Laura Horellin teos Muu Galleriassa 3.4. saakka

Laura Horellin teos Muu Galleriassa 3.4. saakka

LAURA HORELLI: Jokinen
26.2.-3.4.2016: MUU Galleria

Teoksen esitysajat:
ti-pe 12.00 / 12.45 / 13.30 / 14.15 / 15.00 / 15.45 / 16.30
la-su 12.15 / 13.00 / 13.45 / 14.30 / 15.15

Osoite: Lönnrotinkatu 33, 00180 Helsinki

(The New York Times, 2. maaliskuuta 1931, s. 1)
Yokinen, vahva, tanakka, ilmeetön ja miellyttäväkasvoinen suomalainen, joka ei puhu englantia ja ymmärtää sitä vain vähän, istui kärsivällisesti ja katuen läpi kolmituntisen oikeudenkäynnin tunteikkaat puheet …

Näyttely on suomalaisen kommunistin August Jokisen maastamuuttotarina. Tampereella 1894 syntynyt Jokinen muutti Yhdysvaltoihin 1916. Hän tuli tunnetuksi Yhdysvaltain kommunistisen puolueen New Yorkin Harlemissa 1931 järjestämästä rasismin vastaisesta näytösoikeudenkäynnistä. “The Yokinen Trial”-nimisessä julkisessa tapahtumassa suomalaisen työväenklubin talonmiestä syytettiin siitä ettei hän ollut puolustanut kolmea klubin tansseissa huonosti kohdeltua amerikanafrikkalaista kommunistia. Jokinen myönsi tehneensä virheen ja lupasi ryhtyä taistelemaan mustien oikeuksien puolesta. Monet lehdet kuten New York Times, Washington Post ja New York Herald Tribune raportoivat näytösoikeudenkäynnistä. Ehkäpä tästä syystä Yhdysvaltojen viranomaiset vangitsivat Jokisen pian tapahtuman jälkeen, tällä kertaa syytettynä jäsenyydestä kommunistisessa puolueessa. Jokisen ”todellinen” oikeusjuttu eteni Yhdysvaltojen alempiin ja ylempään oikeusistuimeen. Lopulta Jokinen hävisi tapauksen ja hänet karkotettiin Suomeen. Mies päätti kuitenkin mennä Petroskoihin, Neuvosto-Karjalaan ajankohtana jolloin monet amerikansuomalaiset muuttivat Neuvostoliittoon.

Näyttelyn teokset, digitaalinen filmi, kuvasarja ja tekstiteos, liikkuvat jossain historiantutkimuksen, salapoliisiromaanin ja askartelukerhon välimaastossa. Teokset nojaavat taustatutkimukseen New Yorkissa, Helsingissä ja Petroskoissa, mutta ovat muodollisesti ja kerronnaltaan epätavallisia. Tarkoitus on ennemminkin herättää kysymyksiä kuin tiedottaa objektiivisesti.

Jokinen filmi rakentuu lehti- ja kirja sitaateista, sekä taiteilijan omasta kerronnasta. Teos lainaa tekstejä 30-luvulta ja siinä paikoittain esiintyy kieltä, joka on tämän päivän perspektiivistä loukkaavaa. The Jokinen Trial kuvasarja on aikaisempi installaatioversio aiheesta, jossa on näytösoikeudenkäyntiin osallistuneiden henkilöiden muotokuvia. Joistakin henkilöistä on esillä useampia kuvia, toisia taas edustaa tyhjä sivu koska heistä ei ole löytynyt kuvia.

Taiteilija on aikaisemmissa teoksissaan käsitellyt muistia ja menneisyyden representaatiota autobiograafisen materiaalin kautta. Tässä näyttelyssä on kyse 85 vuotta vanhoista tapahtumista, joista luultavasti ei ole enää suoraa muistitietoa. Niinpä tavallisen ihmisen jättämiä jälkiä tarkastellaan julkisen tiedon – lehtiartikkelien, propagandan tai eri maiden turvallisuuspoliisien informaation – kautta. Nostamalla esille tarinan 1930-luvulta taiteilija kysyy onko nykyhetkessä samoja piirteitä kuin menneisyydessä?

Näyttelyä ovat tukeneet Avek, Koneen säätiö ja Taiteen edistämiskeskus

Copyright © 2019 AV-Arkki