Mitä on Nähdä

Jaana Kokko

Mitä on nähdä on videokollaasi ja eräänlainen assosiaatioiden ketju. Mahdollisesti elokuva kysyy: Miltä kaupunkimaisemamme näyttäisi, jos sitä koskevat päätökset pohjautuisivat visuaalisuuden sijaan kosketukseen, ääneen, lämpötilaan tai vaikkapa ilmanpaineeseen? Lähtökohta kuvaelmalle on niin kutsuttu romanttisen maisemamaalauksen pioneeri Caspar David Friedrich, valkoinen eurooppalainen mies. Kollaasi raottaa romanttista maisemaa seurannutta nationalismia ja kolonialismia muun muassa ranskalaisen Jean de Brunhoffin lastenkirjan kautta. Babar-norsun utopiassa esitetään kolonialismin hengessä sivistysvaltion unelmakaupunki. Nämä kaksi tarinan alkupistettä esitetään Helsingin Jätkäsaaren uuden asuinalueen maisemaa vasten. Kuvaelmassa esiintyy Näkövammaisteatteri Iriksen näyttelijöitä.

Tuotantovuosi
2017
Kesto
00:24:00
Tyyppi
Asiasanat
Alkuperäinen nimi
Mitä on Nähdä
Suomenkielinen nimi

Mitä on Nähdä

Englanninkielinen nimi

What There Is to See

Tuotantomaat
Finland
Dialogi
Kyllä
Ääni
Kyllä
Työryhmä
Jarkko Virtanen (Kuvaaja), Jaana Kokko (Käsikirjoittaja), Jaana Kokko (Leikkaaja), Riikka Hänninen (Musiikki), Joose Ojala (Musiikki), Jaana Kokko (Ohjaaja), Jaana Kokko (Tekijä), Joose Ojala (Näyttelijä), Marianne Tenhami (Näyttelijä), Markus Tihumäki (Näyttelijä), Anniina Latikka (Näyttelijä), Jari Gusev (Näyttelijä), Riikka Hänninen (Näyttelijä), TAIKE (Rahoittaja), AVEK - The Promotion Centre for Audiovisual Culture (Rahoittaja), Kone Foundation (Rahoittaja), Jaakko Rinne (Värimäärittely), Samy Kramer (Äänisuunnittelu), Joonatan Hietanen (Äänittäjä)
Pressikuvat
Jaana Kokko on Espoossa asuva taiteilija. Hän valmistui taiteen maisteriksi 2002 ja suorittaa parhaillaan jatko-opintojaan Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa. Hän on kiinnostunut taiteellisesta ilmaisusta ja historiasta, mutta myös teoksen tekemisen ja esittämisen poliittisuuden ymmärtämisestä. Hänen teoksiaan on esitetty laajasti kansainvälisillä festivaaleilla ja näytöksissä sekä yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Aboa Vetus & Ars Novassa Turussa (2014), OKK:ssa Berliinissä; Porin taidemuseossa (2013), Moderna Museetissa Tukholmassa (2012), The National Art Centerissä Tokiossa (2012) ja Optica – Center for Contemporary Artissa Montrealissa (2010).