Kineettisiä kuvia

Eino Ruutsalo

Jälkikäsitellyn filmimateriaalin avulla pyritään kinematografista liikettä runkona käyttäen antamaan ilme uudelle kuvalliselle liikkeelle ja ilmaukselle. Elokuvaruudun tehoa on lisätty maalaustietä: erilaista filmimateriaalia on raaputettu, syövytetty, rei’itetty ja maalattu. Näin on saatu aikaan erisuuntaisia ja erilaisilla nopeuksilla toimivia liikesarjoja ja "tavanomaisen filmin" ulkopuolella toimiva kuva.

Production Year
1962
Duration
00:04:49
Tyyppi
Genre
Asiasanat
Original Title
Kineettisiä kuvia
Finnish Title

Kineettisiä kuvia

English Title

Kinetic Pictures

Tuotantomaat
Finland
Dialogue
No
Sound
Yes
Työryhmä
Eino Ruutsalo (Kuvaaja), Eino Ruutsalo (Ohjaaja), Kaarlo Kaartinen (Säveltäjä), Otto Donner (Säveltäjä), Eino Ruutsalo (Tekijä), Eino Ruutsalo (Tuottaja), Kari Hynninen (Muusikko), Kaarlo Kaartinen (Muusikko), Matti Koskiala (Muusikko), Otto Donner (Muusikko)
Press Photos

Eino Ruutsalo

Born: 1921

Eino Ruutsalo (1921–2001) opiskeli maalausta ja piirustusta Parsons School of Designissa New Yorkissa (1949–50) ja Suomen taideakatemiassa Helsingissä (1952–53). Ruutsalo oli yksi keskeisimpiä suomalaisen kineettisen ja videotaiteen pioneereja. Hän oli elokuvaaja, maalari, kuvanveistäjä sekä visuaalinen runoilija. Ruutsalo tunnetaan erityisesti kokeellisista lyhytelokuvistaan kuten Kineettisiä kuvia (1962). Hän kuvasi ensimmäisen elokuvansa New Yorkissa 1950-luvun alussa. Uransa aikana Ruutsalo ohjasi myös ranskalaisen New Wave -liikkeen innoittamia kokopitkiä elokuvia. Kuva: Pentti Pietinen / Eino Ruutsalon arkisto