AV-arkin jäsentaiteilijoita palkittiin Helsingin lyhytelokuvafestivaalin kokeellisten elokuvien sarjassa

AV-arkin jäsentaiteilijoita palkittiin Helsingin lyhytelokuvafestivaalin kokeellisten elokuvien sarjassa

Helsingin 31. lyhytelokuvafestivaali järjestettiin 11.–15. marraskuuta 2014. Festivaalin päätösgaalassa 15.11. palkittiin voittajaelokuvat kilpasarjoissa ja jaettiin kunniamainintoja. Kokeellisen sarjan tuomarit Teemu Mäki ja Nina Toppila jakoivat pääpalkinnon kahden elokuvan kesken. Voittajia olivat Hannaleena Haurun Miten sanotaan ja Erkka Nissisen Material Conditions of Inner Spaces. Lisäksi tuomarit antoivat kunniamaininnan Pilvi Takalan teokselle Drive With Care.

Tuomareiden perustelut Haurun teoksesta:

– Haurun elokuva Miten sanotaan kertoo asian, joka useimmille meistä on tuttu: miten musertavaa voi olla saada pakit, pettyä rakkaudessa ja miten siitä huolimatta innostavinta elämässä on rakastuminen ja rakastaminen. Tästä itsestäänselvyydestä huolimatta teos ei ole lattea, koska se sanoo tämän tutun asian niin tehokkaasti, tavalla joka on samanaikaisesti tyly ja hauras. Teos muistuttaa ensivilkaisulla suorasukaisen tunteellisuutensa vuoksi erityisen onnistunutta iskelmää tai pop-kappaletta, mutta elokuvassa käytetty Samuel Beckettin runo laajentaa teoksen tematiikkaa ansiokkaasti. “What Is the Word”, jonka Hauru on hienosti kääntänyt, laajentaa ja syventää teoksen lovestoori-nyyhkystä johonkin laajempaan ja yleispätevämpään. Haurun elokuvassa on myös parasta näyttelijäntyötä, mitä tässä sarjassa tällä kertaa näimme.

Tuomareiden lausunto Nissisen teoksesta:

– Erkka Nissisen Material Conditions of Inner Spaces on muka kyyninen teos poliittisesta turhautuneisuudesta. Teos vitsailee marxilaisuuden perusideoilla, niillä, joiden mukaan ulkoiset konkreettiset olosuhteet, kuten tuloerot ja tuotantovälineiden omistussuhteet, ohjaavat ajattelumaailmaamme ja tunne-elämäämme, eikä toisin päin. Teoksessa toilailee South Parkista karanneen oloisia pölvästejä, joista elokuvan tekijä on olevinaan yksi. Näillä ikävillä tyypeillä on ajoittain epäitsekkäitä ideoita orjuutettujen auttamisesta, mutta käytännössä he päätyvät kerta toisensa jälkeen itsekkäästi, pelkurimaisesti, kyynisesti ja mustasukkaisesti tavoittelemaan omaa etuaan ja pelkäämään jo saavutettujen etujensa puolesta. Teos on tyyliltään tosi rasittavaa katsottavaa ja vielä hirveämpää kuunneltavaa, mutta se on tarkoituksellista ja loppujen lopuksi taiteellisesti mielekästä, sillä kärsivällisen katsojan tie käy vitutuksen ja myötähäpeän kautta iloon ja lepoon, sillä vaikka teos ei ole kaunista katsottavaa, on helpottavaa ja hauskaa nähdä näin rehellinen kuva kulutusyhteiskunnasta ja sen puristuksissa kekkuloivista meikäläisistä.

Tuomareiden lausunto Takalan teoksesta:

– Pilvi Takalan Drive with Care on lakoninen kuvaus hyvinvoinnista, joka tuntuu vankilalta. Siinä käydään läpi sisäoppilaitoksen opettajan arkea ja niitä työn ja elämisen sääntöjä ja etikettiä, joiden puristuksissa opettajalla on loppujen lopuksi hyvin vähän valinnanvaraa. Opettajan rooli laajenee teoksessa vertauskuvaksi nykyisen länsimaisen hyväosaisen työläisen tilanteesta ylipäätään. Työelämän lonkerot ulottuvat työajan ulkopuolelle ja työläinen on vapaa-aikanaankin aina palveluksessa. Varsinaisen työn rinnalle ja ohi nousee pehmeä pakko yrittää esiintyä edukseen, raportoida työstään ja vaalia työelämään liittyviä ihmissuhteita. Toisin sanoen: työläinen tekee työnsä, mutta vielä tärkeämpää nykyään usein on oman työsuorituksen markkinointi ja julkisivun kiillottaminen.

Festivaalilla palkittiin vuoden parhaat kotimaiset elokuvat animaatioiden, dokumenttien, fiktioiden ja kokeellisten lyhytelokuvien sarjoissa. Kaikki palkitut elokuvat ja tuomareiden perustelut löytyvät täältä. AV-arkki onnittelee voittajia ja kiittää HLEF:ia yhteistyöstä!

31. Helsingin lyhytelokuvafestivaalin tunnelmiin voi tutustua tapahtuman Facebookissa.

HLEF-logo

Copyright © 2018 AV-Arkki