Jaana Kokon näyttely Työ / Work Oksasenkatu 11:ssä

Jaana Kokon yksityisnäyttely Työ / Work on esillä Oksasenkatu 11:ssä 8.–30.3.

Työ / Work koostuu kahdesta gallerian ala-ja yläkertaan limittäin rakennetusta teoskokonaisuudesta. Kokko pohtii teoksissa tilaa sekä yhteiskunnallisena,  arkkitehtuurisena konstruktiona, että ihmisten välisenä suhteena, joilla molemmilla on sidos sekä henkilökohtaisen että yhteisen poliittiseen historiaan. Mikä on tilan kehollistunut, yhteiskunnallinen rakenne ja millaista liikettä tuo usein arkkitehtonisesti rajattu ja historiaan luotaava tila tänään tuottaa? Entä miten pidämme huolta tilasta joka jää meidän väliimme?

Kokeellinen dokumenttini Satama / Haven (2015, 28 min, Tallinna, Viro) on kiinnittynyt arjen yksinkertaisuuteen, politiikkaan naisen kehossa ja naisen työssä jälkisosialistisessa, nykyisessä uusliberalistisessa yhteiskunnassa. Elokuva saa
alkunsa vuonna 1999 Tallinnan Kalasatamassa ottamistani mustavalkoisista valokuvista, jonka unelmana on rakentaa oma talo neuvostotehdasraunioiden tiilistä. (Myöhemmin kävi ilmi, että samaisessa paikassa ohjaaja Andrej Tarkovski kuvasi elokuvansa Stalker alun vuonna 1979).

Naisilla on useita rooleja, niin elokuvassa kuin todellisuudessakin. Kokko on kuvannut elokuvan henkilöistä työhön tai perheeseen yhdistyvät muotokuvat (2013–2017).

Gallerian yläkerrassa on muotokuvia helsinkiläisistä lastenhoitajista. Seitsemässä dokumentaarisessa muotokuvaparissa (2017) utopia ja leikki ovat osa ’jokapäiväistä elämää ja ne muuttavat osaltaan ymmärrystämme arjen politiikasta.

Jaana Kokko on helsinkiläinen kuva- ja mediataiteilija. Hänen teoksiaan on ollut viime aikoina esillä mm. Joensuun Taidemuseossa (2017), Kino Sopruksessa Tallinnassa (2017), Tallinnan Taidehallissa (2016), Exhibition laboratoryssa Helsingissä (2016) ja Optica Center for Contemporary Art:issa Montréalissa (2016).

Kokko tekee taiteellista tohtorintutkintoa Aalto yliopiston Taiteen ja Suunnittelun korkeakoulussa ehdottaakseen jotakin siitä mitä poliittinen ja sosiaalinen nykytaiteessa voisi olla, Hannah Arendtin poliittisen tilan –ajattelun matkaan saattamana.

Taiteilija kiittää työskentelynsä mahdollistamisesta Koneen säätiötä, Avekia, Visekiä ja Vironniemen päiväkotia.


Jaana Kokko: Työ / Work 8.–30.3.2017 Oksasenkatu 11

Lisätietoa: Oksasenkatu 11

Copyright © 2019 AV-Arkki