Luontosuhdetta luotaavaa videotaidetta Liitos-näyttelyssä Oulun taidemuseossa

Luontosuhdetta luotaavaa videotaidetta Liitos-näyttelyssä Oulun taidemuseossa

Suomen Biotaiteen Seura ry:n ja Oulun taidemuseon tuottama kansainvälinen nykytaidenäyttely Liitos tarkentaa katseen ihmisen luontosuhteeseen ja muuttuvaan ympäristöön. Näyttely on esillä 20.5.–12.11.2017. Kanadalaisen kuraattorin Nina Czegledyn ja Suomen Biotaiteen Seuran kokoamassa katselmuksessa teemaan liittyviä ideoita lähestytään tieteidenvälisesti ja poikkitaiteellisesti.

Czegledy on kuratoinut AV-arkin levitysarkistosta näyttelyyn sisältyvään videotaidekoosteeseen seuraavat teokset:

plasticchild2

Still from: Koss: Plastic Child (2016)

Carolin Koss: Plastic Child (2016, 12:08)

Plastic Child kertoo nuoren pojan matkasta läpi saastuneen muovisen maailman. Hänellä on perintönä yksi ainut elävä kasvi, joka suo hänelle hengitettävää ilmaa ja tuo lopulta toivoa ihmiskunnalle. Plastic Child on osa dystooppista Emerald Green -trilogiaa, jossa luonto on syrjäytetty sukupuuttoon, hengitettävää ilmaa on harvassa, ja aurinko on hävinnyt ihmisten riistettyä luonnolta sen resurssit.

Mia Mäkelä: Green Matters – Levästäjän käsikirja (2011, 11:26)

Teoksen nimi Green Matters viittaa säikeiseen viherlevään, jota kasvaa vain Itämeressä. Teos tarkastelee rehevöitymistä uudesta näkökulmasta. Kun ottaa huomioon viherlevän valtavan merkityksen floran ja faunan kehitykselle, sen tärkeyden hapen lähteenä ja sen energia- ja ravintopitoisuuden, se todella ansaitsee kunnioituksemme. Kaiken lisäksi voimme ihastella sen kauneutta vedenalaisessa ympäristössään tarkkailtuna. Mia Mäkelä tutki viherleviä ja niiden mahdollisia käyttötapoja hyödyntämällä perinteistä matonkutomistekniikkaa. Hänen projektinsa tähtää Itämeren rehevöitymisen hyödyntämiseen etsimällä leviä ja keksimällä niille sopivaa käyttöä. Video-opas näyttää, miten levän kanssa työskennellään askel askeleelta.

Tellervo Kalleinen & Oliver Kochta-Kalleinen: Archipelago Science Fiction (2012, 24:55)

Archipelago Science Fiction on uniikki lyhytelokuva Itämerellä sijaitsevan Turun Saariston asukasyhteisöistä. Saaristolaiset näyttelevät itse heidän pelkojensa ja toiveidensa pohjalta käsikirjoitetuissa neljässä hykerryttävän hauskassa ja paikoitellen karmivassa tulevaisuusskenaariossa. Visiot näyttävät surrealistisesta tunnelmastaan huolimatta pelottavan realistisilta ja yleismaailmallisilta.

Kalle Hamm: Garden of Invasive Alien Species (2013, 13:13)

Video perustuu viralliseen listaan, jossa neljä kasvia on julistettu haitallisiksi vieraslajeiksi. Niitä syytetään maiseman pilaamisesta, alkuperäisen floran tukahduttamisesta, maanarvon laskemisesta. Tämä kaikki muistuttaa xenofobisia kommentteja pakolaisista. Video antaa äänen Toisille erityisen äänitystekniikkansa avulla: äänet on nauhoitettu suoraan kasveista.

Risto-Pekka Blom: Hyvästi jää (2016, 03:20)

Elokuva tuntemamme maapallon katoamisesta ja henkilökohtaisesta kaipauksesta.

Still from: Blom: Farewell (2016)

Still from: Blom: Farewell (2016)

Näiden teosten lisäksi koosteessa nähdään myös Leena ja Oula A. Valkeapään teos Manifestations 2017.


Liitos / Splice Oulun taidemuseossa 20.5.–12.11.2017

Lisätietoa: Oulun taidemuseo


AV-ARKKI ON EDISTÄNYT SUOMALAISEN MEDIATAITEEN ASEMAA VUODESTA 1989. TAITEILIJAT OSALLISTUVAT TÄHÄN TAPAHTUMAAN AV-ARKIN EDISTÄMISTYÖN ANSIOSTA.

Copyright © 2019 AV-Arkki