AVEK-palkinto Tellervo Kalleiselle ja Oliver Kochta-Kalleiselle

AVEK-palkinnon ovat saaneet taiteilijapari Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen. Mediataiteelle kohdennettu 15 000 euron arvoinen palkinto jaettiin 6.9. AVEKin kauden avajaisissa. Palkinto myönnettiin yhdeksättä kertaa.

Tellervo Kalleisen (s. 1975, Lohja) ja Oliver Kochta-Kalleisen (s. 1971, Dresden) tuotanto yhdistää media- ja yhteisötaidetta sekä performanssia teoksiin, jotka liikkuvat arjen, utopian ja fantasian rajamailla. Taiteilijaparin tuotannon keskeisiä teemoja on yksilön ja yhteisön välisen jännitteen käsittely ja purkaminen. Tuotantotapana on osallistuva tuotanto: teokset syntyvät yhteistyössä moninaisten yhteisöjen ja kollektiivien kanssa.

”Hieman absurdit ja elämän konventioista erillään olevat tilanteet vapauttavat energiaa ja ajatuksia. Työmme on luoda näitä tilanteita ja kohdata ihmisiä niissä”, palkinnonsaajat kertovat. ”Osallistava taide voi luoda win win-tilanteita taiteilijan ja osallistujan välille ilman, että kyse olisi taiteellisesta kompromissista. Taiteilijoiden ja osallistujien motivaatiot kohtaavat ainutlaatuisessa tilanteessa, josta syntyy jotain kaikille yllättävää.”

Kalleisten maailmanlaajuisesti tunnetuin teos on Complaints Choir eli valituskuoro. Siinä joukko kansalaisia kokoaa yhteen aiheita, joista he haluavat valittaa. Valitukset sävelletään kuoroteokseksi, jota esitetään kaupungilla laulaen. Ensimmäinen, vuonna 2005 toteutettu, “I want my money back” -valituskuorolaulu levisi YouTubessa, ja tekijät julkaisivat konseptin kaikkien halukkaiden vapaasti toteutettavaksi.

Osallistuva tuotantotapa näkyy myös Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen elokuvatuotannossa. Tuoreimmista teoksista I love my job (2012) on mustaa huumoria tihkuva satiiri työelämästä. Projektin osallistujat kutsuttiin ohjaamaan lyhytelokuvia painajaismaisista työkokemuksistaan ja kirjoittamaan tarinalle kuvitteellinen loppu. Lokakuussa 2012 ensi-iltansa saa Turun saaristolaisten kanssa käsikirjoitettu Archipelago Science Fiction, jonka aiheena on saariston tulevaisuus 100 vuoden kuluttua.

AVEK-palkinnon perusteluissa korostetaan, että Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen teoksissa näkyy tekijöiden ilmiömäinen taito rakentaa luottamus osallistujien kanssa. He osaavat luoda puitteet heittäytymiselle, jossa kipeimpiäkin henkilökohtaisia kokemuksia voi purkaa ja jakaa. ”Kalleisten tuotantoa voisikin luonnehtia “sosiaaliseksi mediaksi” sanan varsinaisessa merkityksessä – kyseessä on voimaa antavien kollektiivisten kokemusten luominen ja siihen liittyvä eettinen vastuu”, palkinnon perusteluissa todetaan.

AVEK-palkintoraadin muodostivat puheenjohtajana toiminnanjohtaja Minna Tarkka (m-cult ry), jäseninä toiminnanjohtaja Hanna Maria Anttila (Av-arkki ry), toiminnanjohtaja Timo Soppela (Muu ry) sekä AVEKin mediataiteen tuotantoneuvoja Heidi Tikka. Palkinnon saajasta päätti raadin lausunnon perusteella AVEKin johtokunta.

AVEK-PALKINNON SAANEET 2004–2011

mediataiteilija Heidi Tikka (8.9.2004)

mediataiteilija Hanna Haaslahti (6.9.2005)

mediataiteilija Pekka Sassi (7.9.2006)

taiteilija Adel Abidin (6.9.2007)

taiteilija Pia Lindman (11.9.2008)

taitelija-kuraattori Juha Huuskonen (10.9.2009)

kuvataiteilija Jani Ruscica (9.9.2010)

kuvataiteilijat Lea ja Pekka Kantonen (8.9.2011)

http://www.kopiosto.fi/avek/ajankohtaista/2010-2012/fi_FI/AVEK_palkinto_tellervo_kalleiselle_ja_oliver_kochta_kalleiselle/

ttp://www.ykon.org/kochta-kalleinen/

Copyright © 2018 AV-Arkki