Dave Bergin, Hannaleena Haurun ja Nina-Maria Oförsagdin erikoisnäytöksiä tammikuun lopulla

Helsingissä on nähtävillä tammikuun lopulla taiteilijoiden liikkuvaa kuvaa Hannaleena Haurun ja Nina-Maria Oförsagdin erikoisnäytöksissä. Tammikuun lopulla käynnistyy myös Cinema Orionissa Dave Bergin tuotantoon keskittyvä esityssarja, joka jatkuu aina huhtikuun loppuun.

Perjantaina 17.1. klo 20 Nukketeatteri Sampon Sampo Soikoon! -sarjassa esitetään kansanmusiikki-/jazz-yhtyeen Barlastin ja mediataiteiljan Nina-Maria Oförsagdin improvisoitu live cinema -teos Breaks at Dawn. Mitä tapahtuu ympärillä yöllä, kun suurin osa meistä nukkuu ja aika ei ole oikeasti olemassa? Breaks at Dawn liikkuu pimeyden tunneilla jossa mitään ei tapahdu, arjen ulkopuolella, välitilassa ennen miljoonakapungin heräämistä. Oförsagd käyttää urbaaneissa miljoonakaupungeissa (Tokyo, Hong Kong, Taipei) kuvattua aineistoa, jota hän leikkaa elokuvaksi livenä. Barlast ottaa vaikutteita eurooppalaisesta jazzista, pohjoismaisesta kansanmusiikista ja vapaasta improvisaatiosta sekä tutkii näillä tyyleillä improvisaation ja säveltämisen rajapintaa.

Nina-Maria Oförsagd: Breaks at Dawn (2019)

Suomen elokuvasäätiön Lyhyesti kerran kuussa -sarjan kevätkauden avaa sunnuntaina 19.1. klo 15 Hannaleena Haurun lyhytelokuvien retrospektiivi, jossa nähdään teokset Jos kaadun (2007), Älä kuiskaa ystävän suuhun (2009), Vialliset otteet (2009), Säälistäjät (2015), Heidin suunnittelema jääkiekkoelokuva (2017) sekä musiikkivideo Harmaa Getto: Se et ole sinä (2019). Näytökseen Kino K-13:ssa on vapaa pääsy.

Hannaleena Hauru: Heidin suunnittelema jääkiekkoelokuva (2017)

Dave Bergin tuotantoa esitellään Cinema Orionissa neljän näytöksen erikoissarjassa, joka sisältää kaikki Bergin kolme pitkää näytelmäelokuvaa: Ovia ja lukkoja (2011), Nöyryydestä (2012) ja Onnesta (2014), sekä 46-minuuttisen puolipitkä näytelmäelokuva Paratiisi (2017). Elokuvien alkukuvina nähdään sarja Dave Bergin lyhytelokuvia vuosilta 2012–2017. Sarjan ensimmäinen näytös on 21.1. ja seuraavat 25.2., 24.3. ja 28.4.

Näytössarjan pääelokuvat käsittelevät mm. sisarussuhteen ongelmia ja ujoa rakkautta, ensihoitajalle nousevaa kaikkivoipaisuuden suuruusharhaa, vanhempien vaikutusta parisuhteeseen, sekä itsenäisen Suomen sukupolvien traumoja, niiden taakkaa sekä menneiden ja nykyisten sukupolviemme ääriajattelutapojen vastakkainasettelua.

Dave Berg: Paratiisi (2017)

Pitkien näytelmäelokuvien alkukuvina nähtävien Bergin lyhyiden fiktioelokuvien kerronta jakautuu joko yhden näyttelijän monologiin 3D-animoidun todellisuuden ympäröimänä, tai vaihtoehtoisesti dystooppisen sadun kaltaiseen animaatiotodellisuuteen ilman dialogia tai henkilöhahmoja, instumentaalimusiikin kuljettaessa tunnelmaa sadunkertojan äänenpainotusten kaltaisesti. 


Nina-Maria Oförsagd & Barlast: Breaks at Dawn, 17.1.2020, Nukketeatteri Sampo

Lyhyesti kerran kuussa: Hannaleena Hauru, 19.1.2020, Kino K-13

Dave Berg Orionissa, 21.1.–28.4.2020, Cinema Orion