Sini Pelkin Length esillä SICissä

Sini Pelkin Length esillä SICissä

Sini Pelkin videoteos Length (2016) aloittaa SICin uuteen tilaan kuratoitudun videosarjan. Teos on esillä 29.4.–14.5.2017.

Length on 16mm filmille kuvattu videoteos, jossa pohditaan kuvan rajoja ja merkityksiä. Ajatuksen ja hetken pituutta. Liikkeeseen ja pysähdykseen sekä rytmiin ja toistoon rakentuva kerronta luo samanaikaista läheisyyttä ja etäisyyttä.

Katse hylkää ja hahmottelee kuvan uudelleen. Havainto tarraa etäisyyksiin niin hahmon ja maiseman kuin katsojan ja teoksen välillä. Pelkin teoksessa pysytään yhdessä ja samassa kohdassa, kaupunkimaisemassa joka koostuu portaikosta, ihmishahmosta ja kalliosta. Teoksen nimi, Length, viittaa etäisyyteen – pituuteen ja matkaan hahmon ja kameran sekä katsojan ja kuvan välillä, mutta myös siirtymiin kuvan sisällä.

Rytmin ja toiston teemat ovat keskeinen osa teosta. Yhtenä teoksen lähtökohtana onkin toiminut Charles Mingusin Black Saint and the Sinner Lady vuodelta 1963. Teos ja albumi koostuvat yhdestä kompositiosta joka on jaettu neljälle raidalle. Yksitoistapäisen orkesterin kautta sävellys varioi hienovaraisesti hallitun ja hallitsemattoman välillä – yhtä aikaa täysin valtoimenaan ja seuraavassa hetkessä järjestäytyneenä ja terävänä.

Sini Pelkin työskentelyn keskiössä on valokuva ja kuva, monisyinen dialogi erilaisten paikkojen ja sisäkkäisten tilallisuuksien välillä. Pelkkiä kiinnostaa katseen ja näkemisen subjektiivisuus – mitä näemme ja miten katsomme.

Sini Pelkki (s.1978) on helsinkiläinen kuvataiteilija. Hän valmistui kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta 2008 ja kuvataiteen kandidaatiksi Chelsea College of Art and Design’sta 2002. Vuonna 2014 Suomen taideyhdistys myönsi Pelkille William Thuring-nimikkopalkinnon.

Viime vuosien näyttelyitä ovat mm. Length, Aboa Vetus & Ars Nova museo, Turku 2016, Sam Watsonin ja Eleanor Wrightin kuratoima Continuous Material, Drop City Newcastle ja Durham Castle Museum 2015, Arranger’s Choice, Galleria Sculptor, Helsinki 2013, Map of a Scene -yhteisnäyttely Emma Hammarénin kanssa, Konstnärshuset, Tukholma 2013, Dimensions of Sharing, Overgaden, Kööpenhamina 2012, Echo for Two, Valokuvagalleria Hippolyte 2011, Embarkation, Taidehalli, Helsinki 2011, Tilan jännitteet, Suomen valokuvataiteen museo, Helsinki 2009, Tense Territories, Santralistanbul, Istanbul 2008, Ihmeellistä etsimässä, Suomen taiteen V triennaali, Taidehalli, Helsinki 2007.

Tervetuloa avajaisiin perjantaina 28.4.2017 klo 18–21!


Sini Pelkki: Length SICissä 29.4.–14.5.2017

Lisätietoja: SIC

Copyright © 2019 AV-Arkki