Marko Lampisuon näyttely Galleria Himmelblaussa avautuu 23.2.

Galleria Himmelblaussa Tampereella avautuu Marko Lampisuon näyttely, joka on auki 23.2.–22.3.2020. Näyttelyssä on esillä videoteoksia ja taidegrafiikkaa.

Ensiesityksen saa 4 Channel Edinburgh, videoteos nelihenkisen taiteilijaperheen matkasta Skotlantiin. Matkailijat kokevat vanhat kaupunkikorttelit, synkät linnat ja kauniit maisemat yhdessä, mutta yksilöllisesti, yrittäen kukin täyttää omia tarpeitaan. Äiti haluaa verkostoitua, isä kaipaa lepoa, lapset vaativat leikkiä ja huvituksia. Kaikki joutuvat kysymään, miksi matkalle on edes lähdetty. Matkapäiväkirjoihin, matkalla kuvattuihin videoihin ja näistä tehtyihin uudelleentulkintoihin pohjautuva teos käsittelee perheen vuorovaikutustilanteita, taiteen kansainvälistymistä ja matkustamisen mielekkyyttä. Teoksen ääniraidan on toteuttanut edinburghilainen äänisuunnittelija ja muusikko Ali Murray. Teoksen tekemistä ovat tukeneet AVEK, Taiteen edistämiskeskus, Pirkanmaan Taidetoimikunta, Visek sekä Suomen Lontoon instituutti. Lähes puolituntinen teos esitetään yksikanavaisena projisointina.

Vuonna 2019 valmistunut Kansallismaisema on Tampereella esillä 5-kanavaisena installaatioversiona. Kansallismaisema-videoteos rakentuu Kolilla kuvatuista maisemaotoksista sekä Youtubesta kaapatuista videoista äärioikeiston marsseilta ja mielenosoituksista. Teoksen ääniraidalla kuullaan Johanna Kärkkäisen esittämää huilumusiikkia, joka on improvisoitu Karjalan kunnailla -kansansävelmään pohjautuen. Kansallismaisema on musiikillinen videoteos kansallisen kuvaston kamppailusta äärioikeistolaista omimista vastaan.

Lampisuo: Kansallismaisema (2019)

Marko Lampisuo (s.1970 Turku) poimii kuva-aiheet luonnosta tai perhepiiristä. Alkuperäinen, dokumentaarinen otos on yleensä vasta alkusysäys teokselle, joka saa lopullisen muotonsa käsityömäisten vaiheiden jälkeen. Usein työskentelyä rajaavat taiteilijan asettamat kaavat, joiden toisteisuus tuo aineistosta esiin sen rakenteessa piilevää kauneutta. Välineen ominaisuuksien venyttäminen vaikuttaa siihen, miten teokset ilmaisevat ajan kokemusta.


Marko Lampisuo / Galleria Himmelblau, 23.2.–22.3.2020, Tampere

Lisätietoa: Galleria Himmelblau