AV-arkkia ei hyväksytty Suomen Taiteilijaseuran jäseneksi

AV-arkkia ei hyväksytty Suomen Taiteilijaseuran jäseneksi

Tiedote AV-arkin jäsenille:
AV-arkkia ei hyväksytty Suomen Taiteilijaseuran jäseneksi

AV-arkki haki kaksi vuotta sitten Suomen Taiteilijaseuran jäseneksi, koska yhä useammat jäsentaiteilijamme toivoivat sitä yhdistykseltämme. Toimitimme 14.3.2016 hakemuksen Taiteilijaseuralle ja kävimme esittelemässä AV-arkin toimintaa STS:n hallituksen kokouksessa.

Päätöksen saaminen hakemuksesta venyi pitkään. AV-arkki oli kuitenkin toiveikas jäsenyyden suhteen, koska Taiteilijaseuran strategisiin tavoitteisiin 2017–2021 oli samaan aikaan kirjattu: “Seuran yhdistyspohja kattaa kaikki suomalaiset ammattitaiteilijat.”

AV-arkki sai 19.3.2018 päätöksen, että STS:n hallitus ei puolla jäsenhakemuksen viemistä seuran edustajistoon. Taiteilijaseuran hallitus siis päätti, että yhdistys ei halua AV-arkkia mukaan Taiteilijaseuran toimintaan.

AV-arkin toiminta käynnistyi 1980-luvun lopulla taiteilijoiden tarpeesta tallettaa ja jakaa mediataideteoksiaan. Tätä tehtävää toteutamme edelleen: vuonna 2017 AV-arkin levitystoiminnan kautta teoksia esitettiin 33 eri maassa ja noin 170 eri tapahtumassa. Keräsimme viime vuonna lähes 30 000 euroa esityskorvauksia taiteilijoiden teosten esittämisestä. AV-arkki laskuttaa taiteilijalta vuosittain 50 euron jäsenmaksun, ja lähestulkoon kaikki jäsenpalvelut on tähän saakka pystytty pitämään taiteilijoille ilmaisina. Kotimaassa toimintamme ja jäsenpohjamme on valtakunnallista.

Promotoinnin lisäksi kehitämme toimialaa esimerkiksi pitkäaikaisarkistoinnin ja media- ja taidekasvatuksen suhteen. Juuri käynnistynyt välittäjäportaan kehittämishankkeemme kartoittaa suomalaisten galleristien liiketoimintaosaamista mediataiteen myynnin suhteen. Tarvekartoituksen jälkeen toteutamme syksyllä 2018 avoimena tietona jaettavia ohjeistuksia ja sopimusmalleja sekä kansainvälisen seminaarin.

AV-arkilla on tällä hetkellä 239 jäsentaiteilijaa sekä kaksi tuotantoyhtiötä yhteisöjäseninä. Jäsenmäärämme kasvaa nopeasti. On totta, että osa taiteilijoistamme on jo jäsenenä STS:n valtakunnallisissa järjestöissä. Vertaamalla AV-arkin tämänhetkistä jäsenrekisteriä MUU ry:n ja Valokuvataiteilijoiden liiton sivuilla julkaistuihin tietoihin selviää, että noin 55 % jäsenistämme on myös MUU ry:n ja 15 %  on myös Valokuvataiteilijoiden liiton jäseniä.

Toimialan yhdessä kehittäminen on kuitenkin mielestämme tärkeämpi asia kuin henkilöjäsenten osittainen päällekkäisyys yhdistyksissä. AV-arkin toimintamalli on erilainen kuin Taiteilijaseuran vanhoilla jäsenjärjestöillä, ja tämän vuoksi ajattelimme, että osaamisestamme ja tulokulmistamme voisi olla hyötyä myös Taiteilijaseuran toiminnassa. AV-arkki pyrkii siihen, että emme tee päällekkäisiä asioita muiden toimijoiden kanssa.

Jatkamme mielellämme edelleen yhteistyötä Taiteilijaseuran kanssa, vaikka uskommekin, että säännöllisesti samassa pöydässä istuminen edistäisi toimialan yhteisten tavoitteiden tunnistamista. Niille AV-arkin jäsenille, jotka eivät kuulu STS:n jäsenjärjestöihin myönteinen päätös olisi tuonut ammatillista turvaa ja etua.

Vesa Vehviläinen, puheenjohtaja

Hanna Maria Anttila, toiminnanjohtaja

AV-arkki ry


Taiteilijaseuran hallituksen perustelut päätökselle luettavissa Taiteilijaseuran verkkosivuilla.

Copyright © 2019 AV-Arkki