Kokeellinen elokuva juhlii AVEKin Tampereen elokuvajuhlien 30-vuotisnäytöksessä

Kokeellinen elokuva juhlii AVEKin Tampereen elokuvajuhlien 30-vuotisnäytöksessä

Viime vuonna 30 vuotta täyttänyt Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK jatkaa pyöreiden vuosien juhlintaa kevättalven puolelle ja tuo valikoiman syksyllä 2017 Orionissa nähdystä juhlanäytössarjastaan Tampereen elokuvajuhlille. Näytöksessä 1 keskiviikkona 7.3. ja perjantaina 9.3. nähdään seuraavat AV-arkin levittämät teokset:

Viita: Q (2016)

Milja Viita: Q (2016, 07:00)

Taiteilijan esikoinen muuttui silmänräpäyksessä pikkupojasta nuoreksi mieheksi. Q on käsitteellinen elokuva maailmaa hallitsevista muutoksen voimista. Q vie meidät maailmojen loppuun, meren syvyyksiin ja luhistuvan Atlantiksen raunioille. Q:n tuho on tie kasvuun – se on ainoa lupaus jatkuvuudesta ja uusien kansojen synnystä. Elokuva on kuvattu 16mm filmille, minkä jälkeen sen pinta on käsin maalattu. Mutta mikä tai kuka on Q?

Marikki Hakola: Stilleben – Milena’s Journey (1989: 06:00)

Videoteos pohjautuu Franz Kafkan rakastetulleen Milenalle kirjoittamiin kirjeisiin. Teoksen keskeisiä teemoja ovat välimatka, kaipaus ja muistot. Kerroksellinen kuvakieli luottaa katsojien kollektiiviseen muistiin. Sen lähtökohtana on Kaija Saariahon radiofoninen sävelteos Stilleben.

Milla Moilanen: Wanted (1998, 11:00)

Hiljattain digitaalisesti restauroitu Wanted perustuu arkistomateriaaliin Uppsalan yliopistolliselta rotubiologian laitokselta. Tänään tässä samassa rakennuksessa tutkitaan DNA-erotteluun perustuvaa geenimanipulaatiota. Animaatio käsittelee ihmisten luokittelua heidän ulkomuotonsa mukaan. Aihe on ajankohtainen, sillä nykyään se naamioidaan teknologiaksi. Oikeuttaako moderni geenimanipulaatio edellisen vuosisadan rasistisen tutkimuksen?

Salla Tykkä: Zoo (2006, 12:00)

Nainen valokuvaa eläintarhan aitauksia. Eläimet tuijottavat takaisin, suoraan häntä kohti, seuraten häntä häntä katseillaan. Katsoja ja katsomisen kohde vaihtavat paikkojaan. Nainen uppoaa syvään veteen. Pinnan alla on käynnissä väkivaltainen vedenalainen rugby-ottelu. Hän nousee pintaa hengittääkseen, muuta eläinten tuijottavat katseet ja kameran etsin tukkivat hänen pakoreittinsä. Epätoivoisena hän tekee äärimmäisen päätöksen.

IC-98: Arkhipelagos (Navigating the Tides of Time) (2013, 20:00)

Tulevaisuuden katastrofin jälkimaininkeihin sijoittuvassa teoksessa eloonjääneet suunnistavat vailla maantieteellisiä kiinnekohtia maailmassa, jossa vain aika ja vesi hallitsevat maisemaa. Arkhipelagos (Navigating the Tides of Time) esittää maiseman, jossa teoksessa Näkymä vastarannalta kuvatun jokivarren pylväikkökäytävän rauniokasat ovat huuhtoutuneet ulos historian tasaisesta virrasta. Jäljelle on jäänyt avovettä ja raunioiden jäänteistä rakennettuja lauttoja, jotka suunnistavat uuden Okeanoksen vaarallisilla vuorovesillä – niistä on tullut itse saaristo, arkkipelagi, irtonainen yhteisö vailla juuria. Lautat muodostavat väliaikaisia ryhmittymiä, kunnes tuulet ja virtaukset jälleen erottavat ne. Teoksen lautat voisivat yhtä hyvin seilata Välimerta, Australian rannikkoa tai Karibiaa – suuntanaan Luvattu maa. Ilmasto, talous, sosiaaliset ja poliittiset ponnistelut ovat läsnä tässä Meduusan lautan jäämistössä, joka ensisilmäyksellä näyttäytyy yksinkertaisena, mutta joka viittauksena on varsin monisyinen.

IC-98: Arkhipelagos (Navigating the Tides of Time) (2013)

Lisäksi näytöksissä esitetään muidenkin AV-arkin jäsentaiteilijoiden klassikoita, kuten Eija-Liisa Ahtilan Tänään (1996), Veli Granön Ihmeellinen viesti toiselta tähdeltä (1999) sekä näytökseen 2 sisältyvä Ilppo Pohjolan P(l)ain Truth (1993).

AVEK 30 vuotta näytösajat:

AVEK 30 vuotta 1
ke 7.3. klo 18:00 Niagara
pe 9.3. klo 20:00 Niagara

AVEK 30 vuotta 2
to 8.3. klo 22:00 Niagara
la 10.3. klo 16:00 Niagara


AVEK 30 vuotta Tampereen elokuvajuhlilla 7.–11.3.2018

Lisätietoja: Tampereen elokuvajuhlat

Liput


AV-ARKKI ON EDISTÄNYT SUOMALAISEN MEDIATAITEEN ASEMAA VUODESTA 1989. TAITEILIJAT OSALLISTUVAT TÄHÄN TAPAHTUMAAN AV-ARKIN EDISTÄMISTYÖN ANSIOSTA.

Copyright © 2019 AV-Arkki