Samuli Alapurasen Drag Me to Kempele soi monin tavoin Tampereen elokuvajuhlilla

Samuli Alapurasen Drag Me to Kempele soi monin tavoin Tampereen elokuvajuhlilla

19.02.2018

Samuli Alapurasen IIKKA-palkittu Drag Me to Kempele (2017) saa neljä uutta ääniraitaa Tampereen elokuvajuhlien Moods of Drag Me to Kempele -näytöksessä Pakkahuoneella perjantaina 9.3. klo 16:00.

Miltä elokuva kuulostaa soitettuna? Mitä kuvalle tapahtuu, kun musiikki on toinen, tai kolmas, neljäs? Näihin kysymyksiin saadaan neljä erilaista vastausta TAMKin sävellys-, muusikko- ja mediaopiskelijoiden toteuttamien äänimaailmoiden muodossa Samuli Alapurasen lyhytelokuvaan Drag Me to Kempele. Työskentelyllä on ollut kaksi peruslähtökohtaa: äänetön elokuva (kukaan työskentelyyn osallistuneista ei ole kuullut elokuvan alkuperäistä ääniraitaa) sekä yhden soittimen tai lauluäänen äänimaailma sähköisin apukeinoin laajennettuna. Myös instrumenteista kukin on omanlaisensa: huilu, mezzosopraano, konserttikantele ja sello musisoivat elokuvan kanssa kukin vuorollaan. Kaikki musiikki toteutetaan esitystilanteessa ilman etukäteen tehtyjä tallennuksia.

Alapuranen: Drag Me to Kempele (2017)

Taiteilijanimellä O Samuli A musisoiva Alapuranen loi itse teoksensa alkuperäisen äänimaailman:

Drag me to Kempeleen ääniraidan tekemisestä ei meinannut aluksi tulla yhtään mitään. Jossain vaiheessa tuli mieleen yhdistää samoihin aikoihin tekemäni kokeilut mikrotonaalisella Colundi-asteikolla Kempele-kuviin. Lopputulos oli sopivalla tavalla kaunis mutta vieraannuttava, ja sopi täydellisesti kuviin. Tämän jälkeen ääniraidan viimeistely ja samanaikaisesti tehty editointi valmistuivatkin nopeasti”, muistelee Alapuranen, joka on paikalla näytöksessä kommentoimassa uusia sävellyksiä.

Kempele on Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva harmaa aukko. Se ei vedä puoleensa eikä hylji sen läpi valuvaa nelostien liikennevirtaa. Se on tavallinen. Se on tasainen. Siitä on vaikea keksiä enempää adjektiiveja. Drag me to Kempele on kuvaus keskinkertaisesta paikkakunnasta, jossa käydään kaupassa, harrastetaan urheilua ja jonka läpi ajetaan matkalla Pohjoiseen tai Etelään.

Samuli Alapuranen on Kempeleestä kotoisin oleva mediataiteilija, joka asuu ja työskentelee Helsingissä. Alapuranen on valmistunut Tampereen taiteen ja viestinnän oppilaitoksesta 1998 ja työskentelee kokeellisten elokuvien lisäksi graafikkona, muusikkona ja VJ:nä.


Moods of Drag Me to Kempele Pakkahuoneella pe 9.3.2018 klo 16:00

Lisätietoja: Tampereen elokuvajuhlat

Liput


AV-ARKKI ON EDISTÄNYT SUOMALAISEN MEDIATAITEEN ASEMAA VUODESTA 1989. TAITEILIJAT OSALLISTUVAT TÄHÄN TAPAHTUMAAN AV-ARKIN EDISTÄMISTYÖN ANSIOSTA.

 

Copyright © 2019 AV-Arkki