Teemu Mäen lyhytelokuva Hulluus ja yhteiskunta nähdään Lens Politicassa 13.–22.11.2015

Teemu Mäen lyhytelokuva Hulluus ja yhteiskunta nähdään Lens Politicassa 13.–22.11.2015

Teemu Mäen (s. 1967) lyhytelokuva Hulluus ja yhteiskunta (2015) esitetään yhteiskunnallisen elokuvan ja taiteen festivaali Lens Politicassa AV-arkin jakelutyön kautta. Kymmenettä vuottaan juhlistava festivaali järjestetään Helsingissä 13.–22. marraskuuta 2015.

Hulluus ja yhteiskunta on elokuvaversio samannimisestä kuunnelmasta, joka on Yleisradion Radioteatterin tuotantoa.

Mäen elokuva on draamadokumentti muukalaiskammosta ja naisvihasta. Se kertoo myös väkivallan suhteesta nautintoon. Elokuvan ja kuunnelman päähenkilöitä ovat kaksi murhaajaa ja yksi filosofi: Pierre Rivière, Anders Breivik ja Michel Foucault. Näyttelijät esittävä heitä, mutta repliikit ovat peräisin oikeuden pöytäkirjoista vuosilta 1835–1836 ja 2011–2012 sekä Foucaultin kirjoituksista. Käsikirjoittaja Harri Virtanen on poiminut osan materiaalista sellaisenaan näistä lähteistä ja osan sovittanut, alkuperäistekstin sisältöä kunnioittaen.

Elokuvaversiota varten on kuvattu ensin kuunnelman äänitykset, jonka jälkeen on elokuvattu kuunnelmassa mainitut tapahtumapaikat dokumentaariseen tyyliin: Uppsalan yliopistossa Ruotsissa, Utøyan saarella ja Oslossa, Norjassa sekä Aunay sur Odonin ja Caenin kaupungeissa Normandiassa, Ranskassa. Näiden materiaalien lisäksi elokuvassa on myös kohtauksia ja kuvastoa, joka ei orjallisesti liity kuunnelmaan, vaan valaisee ja kommentoi sitä.

Teemu Mäki on kuvataiteilija, teatteriohjaaja, kirjailija ja tutkija. Hän väitteli kuvataiteen tohtoriksi 2005 ja toimi kuvataiteen professorina Aalto-yliopistossa 2008–2013. Hänen työskentelee taiteen, politiikan ja filosofian parissa. Mäen teokset ovat kuvataidetta, teatteria, kirjallisuutta tai teoriaa. Taide on hänelle filosofian ja politiikan kokonaisvaltaisin ja joustavin muoto. Mäen teoksia on esitetty museoissa ja gallerioissa Suomessa ja ulkomailla, sekä teattereissa, elokuvanäytöksissä ja festivaaleilla.

Teemu Mäen taiteilijasivu ››


Finsensus + Hulluus ja yhteiskunta

Torstai 19.11. klo 17.00 KINO SHERYL
Tekijöitä paikalla näytöksessä

Sunnuntai  22.11. klo 18.00 WHS TEATTERI UNION
Tekijöitä paikalla näytöksessä

Lue lisää:
lenspolitica.net/fi/elokuvat/hulluus-ja-yhteiskunta
www.facebook.com/LensPolitica


AV-arkki on edistänyt suomalaisen mediataiteen asemaa vuodesta 1989. Taiteilija osallistuu tähän tapahtumaan AV-arkin edistämistyön ansiosta.

 

Copyright © 2018 AV-Arkki