Täydellisen pimennyksen vyöhyke 

Taanila Mika

Teos pohjautuu Geodeettisen laitoksen tiedemiesten vuonna 1945 Kokkolan Poroluodolla kuvamaan filmimateriaaliin. Tuolloin elokuvakameraa ja synkronoitua ääntä käytettiin ensi kertaa historiassa täydellisen auringonpimennyksen aikana suoritettavan kokeen mittausvälineenä. Tarkoitus oli osoittaa kahden maanosan, Euroopan ja Pohjois-Amerikan, välinen etäisyys mahdollisimman tarkasti. Metodina oli laskea ajan kulkua synkronoimalla radion pitkäaaltosignaaleja liikkuvan kuvan kanssa. Koe epäonnistui elokuvakameran käyntinopeuteen ja lataukseen liittyvien teknisten ongelmien vuoksi. Teoksessa on kaksi erillistä kelaa – positiivi ("aurinko") ja negatiivi ("kuu") – jotka heijastetaan yhtä aikaa toistensa päälle. Teos on kunnianosoitus tieteellisen elokuvan varhaisille pioneereille, alitajuntamme pimeälle puolelle ja planeettojen välisille varjoille.

Tuotantovuosi
2006
Kesto
00:06:00
Tyyppi
Asiasana
Alkuperäinen nimi
Täydellisen pimennyksen vyöhyke
Suomenkielinen nimi

Täydellisen pimennyksen vyöhyke 

Englanninkielinen nimi

The Zone of Total Eclipse 

Tuotantomaat
Finland
Dialogi
Ei
Ääni
Ei
Työryhmä
Mika Taanila (Tekijä), Lasse Saarinen (Tuottaja), Cilla Werning (Tuottaja), Kinotar Oy (Tuottaja), Olli Huuhtanen (Äänisuunnittelu)
Pressikuvat
Mika Taanila (s. 1965) on helsinkiläinen elokuvantekijä ja kuvataiteilija. Taanilan elokuvat sijoittuvat dokumentin, kokeellisen elokuvan ja kuvataiteen välimaastoon. Hänen elokuvansa käsittelevät usein tulevaisuuden utopioita, teknologian haavoittuvuutta sekä ihmisen ja koneen välistä suhdetta. Taanilan teoksia on nähty merkittävissä ryhmänäyttelyissä, mukaan lukien Venetsian biennaali (pohjoismainen paviljonki 2017), Aichi Triennale (2013), dOCUMENTA (2012), Shanghai Biennale (2006), Berlin Biennale (2004), Manifesta (2002) ja Istanbul Biennial (2001). Yksityisnäyttelyihin lukeutuu Nykytaiteen museo Kiasma (2013–14), St. Louisin nykytaiteen museo (2013), TENT Rotterdamissa (2013) ja Galleria Heino (2010). Taanilan lyhytelokuvia on esitetty yli 300 elokuvafestivaaleilla ja tapahtumissa. Vuonna 2015 Taanilalle myönnettiin arvostettu Ars Fennica -palkinto, Suomen suurin kuvataidepalkinto.

25 teosta