Mitä on Nähdä

Kokko Jaana

Mitä on nähdä on videokollaasi ja eräänlainen assosiaatioiden ketju. Mahdollisesti elokuva kysyy: Miltä kaupunkimaisemamme näyttäisi, jos sitä koskevat päätökset pohjautuisivat visuaalisuuden sijaan kosketukseen, ääneen, lämpötilaan tai vaikkapa ilmanpaineeseen? Lähtökohta kuvaelmalle on niin kutsuttu romanttisen maisemamaalauksen pioneeri Caspar David Friedrich, valkoinen eurooppalainen mies. Kollaasi raottaa romanttista maisemaa seurannutta nationalismia ja kolonialismia muun muassa ranskalaisen Jean de Brunhoffin lastenkirjan kautta. Babar-norsun utopiassa esitetään kolonialismin hengessä sivistysvaltion unelmakaupunki. Nämä kaksi tarinan alkupistettä esitetään Helsingin Jätkäsaaren uuden asuinalueen maisemaa vasten. Kuvaelmassa esiintyy Näkövammaisteatteri Iriksen näyttelijöitä.

Tuotantovuosi
2017
Kesto
00:24:00
Tyyppi
Asiasana
Alkuperäinen nimi
Mitä on Nähdä
Suomenkielinen nimi

Mitä on Nähdä

Englanninkielinen nimi

What There Is to See

Tuotantomaat
Finland
Dialogi
Kyllä
Ääni
Kyllä
Työryhmä
Jarkko Virtanen (Kuvaaja), Jaana Kokko (Käsikirjoittaja), Jaana Kokko (Leikkaaja), Joose Ojala (Musiikki), Riikka Hänninen (Musiikki), Jaana Kokko (Ohjaaja), Jaana Kokko (Tekijä), Markus Tihumäki (Näyttelijä), Joose Ojala (Näyttelijä), Marianne Tenhami (Näyttelijä), Jari Gusev (Näyttelijä), Anniina Latikka (Näyttelijä), Riikka Hänninen (Näyttelijä), Taiteen edistämiskeskus (Rahoittaja), Koneen säätiö (Rahoittaja), AVEK (Rahoittaja), Jaakko Rinne (Värimäärittely), Samy Kramer (Äänisuunnittelu), Joonatan Hietanen (Äänittäjä)
Pressikuvat
Jaana Kokko on helsinkiläinen taiteilija, elokuvantekijä ja opettaja, joka toimii ajoittain myös kuraattorina. Tämänhetkisessä työskentelyssään hän tunnistaa kytevän muutostarpeen sekä muutoksen, joka lähtee liikkeelle taiteen tekemisen, oppimisen ja yhdessäolon käytännöistä. Kokko työstää parhaillaan kahta elokuvakokonaisuutta, jotka sijoittuvat syrjäseuduille, periferioihin, ja samalla pyrkivät siirtämään katseen näön ja kuulon reuna-alueille. Jaana Kokon teoksia on nähty esimerkiksi Liettuan kansallisgalleriassa Vilnassa, Latvian kansallisessa taidemuseossa Riiassa, Tallinnan taidehallissa, Helsingin taidehallissa, Tukholman Moderna Museetissa, Joensuun taidemuseossa, Lappeenrannan taidemuseossa, Bukarestin kansainvälisellä kokeellisen elokuvan festivaalilla, Tampereen elokuvajuhlilla ja Japan Media Arts Festivalilla Tokiossa. Hän on opettanut ja luennoinut esimerkiksi Kuvataideakatemiassa Helsingissä, Turun taideakatemiassa, Viron taideakatemiassa Tallinnassa, Latvian taideakatemiassa Riiassa sekä Akademie der Bildenden Künstessa Nürnbergissä.