Jan Ijäksen Medusan lautta Galleria Heinon Yhteisnäyttelyssä

Jan Ijäksen Medusan lautta Galleria Heinon Yhteisnäyttelyssä

Jan Ijäksen uusi videoteos Le Radeau de la Méduse (Medusan lautta, 2017) on esillä Galleria Heinon Yhteisnäyttelyssä 5.8.–3.9.

Le Radeau de la Méduse rinnastaa Italian Lampedusan saarelle pelastautuneiden Afrikan pakolaisten laivojen hylkyjä sekä Suomen Sallaan päätyneiden Venäjältä tulleiden turvapaikanhakijoiden autot Louvren taidemuseossa esillä olevaan Théodore Géricault’n maalaukseen Medusan lautta (1818–1819). Tositapahtumiin perustuva maalaus kuvaa vuonna 1816 sattuneen Méduse-laivan haaksirikon jälkeistä eloonjäämiskamppailua. Laiva oli kuljettamassa Ranskasta hallintohenkilökuntaa siirtomaihin Afrikkaan. Laivan matkustajat pelastautuivat tekemälleen lautalle, joka jäi ajelehtimaan ulapalle kohtalokkain seurauksin. Maalauksesta on tullut ajan saatossa yleismaailmallinen epätoivon – ja toivon – vertauskuva.

Jan Ijäksen teos on kuvattu vuosina 2015-2017 Italiassa Lampedusan saarella, Espanjassa ja Pariisissa Louvren taidemuseossa. Teoksessa on käytetty muun muassa Ijäksen aikaisemmasta Waste no. 2 Wreck -teoksesta tuttuja kuvia Lampedusan saarelle pelastautuneiden pakolaisten laivojen hylyistä. Teos rinnastaakin nämä historialliset tapahtumat nykypäivän tapahtumiin. Samalla se on Waste no. 2 Wreck -elokuvan rinnakkaisteos, jossa Ijäs kokeilee samojen kuvien ja materiaalien kykyä kertoa erilaisia tarinoita; ajankohtaisia ja historiallisia. Medusan lautan tarina on käänteisversio nykypäivän Välimeren pakolaisten pelastautumistarinoista; vuonna 1816 eurooppalaiset yrittivät pelastautua Afrikan rannikolle.

Mediataiteilija ja elokuvaohjaaja Jan Ijäs asuu ja työskentelee Helsingissä. Jan Ijäs työskentelee dokumentaarisen, fiktiivisen sekä kokeellisen elokuvan parissa. Hänen toiseutta ja muukalaisidentiteettiä käsittelevät elokuvat ja installaatiot ovat saaneet osakseen laajaa kansainvälistäkin huomiota. Ijäksen elokuvia on esitetty yli sadalla kotimaisella ja kansainvälisellä elokuvafestivaalilla sekä installoituina kokonaisuuksina museoissa ja gallerioissa.


Jan Ijäs: Le Radeau de la Méduse Galleria Heinon Yhteisnäyttelyssä 5.8.–3.9.2017

Lisätietoja: Galleria Heino

 

Copyright © 2019 AV-Arkki