Arkistoidaan mediataide! Pelastetaan nykytaide tuleville sukupolville!

Arkistoidaan mediataide! Pelastetaan nykytaide tuleville sukupolville!

Medioille, julkaisuvapaa 25.5.2015

Torstaina 28.5.2015 järjestetään mediataiteen pitkäaikaisarkistointiin keskittyvä seminaari Kiasmassa. Tapahtumaan osallistuu lähes sata nyky- ja mediataiteen asiantuntijaa.

Kaikki osallistujapaikat sekä jonotuspaikat ovat jo täynnä. Valitettavasti emme voi ottaa enää uusia ilmoittautumisia vastaan.

Paikka: Nykytaiteen museo Kiasman seminaaritila Mannerheiminaukio 2, 00100 Helsinki
Aika: torstai 28.5.2015, 10.00-16.00

Kaikki puheenvuorot ovat englanniksi.

Viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana mediataide on vakiinnuttanut asemansa nykytaiteen kentällä. Suomessa se on yksi kansainvälisesti menestyneimmistä nykytaiteen muodoista. Tästä huolimatta suomalaista mediataidetta ei ole juurikaan pitkäaikaisarkistoitu. Sama tilanne vallitsee digitaalisten pelien osalta. Ellei tilannetta korjata, tärkeä osa nykykulttuuriamme on vaarassa hävitä lopullisesti. Kansallisen digitaalisen kirjaston pitkäaikaissäilytyspalvelun (PAS) myötä saattaa vihdoin tarjoutua mahdollisuus tallentaa myös mediataidetta pitkäjänteisesti ja kestävästi.

Tilanne mediataiteen arkistoinnin suhteen on samankaltainen muissa Pohjoismaissa ja muualla Euroopassa. Monissa maissa on viime vuosina käynnistynyt hankkeita, joilla pyritään arkistoimaan media- ja videotaidetta myös tulevien sukupolvien nähtäväksi.

Seminaarissa kuullaan puheenvuoroja Islannin, Norjan ja Ruotsin tilanteesta. Key note -puheenvuoron pitää Gaby Wijers, hollantilaisen LIMAn (Living Art Media Foundation) johtaja, jolla on vuosikymmenten kokemus mediataiteen pitkäaikaisarkistoinnista.

Tilaisuuden järjestää suomalaisen mediataiteen levityskeskus AV-arkki. Tilaisuutta tukee Pohjoismainen kulttuuripiste ja se järjestetään yhteistyössä Kiasman kanssa.

Tilaisuuden tarkempi ohjelma (englanniksi) löytyy osoitteesta:

http://www.av-arkki.fi/en/news/archiving-media-art-saving-contemporary-art-for-the-next-generation/

Puhujat:

Gaby Wijers, johtaja, LIMA (Living Media Art Foundation), Alankomaat

Kristín Scheving, johtaja, Chamber of Vasulka, National Gallery of Iceland, Islanti

Per Platou, johtaja, Video Art Archive PNEK, Norja

Anna-Karin Larsson, johtaja, Filmform, Ruotsi.

Jaakko Suominen, digitaalisen kulttuurin professori, Turun yliopisto

KKN_lo-res-en

Copyright © 2018 AV-Arkki