Maija Blåfieldin sekä Minna Rainion ja Mark Robertsin elokuvat DocPointin kotimaisessa sarjassa – ohjelmistossa myös käsintehtyjen elokuvien näytös Orionissa

Maija Blåfieldin The Fantastic (2020, nostokuvassa) sekä Minna Rainion ja Mark Robertsin To Teach a Bird to Fly (2020) saavat maailman ensi-iltansa Helsingin dokumenttielokuvafestivaali DocPointin kotimaisessa esityssarjassa. Elokuvat esitetään yhteisnäytöksenä tiistaina 28.1. klo 17 Kinopalatsi 1:ssä ja perjantaina 31.1. klo 15 Kinopalatsi 8:ssa.

DocPointin yhteydessä järjestetään perjantaina 31.1. klo 13 Cinema Orionissa ilmainen erikoisnäytös, jossa esitetään Philip Hoffmanin Film Farmilla Kanadassa käsintehtyjä elokuvia. DocPoint järjestetään 27.1.–2.2.

The Fantastic on elokuva mielikuvituksesta ja tuntemattoman kohtaamisesta. Entiset pohjoiskorealaiset kertovat kotimaassaan salaa katsomistaan kielletyistä ulkomaisista elokuvista. Millaiseksi he kuvittelivat tuntemattoman ulkomaailman, kun tiedonvälityksen sijaan tietolähteenä toimivat salakuljetetut fiktioelokuvat? The Fantastic kääntää nurin asetelman, jossa länsimaalaiset tirkistelevät suljetun valtion arkielämää. Tässä elokuvassa pohjoiskorealaiset kohdistavat kiinnostuksensa ulkomaailmaan. Dokumentaarisen kuvan ohella elokuvassa on käytetty digitaalisia efektejä.

Maija Blåfield on helsinkiläinen kokeellisen dokumenttielokuvan tekijä. Hänen teoksensa yhdistävät usein dokumentaarisuutta ja fiktiota. Elokuvat käsittelevät todellisuuden tulkinnan monia tapoja sekä jokapäiväisen todellisuuden fantastista puolta. Hänelle on myönnetty mediataiteen valtionpalkinto 2014 ja hän oli vuonna 2017 ehdolla Suomen suurimman kuvataidepalkinnon Ars Fennican saajaksi. Blåfieldin teoksia on esitetty koti- ja ulkomaisilla festivaaleilla, televisiossa sekä taidemuseoissa ja gallerioissa.

To Teach a Bird to Fly yhdistelee dokumentti- ja fiktioelokuvaa ja tutkii lintujen sukupuuttoaaltoa ja ilmastonmuutosta fiktionaalistetun tarinan keinoin ja tulevaisuuden näkökulmasta. To Teach a Bird to Fly kuvittelee tulevaisuuden, jossa ihmisen ja toislajisten välinen suhde ei perustu hyväksikäyttöön vaan yhteiseloon ja yhteistyöhön. Elokuva kääntää vallitsevan dystooppisen ilmapiirin ja sukupuuttokertomuksen ylösalaisin ja korvaa ne hyvin erilaiseksi kuvitellulla tulevaisuudella. Elokuva tarjoaa näin väläyksen paremmaksi muuttuneesta maailmasta ja tarjoaa aihetta toivoon ja toimintaan nykyhetkessä. 

Minna Rainio & Mark Roberts: To Teach a Bird to Fly (2020)

Minna Rainion ja Mark Robertsin teokset yhdistävät media- ja käsitetaidetta sekä dokumenttia ja käsittelevät sosiaalisia ja poliittisia kysymyksiä. Rainion ja Robertsin teokset ovat olleet esillä laajasti Suomessa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa mm. Nykytaiteen museo Kiasmassa (2004), Suomalaisen valokuvataiteen triennaalissa Salon taidemuseossa (2006), Ludwig Forum für Internationale Kunst-museossa Aachenissa, Saksassa (2008) ja Suomen kulttuuri-instituutissa Pariisissa (2008), sekä lukuisilla kansainvälisillä festivaaleilla.

Unikuvia: Käsin Tehtyjä Elokuvia 

Minna Parkkinen: Circle (2010)

Cinema Orionissa perjantaina 31.1. klo 13 esitettävä Unikuvia on pieni sarja suomalaisia elokuvia, jotka liittyvät kanadalaisen ohjaajan ja elokuvakulttuurivaikuttajan Philip Hoffmanin työpajoihin niin Suomessa kuin Kanadassakin Hoffmanin Film Farmilla. Näytökseen on vapaa pääsy ja paikalle saapuvat tekijät ja Hoffman osallistuvat keskusteluun.

Näytöksen elokuvat ovat:

Milja Viita: When We Are Nothing Left (2019)

Helsingin dokumenttielokuvafestivaali DocPoint, 27.1.–2.2.2020

Lisätietoa: DocPoint


AV-ARKKI ON EDISTÄNYT SUOMALAISEN MEDIATAITEEN ASEMAA VUODESTA 1989. TAITEILIJAT OSALLISTUVAT TÄHÄN TAPAHTUMAAN AV-ARKIN EDISTÄMISTYÖN ANSIOSTA.