoren naisen sielunmaisemaa kriisin keskellä.

AV-arkki suosittelee lämpimästi myös muita AVEK 30 vuotta -ohjelmiston näytöksiä ja toivottaa AVEKille onnea juhlavuoden johdosta. Ohjelmasarjan oheisvihkonen teosesittelyineen ladattavissa pdf-muodossa AVEKin sivuilta.


Löytöretkeilijät – AV-arkin kokeellisen elokuvan erikoisnäytös Orionissa 27.9. klo 17

Lisätietoja: KAVI

Tapahtuma Facebookissa


AV-ARKKI ON EDISTÄNYT SUOMALAISEN MEDIATAITEEN ASEMAA VUODESTA 1989. TAITEILIJAT OSALLISTUVAT TÄHÄN TAPAHTUMAAN AV-ARKIN EDISTÄMISTYÖN ANSIOSTA.