Black Lives Matter

Huber Sasha, Saarikko Petri

Black Lives Matter on performanssi poliisiväkivallasta, jolle etenkin afrikkalaisamerikkalaiset altistuvat syvälle juurtuneen rasismin vuoksi. Performanssissa fiktiivinen poliisi kirjoittaa lukemattomia kertoja ‘Black Lives Matter’ liitutaululle väkivallattomana rangaistuksena.

Tuotantovuosi
2017
Kesto
00:07:19
Tyyppi
Asiasana
Alkuperäinen nimi
Black Lives Matter
Englanninkielinen nimi

Black Lives Matter

Tuotantomaat
Finland, United States
Dialogi
Ei
Ääni
Kyllä
Työryhmä
Petri Saarikko (Kuvaaja), Sasha Huber (Käsikirjoittaja), Petri Saarikko (Leikkaaja), Sasha Huber (Ohjaaja), Petri Saarikko (Ohjaaja), Petri Saarikko (Tekijä), Sasha Huber (Tekijä), Sasha Dees / John 106 Inc. (Tuottaja), Gerrit Vooren / Vooren Productions (Tuottaja), Petri Saarikko (Äänisuunnittelu), Joe Shavel (Näyttelijä), Newhouse Center for Contemporary Art (Rahoittaja), VISEK (Rahoittaja), Snug Harbour (Rahoittaja), College of Staten Island (Rahoittaja), Taiteen edistämiskeskus (Rahoittaja)
Pressikuvat

Petri Saarikko

Syntynyt: 1973

Petri Saarikko (s. 1973) on helsinkiläinen taiteilija ja muotoilija. Hän yhdistelee paikkasidonnaisissa installaatioissaan sosiaalista kommentaaria muotoilijan työhönsä ja uusmediataustaansa. Hänen teoksensa ovat luonteeltaan vahvasti performatiivisia eikä Saarikko kaihda provosointia. Usein hän haastaa kansallisen identiteetin, taiteellisen tekijyyden tai virallisten poliittisten puheiden käsityksiä vaihtamalla niiden asiayhteyden ja paljastamalla näin näiden ilmiöiden todellisen, keinotekoisen luonteen. Saarikon teokset pyrkivät paljastamaan voimasuhteita, tekemään tilaa yksilöiden kertomuksille. Ne ovat tasa-arvon puolella. Saarikko tekee taidetta yhdessä kumppaninsa Sasha Huber Saarikon kanssa.
Sasha Huber (Sveitsi/Suomi) on Helsingissä asuva monialainen sveitsiläis-haitilaistaustainen kuvataiteilija. Hänen työskentelee ja esittää taidettaan kansainvälisesti ja on ensisijaisesti kiinnostunut muistin ja kuulumisen politiikoista, varsinkin suhteessa ympäristön kantamaan kolonialistiseen ylijäämään. Sensitiivisyys historiaa ja nykyisyyttä yhdistäviä hienovaraisia juonteita kohtaan on saanut Huberin suhtautumaan arkistomateriaaliin kerroksisena luovana praktiikkana, johon sisältyy perfomanssipohjaisia interventioita, videota, valokuvaa ja yhteistöitä. Tietoisena välineen symbolisesta merkityksestä Huber on myös ottanut haltuun naulapyssyn epätasa-arvoisten voimasuhteiden uudelleenneuvottelun mahdollistava aseena. Huber työskentelee säännöllisesti luovana työparina kumppaninsa Petri Saarikon kanssa. Hän on valmistunut taideteollisesta korkeakoulusta maisteriksi ja suorittaa tällä hetkellä taiteellisen tutkimuksen tohtoriopintoja.