Sara Pathiranen My Chinese Landscape MUU Galleriassa 12.4.–20.5.2018

Sara Pathiranen My Chinese Landscape MUU Galleriassa 12.4.–20.5.2018

Sara Pathiranen yksityisnäyttely My Chinese Landscape on avoinna MUU Galleriassa 12.4.–20.5.2018.

Näyttelyssä My Chinese Landscape kuljetaan halki Kiinan sumuisilta Huangshan-vuorilta Shaolin-luostarin takaiseen lehtoon lapsimunkkien aamuharjoituksiin. Pathirane matkusti luotijunan softsleeper-vaunuissa kuuluisalta vuorelta toiselle videokuvaamaan tussimaalauksista tuttujen klassisten maisemien nykyaikaa. Näyttelyn teoksissa maalaus ja video nivoutuvat yhteen käsintehdyille posliinireliefeille. Gallerian seinällä huojuvat samat bambujen latvat kuin elokuvassa Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme. Katsoja saa näkymän kiinalaisen turistin selfietikun takaa, luontokohteissa, joissa kuvataan päivittäin tuhansia kuvia. Kiina vetää taas puoleensa.

Miksi nykyajan matkaaja haluaa valokuvata sumun peittämää vuoristoa tai lauttamatkaa pimeään luolaan? Kiinalaisessa maalaustaiteessa maisema on ollut yleinen aihe yli tuhat vuotta Tang-dynastian loppuajoista lähtien. Vuorille taas on noustu vuosituhansia, kohtaamaan kuolemattomia. Nykyään vuorille kiivetään valokuvaamaan ja jakamaan kuvia WeChatissä. Avautunut Kiina ja älypuhelimen karttapalvelut mahdollistavat myös länsimaisille helpon kulun Kiinan pyhille vuorille. Mitä tavoitamme, kun näemme tunnetun maiseman omin silmin? Ennen maalaus toimi etämatkustamisen välineenä ja kiinalaisen sänkyä saattoi reunustaa maisemasermi. Kiinalaiseen maalaukseen liittyvä sanonta “travelling while lying down” saa uuden merkityksen digiaikana.

Sara Pathirane käsittelee töissään maisemamaalauksen perinnettä sekä kuvan rajaamisen ja alkuperän problematiikkaa. Hän käyttää arjen ja fiktion välissä liikkuvien videoidensa kuvauskohteina elokuvista ja maalaustaiteesta tunnettuja luontokohteita. Hänen taiteensa saa muodon videotaiteena, live-installaationa ja maalaustaiteena. Pathirane asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on opiskellut Kuvataideakatemiassa sekä Torinon taideakatemiassa. Hänen töitään on ollut esillä esimerkiksi Pietarin Taiga-Spacessa (2016), Colombo Art Biennalessa (2016) ja Kiasmassa (2010, 2013).

Avajaiset 12.4. klo 17–19, tervetuloa


Sara Pathirane: My Chinese Landscape, MUU Galleria, 12.4.–20.5.2018

Lisätietoa: MUU ry

Copyright © 2019 AV-Arkki