J. A. Juvanin kuratoima Queer Bodies -näytös Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla

J. A. Juvanin kuratoima Queer Bodies -näytös Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla

AV-arkin ja Seta ry:n yhteistyönäytös Queer Bodies esitetään Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla keskiviikkona 26.9. klo 18.45 WHS Teatteri Unionissa.

Vuoden nuoren taiteilijan 2018 J. A. Juvanin kuratoima näytös piirtää esiin kehon, seksin, seksuaalisuuden ja sukupuolen poliittisuuden. Lähtökohtana on Heather Sykesin tutkimus Queer Bodies (2011), jonka mukaan ”queer bodies” pitää sisällään kaiken sen, mikä ei mahdu normeihin, esimerkiksi lihavan kehon. Näytöksessä Aurora Reinhardin haastatteludokumentaari Poikatyttö (2002) saa seurakseen uuden sukupolven taiteilijoiden Hinni Huttusen, Artor Jesus Inkerön, Camille Auerin ja Kristoffer Ala-Ketolan tuoreita teoksia. Näytös kytkeytyy AV-arkin myöhemmin julkaistavaan queer-aiheiseen mediataidekasvatukselliseen oppimateriaaliin, jota Juvani on myös kuratoimassa ja joka toteutetaan yhteistyössä Seta ry:n kanssa.

Hinni Huttunen: SLEEVELESS / FEARLESS (2015)

Hinni Huttunen: SLEEVELESS / FEARLESS (2015)

Näytöksessä esitetään seuraavat teokset:

Aurora Reinhard: Poikatyttö (2002, 11:56)

Kolme teini-ikäistä kertovat haaastatteluissa, mitä he itse ajattelevat ulkonäöstään, sukupuolestaan ja asemastaan yhteiskunnassa.

Hinni Huttunen: Venus (2013, 4:00)

Teos on pastissi Edgar Degas’n teoksesta La Toilette (1884–1886). Teoksessa nuori nainen harjaa hiuksiaan ja tuijottaa taidemaalaria takaisin.

Hinni Huttunen: SLEEVELESS / FEARLESS (2015, 02:04)

Lihavuus on yksi leimaavimmista ruumiillista ominaisuuksista. Teos tutkii normeja, jotka määrittävät stereotyyppisiä ajatuksia kauneudesta. Videolla käsivarsien liha liikkuu hidastetusti edestakaisin liikkeen mukana.

Hinni Huttunen: Fitting Guide (2012, 3:00)

Teoksessa etsitään vastauksia kysymyksiin kuten: kuinka mahtua oman kehon sisään, kuinka mahtua trendivaatteisiin, kuinka mahtua ajatukseen täydellisestä kehosta ja kuinka monta miljoonaa selfietä on tarpeeksi.

Artor Jesus Inkerö: Swole (2017, 7:00)

Inkerö dokumentoi tosielämän sitoutumistaan intensiiviseen saliharjoitteluun ja ruokavalioon, näistä seuraavaa muutosta sekä yhteisöjä, joita tällaisten aktiviteettien ympärille muodostuu. Dokumentoinnin keinoina toimivat enimmäkseen pikaviestit sekä videoiden ja kuvien jakaminen erilaisilla digitaalisilla alustoilla.

Artor Jesus Inkerö: Listener (2018, 5:15)

Listener keskittyy miesäänen madaltamiseen lentoyhtiön turvallisuusohjevideolla —miten sen voimakkuus tuottaa rauhan ja turvallisuuden tunnetta ja miten taiteilija voisi imitoimalla sitä käyttää samalla tavalla hyväkseen hienovaraista valtaa muihin maskuliinisiksi koodattuja ominaisuuksia muuntelemalla.

Camille Auer: The Well Kept Secret of Muffing (2017, 10:11)

Iholle tuleva teos tutkii transsukupuolisen tekijänsä kehoa ja sen koostumista, materiaalista olevaksi tulemista. Teos sisältää alastomuutta ja lähikuvia genitaaleista.

Kristoffer Ala-Ketola: Adapting (2017, 08:14)

Kristoffer Ala-Ketola yhdistää teoksessaan suomalaiselle kulttuurille tyypillisiä kliseitä etsien samankaltaisuuksia homokulttuurista. Yksinäisyys, ahdistus, sauna, karaoke ja muut elementit muodostavat kokonaisuuden, joka pohtii taiteilijan omaa identiteettiä suhteessa siihen, miten kulttuuri on sitä muokannut. Ala-Ketola asettaa kulttuuriin mukautumisen suurennuslasin alle ja pohtii, miten mukautuminen on osaltaan vaikuttamassa ahdistuksen syntyyn. Teos on kuvattu Kolin kansallismaisemissa Pielisen rannalla alkukeväästä 2017. Teos on saatavilla kolmikanavaisena installaationa ja yksikanavaisena nauhateoksena.

R&A Talks: Queer Bodies -keskustelu Bio Rexin lämpiössä syventää näytöksen teemoja

R&A Talks -keskustelusarjassa järjestetään Rakkautta & anarkiaa -festivaalin, AV-arkin ja Väestöliiton yhteistyönä torstaina 27.9. klo 17 Bio Rexin lämpiön lavalla paneelikeskustelu sukupuolen representaatioista. Keskustelussa mukana taitelijat J.A. Juvani, Hinni Huttunen, Artor Jesus Inkerö sekä Väestöliiton nuorisotyöryhmän edustaja ja vammaisaktivisti Jaana Tiiri sekä transaktivisti Sakris Kupila. Moderaattorina toimii Marjo Pipinen.

Kokeellista lyhytelokuvaa runsain mitoin Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin Cut to the Chase – R&A Shorts -kilpailussa ja muussa ohjelmistossa

Toista kertaa Rakkautta & Anarkiaa -festivaaliin limittyvä Cut to the Chase – R&A Shorts -kokonaisuus on julkaissut ohjelmistonsa. Tämän vuoden lanseeraus on kotimaisille lyhytelokuville tarkoitettu kilpailu. Cut to the Chase – R&A Shorts järjestetään 26.–30.9. Katso kaikki kokeellisen elokuvan ja mediataiteen tärppimme uutisarkistostamme.


Cut to the Chase – R&A Shorts 26.–30.9.2018

31st Helsinki International Film Festival Rakkautta & Anarkiaa 20.–30.9.2018

Lisätietoja: HIFF


AV-ARKKI ON EDISTÄNYT SUOMALAISEN MEDIATAITEEN ASEMAA VUODESTA 1989. TAITEILIJAT OSALLISTUVAT TÄHÄN TAPAHTUMAAN AV-ARKIN EDISTÄMISTYÖN ANSIOSTA.

Copyright © 2019 AV-Arkki