"Nature Unmotifs" -näytös pohjoismaisessa ympäristötaidesymposiumissa

Osana 31.8.–2.9. järjestettävää pohjoismaista Arts in the Environment -symposiumia nähdään taiteilija Mari Keski-Korsun AV-arkin levitysarkistosta kuratoima “Nature Unmotifs” -lyhytelokuvanäytös.

Näytöksen teoksissa käsitellään ihmisen suhdetta toiseen, tietoisuutta siitä, kuulumisyrityksiä sekä intuition voimaa.

Näytös esitetään HIAPin tiloissa Suomenlinnassa 31.8. klo 18 alkaen järjestettävässä performanssi- ja videotaideillassa.

Levlin: SUR l'eau REAL (2013)

Levlin: SUR l’eau REAL (2013)

“Nature Unmotifs” -näytöksen elokuvat ovat:

Helinä Hukkataival: Metsämartta (2015, 3:25)

Metsämartta on osa valokuva- ja videosarjaa Ensin on oltava Martta. Vuodenaika vaihtuu syksystä talveksi, mutta Metsämartta jatkaa hiljaista työtään suomalaisen metsän keskellä.

Marjo Levlin: SUR l’eau REAL (2013, 12:00)

“Milloin äiti lopetit mun halaamisen kun sä aamusin saatoit mut kouluun?” SUR l’eau REAL on tästä kysymyksestä kumpuava kokeellinen lyhytelokuva. Teoksessa yhdistyy taiteilijan aikuisen pojan esittämä kysymys, parikymmentä vuotta aiemmin nähty uni sekä ranskalaisen filosofin Gaston Bachelardin teoksen L’eau et les rêves (1942) herättämät ajatukset.

Elena Näsänen: Wasteland (2009, 14:58)

Feministinen western ympäristöaktivisteista. Viisi naista kulkee kuumalla, autiolla tasangolla. Iltapäivällä he piiloutuvat aluetta partioivalta helikopterilta metsään. Auringon laskiessa naiset saapuvat teollisuusalueelle ja murtautuvat sen portista sisään.

Fanni Niemi-Junkola: Suoja (2016, 11:35)

Läsnäolo-keho-pulssi-eläin-ihminen: Kehon ja mielen yhteys, vaistot, alitajunta. Teoksen tutkaimessa on ihmisen ja eläimen symbioosi ja sen rajat sekä suhde teknologiaan ja kulutuskulttuuriin, toisaalta tarpeeseen löytää yhteys itseen. Antroposeeni ja ihmisen luontosuhde rakennetussa ympäristössä.

Timo Wright: Embrace (2016, 4:34)

Hylätty puutalo, täynnä yksinäisiä huonekaluja. Hitaasti punainen savu rupeaa valumaan sisään ovista. Lopulta koko talo on peittynyt savuun.

Sari Palosaari: Minimal Romantic (2011, 3:39)

Lasikuutio työntyy pilvenpiirtäjän seinästä ulos korkealla kaupunkimaiseman yllä. Sen sisällä olevat ihmiset katselevat kaukaista horisonttia. Kuutio nousee hitaasti kuvan akselia ylöspäin. Häilyvä, minimaalinen ääni seuraa nousevaa liikettä. Se yltyy yltymistään ennen kuin napsahtaa poikki juuri samalla hetkellä, kun kuutio on saavuttanut korkeimman pisteensä. Alkaa vapaa pudotus.

Carolin Koss: The Fragile (2013, 11:02)

Hauras elää särkyneessä maailmassa, joka myrkyttää ja tukehduttaa häntä hitaasti. Hän sukeltaa syvälle alitajuntaansa ja lähtee matkalle, jolla hän kasvattaa toivoa salaisessa puutarhassa ja yrittää hengittää jälleen.

Pauliina Salminen: Vastavirtaan (2014, 1:40)

Vedenalaisissa videokuvissa ihmiset huutavat veden alla asioita, joita eivät halua tai voi muuten sanoa. Kyseessä voi olla raivon tai muun tunteen purkaus tai jokin salaisuus. Henkilöt nähdään lähikuvissa, he pysyttelevät veden alla ja ilmaisevat asiaansa niin kauan kuin pystyvät, kunnes ilman loppuminen pakottaa heidät takaisin pinnalle.

Nina Lassila: Fucking Unfair (2012, 2:03)

Teoksen alkaessa näemme kuvan raunioituneesta linnasta. Seuraavassa kuvassa kuningattareksi pukeutunut nainen kaivaa kuoppaa puutarhassa. Taustalla kuuluu linnunlaulua ja kirkonkellojen soittoa. Naispuolinen taustaääni kertoo meille elämästään, jota hän vertailee toisen, mahdollisesti videon puutarhassa kuoppaa kaivavan naisen elämään.

Jukka Silokunnas: Hei vaan! (2017, 1:01)

“Pienenä matkustin paljon perheen kanssa. Katsoin asuntovaunun ikkunasta muuttuvaa maisemaa. Vasta vanhempana tajusin. Minä muutuin, ei maisema.”

David Muth: On C. D. Friedrich #01: Drumming (2014, 3:53)

Teossarjassa On C. D. Friedrich David Muth käsittelee kuuluisaa saksalaismaalaria ja hänen erityistä lähestymistapaansa maisemakuvauksiin. Teoksen kuvat on rajattu huolella saksalaisen romanttisen maalaustaiteen tavaramerkiksi nousseen kuvalliseen komposition mukaisesti.


“Nature Unmotifs” -performanssi- ja videotaideilta / Arts in the Environment – Nordic Symposium / HIAP Suomenlinna 31.8.2017

Lisätietoa: Arts in the Environment 


AV-ARKKI ON EDISTÄNYT SUOMALAISEN MEDIATAITEEN ASEMAA VUODESTA 1989. TAITEILIJAT OSALLISTUVAT TÄHÄN TAPAHTUMAAN AV-ARKIN EDISTÄMISTYÖN ANSIOSTA.

Copyright © 2019 AV-Arkki