Vainio-Taanila-Ekström-yhteisnäytös Stage-festivaalilla Korjaamolla

Vainio-Taanila-Ekström-yhteisnäytös Stage-festivaalilla Korjaamolla

21.–27.8. järjestettävä monitaidefestivaali Stage kunnioittaa tänä keväänä menehtynyttä elektronisen musiikin mestaria, Mika Vainiota, esittämällä elokuvia, joissa on hänen säveltämänsä musiikki. Perjantaina 25.8. Korjaamolla esitettävän näytöksen elokuvat ovat Saara Ekströmin Phantasma (2016) sekä Mika Taanilan Fysikaalinen rengas (2002) ja Mannerlaatta (2016). Ekström ja Taanila ovat näytöksen jälkeen paikalla Kari Yli-Annalan haastateltavina.

Ekströmin Phantasmassa kamera kuljettaa katsojaa vuonna 1939 Kööpenhaminaan avautuneen akvaariorakennuksen unenomaisen houreisissa ja rapautuvissa tiloissa. Aika ajaa vastakkaisia orgaanisia ja mekaanisia elementtejä kohti yhteistä tuhoa, jossa ne sulautuvat joksikin kokonaan uudeksi.

Mika Taanilan Fysikaalinen rengas on found footage -filmi. Se perustuu materiaaliin, joka dokumentoi anonyymin suomalaisen fysikaalisen kokeen 1940-luvulta. Kokeen tarkoitus jää tuntemattomaksi. Huolellisella editoinnilla raakamateriaalista on koostettu kineettinen taideteos. Olennainen osa teosta on Mika Vainion (Pan Sonic) tekemä ääni.

 

Taanilan ohjaama ja Harry Salmenniemen kirjoittama Mannerlaatta on täyspitkä lettristinen, ilman kameraa toteutettu elokuva lentopelosta, turvatarkastuksista ja aikavyöhykkeistä. Mannerlaatta kuvaa tilannetta kuvitteellisessa lentokenttähotellissa Helsinki-Vantaalla. Päähenkilö on saapunut työmatkallaan Tokiosta Helsinkiin ja toipuu hotellihuoneessaan aikaerosta ennen seuraavaa lentoa.

Kuva: Taanila, Mannerlaatta (2016)

Kuva: Taanila, Mannerlaatta (2016)

Saara Ekström asuu ja työskentelee Turussa. Hän on opiskellut mm. Turun Piirustuskoulussa vuosina 1983–86 sekä Northern Arizona Universityssa Yhdysvalloissa vuosina 1995–96. Video-, valokuva- ja installaatioteoksissaan Ekström on kiinnostunut luonnon- ja keinotekoisista materiaaleista joilla on symbolista arvoa. Ekström on osallistunut lukuisiin valtakunnallisiin ja kansainvälisiin näyttelyihin vuodesta 1986. Hänet valittiin Ars Fennica ehdokkaaksi vuonna 2002 ja Helsingin juhlaviikkojen taiteilijaksi vuonna 2005. Hänen mittavat yksityisnäyttelynsä nähtiin Amos Andersonin taidemuseossa 2005 ja Nykytaiteen museo Kiasmassa 2011. Ekströmin teoksia löytyy monista koti- ja ulkomaisista kokoelmista.

Mika Taanila on helsinkiläinen elokuvantekijä ja kuvataiteilija. Taanilan elokuvat sijoittuvat dokumentin, kokeellisen elokuvan ja kuvataiteen välimaastoon. Hänen elokuvansa käsittelevät usein tulevaisuuden utopioita, teknologian haavoittuvuutta sekä ihmisen ja koneen välistä suhdetta. Taanilan teoksia on nähty merkittävissä ryhmänäyttelyissä, mukaan lukien Venetsian biennaali (pohjoismainen paviljonki 2017), Aichi Triennale (2013), dOCUMENTA (2012), Shanghai Biennale (2006), Berlin Biennale (2004), Manifesta (2002) ja Istanbul Biennial (2001). Yksityisnäyttelyihin lukeutuu Nykytaiteen museo Kiasma (2013–14), St. Louisin nykytaiteen museo (2013), TENT Rotterdamissa (2013) ja Galleria Heino (2010). Taanilan lyhytelokuvia on esitetty yli 300 elokuvafestivaaleilla ja tapahtumissa. Vuonna 2015 Taanilalle myönnettiin arvostettu Ars Fennica -palkinto, Suomen suurin kuvataidepalkinto.


Vainio-Ekström-Taanila-yhteisnäytös 25.8.2017 Stage-festivaalilla Korjaamolla

Lisätietoa: Stage


AV-ARKKI ON EDISTÄNYT SUOMALAISEN MEDIATAITEEN ASEMAA VUODESTA 1989. TAITEILIJAT OSALLISTUVAT TÄHÄN TAPAHTUMAAN AV-ARKIN EDISTÄMISTYÖN ANSIOSTA.

Copyright © 2019 AV-Arkki