Sähköisten runoelokuvien näytös Runokuu-festivaalin ohjelmistossa

Sähköä ilmassa – sähköä, runoa ja kokeellista elokuvaa yhdistävä ilta Cinema Orionissa torstaina 20.8. klo 18.

Sähköä ilmassa -illan aikana nähdään Suomalaisen mediataiteen keskus AV-arkin arkistosta teoksia, jotka tuovat yhteen sähköä, runoutta ja liikkuvaa kuvaa. Näytöksen järjestävät yhteistyössä AV-arkki, Elävän kuvan keskus ELKE ry ja Nuoren Voiman Liiton Runokuu-festivaali.

Petra Lindholm: Bystanders (2020)

Tilaisuuden aluksi esiintyy Helsingissä asuva palkittu runoilija ja prosaisti Maria Matinmikko.

Näytöksen avaa Tuomas A. Laitisen essee-elokuva The Powder of Sympathy (2015, 08:36), joka tutkii kuparin olemusta niin yhteiskunnallisella kuin myyttisellä tasolla. Sen jälkeen nähdään kaksi uutuusteosta: Petra Lindholmin Bystanders (2020, 16:00) on kokeellinen unenomainen matka, jonka aikana kohdataan niin tulevaisuudestaan laulavia mehiläisiä kuin sähkölankojakin. Tampereen elokuvajuhlien kotimaisessa kilpailussa ensi-iltansa saanut Niina Suomisen Mikä aika on? (2020, 07:15) luo käsin kehitetyllä 16mm filmimateriaalillaan kaleidoskooppimaisen visuaalisen kokonaisuuden säveltäjä Jukka Ruohomäen saman nimiseen ääniteokseen.

Niina Suominen: Mikä aika on? (2020)

Ruohomäen sävellys on toteutettu vuonna 1970 suomalaisen elektronisen musiikin edelläkävijän Erkki Kurenniemen suunnittelemalla DIMI-syntetisoijalla. DIMI-musiikkia kuullaan myös näytöksen päättävissä kolmessa Erkki Kurenniemen lyhytelokuvassa – Computer Music (1966, 06:26, nostokuvassa), Elämän reikänauha (1964, 08:03) ja Electronics in the World of Tomorrow (1964, 04:55) – jotka ovat varhaisen tietokonekulttuurin aistillista juhlaa.

Erkki Kurenniemi: Electronics in the World of Tomorrow (1964)

Ohjelmakokonaisuuteen kuuluu myös yleisölle jaettaviin lippusiin painetulla qr-koodilla toimiva elokuvaesitys ”.-. ..- -. — Sähkötys säestys” ja ”QR ELECTRIC BLUE POETRY MOVIES/VOICES”. Tämän laajennetun todellisuuden runoelokuvakokonaisuuden on tuottanut Seppo Renvallin ja Maija Saksmanin duo SepeMasa system & Personal Phone Poem Trainers. Saat näytöksestä matkaasi myös tuunatun HSL:n kertalipun ”Runo/matka”.

QR Electric Blu Poetry movies/voices -sarja etenee sähkönsinisillä runopoluilla maantieltä virtapiireihin ja löytää kotiin navigaattorilla. Ääneen lausutut runot liikkuvat epäkielestä sähkötyksen ja linnunlaulun kautta saarnaan, trokeeseen ja kielenkatoon. Qr-koodista avautuvat liikkuvat runokuvat lausutaan henkilökohtaisesti juuri sinulle puhelimeesi. Heitä Runowoltti ja saavu PoetryParkille Orioniin!

Seppo Renvall tekee yhteistyötä äänialan ammattilaisten, muusikoiden ja muun muassa dj:iden kanssa. Tällä hetkellä hän valmistelee nykymusiikkisarjaa. Maija Saksmanin videoissa on viime aikoina vieraillut puhuvia kukkia ja linnunlaulua. He järjestävät yhdessä happeningeja ja kutsuvat koolle vaihtuvia vierailijoita. Sähköä ilmassa -näytöksen qr-runoelokuvissa ovat mukana Henrik Pathirane, Kirsi Poutanen, Saila Susiluoto ja Jouni Tommola ja esittämässä runojaan. Muita lausujia ovat näyttelijät Eija Ahvo ja Eero Ojala sekä Jarkko Räsäsen ja Maija Saksmanin kehittämä konehenkilö, salaperäinen Neiti Bluu.

taitto: Simo Rouhiainen

Liput

10 € normaali hinta
8 € alle 18v, eläkeläiset, työttömät, opiskelijat, asepalvelusta tai siviilipalvelusta suorittavat
9/7 € Orion-klubilaiset

Tilaisuuden turvallinen osallistujamäärä on 70 henkeä.

Yhteistyössä AV-arkki, Elävän kuvan keskus ELKE ry, Runokuu-festivaali


Sähköä ilmassa, 20.8.2020, Cinema Orion

Lisätietoa: Cinema Orion ja Runokuu


AV-ARKKI ON EDISTÄNYT SUOMALAISEN MEDIATAITEEN ASEMAA VUODESTA 1989. TAITEILIJAT OSALLISTUVAT TÄHÄN TAPAHTUMAAN AV-ARKIN EDISTÄMISTYÖN ANSIOSTA.