Maarit Suomi-Väänänen sekä Tellervo ja Oliver Kochta-Kalleinen DocPoint -festivaalin ohjelmistossa

Maarit Suomi-Väänänen sekä Tellervo ja Oliver Kochta-Kalleinen DocPoint -festivaalin ohjelmistossa

AV-arkki tervehtii ilolla DocPointin ohjelmistoon kuuluvaa installaatioteosten näyttelyä, joka esitetään festivaalin aikana Dubrovnikissa.

AV-arkin jäsentaiteilijoista ovat mukana Maarit Suomi-Väänanen sekä Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen. 

Maarit Suomi-Väänäsen retrospektiivi SUPER POHJOLA on kokoelma kokeellisia komedioita ja dokumentaareja, joissa tavanomainen elämä nytkähtää pois raiteiltaan, ja todellisuus muuttu absurdiksi. Kokoelman elokuvia on palkittu esimerkiksi Torontossa, Montrealissa, Helsingissä ja Liettuassa. Suomi-Väänänen on ansioitunut mediataitelija, joka työskentelee myös elokuvaohjaajana. Installaation myötä Suomi-Väänäsen uusin teos, Pölkyllä pää (10min), saa DocPointissa Suomen ensi-iltansa.

101 kaikkien puolesta

101 kaikkien puolesta

Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen vierailivat sadassa kodissa ympäri Suomea ja haastattelivat ihmisiä heidän henkilökohtaisesta suhteestaan 30 mielipiteitä jakavaan teemaan. 100 haastateltavaksi valittua henkilöä muodostavat tilastollisen poikkileikkauksen Suomen väestöstä sukupuolensa, ikänsä, maakuntansa, koulutus- ja tulotasonsa, taustamaansa ja äidinkielensä perusteella.

Kalleisten 101 kaikkien puolesta on vuorovaikutteinen dokumenttielokuva-installaatio, joka suuntaa katseen ihmisiin mielipidetilastojen takana. Jos Suomi olisi kutistettu sadan asukkaan valtioksi, siellä asuisi 51 naista ja 13 yli 70-vuotiasta. Yksi heistä olisi aasialainen, ja yhdellä olisi tohtorin tutkinto. Heihin on mahdollista tutustua installaation kautta.

Teos haastaa suorittamaan yhden tämän ajan radikaaleimmista teoista: kuuntelemaan muita ihmisiä ilman ennakkoluuloja. Teoksen nimessä oleva sadasyhdes henkilö on teoksen kulloinen käyttäjä.

Lisätiedot ja aukioloajat DocPointin verkkosivuilla:
Maarit Suomi-Väänänen: SUPER POHJOLA 
Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen: 101 kaikkien puolesta


 

Suosittelemme lämmöllä myös Philip Hoffmanin Masterclass-luentoja sekä hänen tuotantoansa esitteleviä näytöksiä.

DocPoint esittää tänä vuonna kanadalaisen Philip Hoffmanin (s. 1955) intro-retrospektiivin, johon kuuluu sekä Hoffmanin omia että suomalaisten elokuvantekijöiden teoksia. Hoffman on vaikuttanut vahvasti moniin suomalaisohjaajiin. 1990-luvun alussa hän vieraili professorina Taideteollisessa korkeakoulussa, ja hänen kokeelliset dokumentaarinsa ja työpajansa jättivät pysyvän jäljen suomalaiseen dokumenttielokuvaan. Hoffman on tunnettu tavastaan yhdistellä dokumentaarista ja fiktiivistä materiaalia henkilökohtaiseen sisältöön. Tällä hetkellä hän opettaa elokuvantekoa Yorkin yliopistossa.

Philip Hoffmanin ”introretrospektiivi” koostuu viidestä näytöksestä, jotka esittelevät sekä Hoffmanin omaa tuotantoa että hänen suomalaisten kollegoidensa töitä. Sarjan on kuratoinut Philip Hoffman yhdessä Sami van Ingenin kanssa. Esityssarjoissa on mukana teoksia mm. näiltä suomalaisilta taiteilijoita: Seppo Renvall, Marjatta Oja, Juha van Ingen, Mikko Maasalo, Denise Ziegler, Sami van Ingen ja Ilppo Pohjola.

DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali (25.1. – 31.1.2016) tuo valkokankaille 149 dokumenttielokuvaa, jotka esittelevät ei-fiktiivisen elokuvan ja sen aiheiden laajaa kirjoa innostavasta itkettävään ja opettavaisesta omituiseen.

Copyright © 2018 AV-Arkki