Strategia

Tehtävä

AV-arkki jakelee ja promotoi suomalaista mediataidetta. AV-arkki edistää mediataiteen asemaa tukemalla nykytaiteen kenttää omalla ydinosaamisellaan.

Toimintaympäristö

Mediataide on suomalaisen nykytaiteen ja visuaalisen kulttuurin keskiössä ja saa paljon kansainvälistä näkyvyyttä. 

Mediataiteen ala on, muiden visuaalisten taiteenalojen tavoin, selkeästi aliresursoitu kansainvälisestä tunnettuudesta ja suurista esitys- ja katsojamääristä huolimatta. 

Alan haasteena ovat AV-arkin kaltaisten välittäjäorganisaatioiden rajalliset resurssit sekä taiteilijoille ja tuotantoyhtiöille suunnattu vähäinen rahoitus.

Toiminta

AV-arkin toiminnassa arkistointi ja jakelu ovat liitossa toistensa kanssa ainutlaatuisella tavalla. 

AV-arkin jakeluohjelma promotoi uusimpia teoksia ja levitysarkisto mahdollistaa vanhempiin teoksiin tutustumisen sekä tutkimustyön.

Arkistointiyhteistyö kansallisten muistiorganisaatioiden kanssa varmistaa mediataiteen säilymisen tuleville sukupolville osana kulttuurihistoriaa. 

Pyrimme laajamittaiseen ja pragmaattiseen yhteistyöhön mediataidetta esittävien, tuottavien ja jakelua edistävien tahojen ja asiantuntijoiden kanssa. 

AV-arkki tukee kaikkia osapuolia: niin teoksia esittäviä kuin tuottavia tahoja. 

Palvelemme taiteilijoita, tuontantoyhtiöitä, tutkijoita, taidealan ammattilaisia, pedagogeja ja alan organisaatioita mediataiteen esittämiseen, arkistointiin ja levittämiseen ja muissa asiantuuntijuutta vaativissa kysymyksissä. 

AV-arkki purkaa taidealojen välisiä siiloja, tutkii ja kehittää uusia toimintamalleja sekä luo uusia verkostoja toimialalle. Visuaalisen nykytaiteen ja audiovisuaalisen taiteen toimialan välisen yhteyden vahvistuminen on myös AV-arkin etu.

AV-arkin jakelu tapahtuu verkon välityksellä. Teokset liikkuvat tapahtumasta toiseen nopeasti, ihmisten ei aina tarvitse matkustaa. Vuorovaikutus asiantuntijoiden, teosten ja tapahtumien välillä voi tapahtua myös nopeilla verkkoyhteyksillä. 

AV-arkki edistää tasa-arvoa yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmansa mukaisesti. Vaikka työpaikkana AV-arkki onkin pieni, yhdistyksen toiminnalla on laaja vaikutus taidepoliittisesti.

Arvot

Rakkaus taiteeseen

Taidemyönteisyys, taiteen itseisarvo ja taiteen edistäminen ovat kantavia arvoja AV-arkin kaikessa toiminnassa.

Taiteilijalähtöisyys

AV-arkki on avoin, tasa-arvoinen ja helposti lähestyttävä organisaatio kaikille taiteilijoille. Toimintamme lähtököhtana ovat taiteilijoiden tarpeet.

Vastuullisuus

AV-arkki on vastuullinen yhteistyökumppanina ja työnantajana. AV-arkki pyrkii kohti yhdenvertaisuutta ja kestäviä valintoja. AV-arkki edistää tasa-arvoa ja huolehtii ympäristövaikutuksistaan. 

Ylisukupolvisuus 

Teoksista huolehtiminen mahdollistaa niiden uudelleentulkinnan. Toiminnassa huomioidaan kaiken ikäiset ja tuetaan eri taiteilijasukupolvien kohtaamisia.

Uteliaisuus

Mediataiteelle tyypillistä on perehtyä jo varhaisessa vaiheessa uusiin ajattelu- ja toimintatapoihin, tekniikoihin ja yhteiskunnallisiin ilmiöihin. Innostumme uusista ilmiöistä ja pyrimme ymmärtämään monenlaisia ajattelutapoja. Kysymme, jos emme ymmärrä. Taiteilijoiden lailla AV-arkki etenee toiminnassaan reippaasti kohti uutta, kokeellista ja joskus jopa tuntematonta.

Päämäärät

Suomalaisen mediataiteen tuntemus ja arvostus on kasvanut entisestään. 

Taiteilijoiden ja alan toimijoiden ammatillinen osaaminen jakelun ja promotoinnin suhteen on kasvanut merkittävästi. Taiteilijat ja alan toimijat toteuttavat itsenäisesti suurimman osan teostensa jakelusta. Alan yhteistyöverkostot ovat vahvistuneet.

AV-arkki on vahvistanut asemaansa suunnannäyttäjänä ja kansainvälisenä vaikuttajana yhteistyössä kumppaniensa kanssa. AV-arkin rooli  neuvonantajana ja tietopankkina on myös vahva. 

AV-arkki edistää moninaisten teosten jakelua ja seuraa aikaansa uusien tuotantotapojen ja toimintamallien suhteen.

AV-arkilla on vakaat ja riittävät toimintaedellytykset. AV-arkin toiminnan laajuus ja laatu vastaavat taiteilijoiden, yhteistyökumppanien ja asiakkaiden tarpeita.

AV-arkin ohjelmatyö on vakiintunutta, monipuolista ja moniäänistä, ja sitä toteutetaan monenlaisten yhteistyökumppanien kanssa.

Seuranta

Hallitus arvioi strategisten tavoitteiden toteutumista vaikuttavuusmittareiden, itsearvioinnin ja toimintakertomusten avulla. AV-arkin hallitus päivittää strategiaa tarpeen mukaan.