Minna Rainion ja Mark Robertsin The Factory of the World ja Entangled Mediaboxissa 30.09. - 23.10.2016

Minna Rainion ja Mark Robertsin The Factory of the World ja Entangled Mediaboxissa 30.09. - 23.10.2016

Minna Rainion ja Mark Robertsin teokset The Factory of the World (2014) ja Entangled (2016) ovat esillä Forum Boxin Mediaboxissa 30.09. – 23.10.2016.

The Factory of the World koostuu staattisista videokuvista, jotka kuvaavat suljettua suomalaista elektroniikkatehdasta. Tehdas suljettiin 2003, kun sen koko tuotanto siirrettiin Kiinaan. Kuvien rinnalla kertojaääni kuvailee työskentelyolosuhteita kiinalaisissa tehtaissa. Teos tarkastelee, miten toisistaan maantieteellisesti kaukana olevien työläisten elämänkohtalot pienessä pohjois-suomalaisessa kaupungissa ja yli 10 miljoonan asukkaan suurkaupungissa Etelä-Kiinassa risteytyvät.

Kietoutuneet tekee näkyväksi osallisuutemme ja kietoutuneisuutemme aasialaisten tekstiilitehtaiden työläisten elämään ja kohtaloihin. Elokuva lähestyy aihettaan lastenvaatteiden ja lasten kokemusten välityksellä. Teos tekee katsojansa epämukavan tietoiseksi siitä inhimillisestä hinnasta, joka vaatteiden valmistamisesta on maksettu.

Minna Rainio on valokuvaaja ja mediataiteilija. Hän on valmistunut kandidaatiksi Surrey-instituutista Englannissa ja maisteriksi Lapin yliopistosta, ja valmistui tohtoriopinnoistaan vuonna 2014. Hän on työskennellyt vierailevana professorina Minnesotan yliopistossa USA:ssa ja luennoitsijana Lapin yliopistossa. Rainio työskentelee yhdessä kuvataiteilija Mark Robertsin kanssa. Heidän teoksensa yhdistävät media- ja käsitetaidetta sekä dokumenttia ja käsittelevät sosiaalisia ja poliittisia kysymyksiä. Rainion ja Robertsin teokset ovat olleet esillä laajasti Suomessa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa mm. Nykytaiteen museo Kiasmassa (2004), Suomalaisen valokuvataiteen triennaalissa Salon taidemuseossa (2006), Ludwig Forum für Internationale Kunst-museossa Aachenissa, Saksassa (2008) ja Suomen kulttuuri-instituutissa Pariisissa (2008), sekä lukuisilla kansainvälisillä festivaaleilla.

Mark Roberts on englantilainen kuvataiteilija ja käsikirjoittaja, joka asuu tällä hetkellä Suomessa. Hänellä on kandidaatin tutkinto Surrey Institute of Art and Designista ja maisterin tutkinto Salfordin yliopistosta Manchesteristä. Roberts työskentelee yhdessä kuvataiteilija Minna Rainion kanssa. Heidän teoksensa yhdistävät media- ja käsitetaidetta sekä dokumenttia ja käsittelevät sosiaalisia ja poliittisia kysymyksiä. Rainion ja Robertsin teokset ovat olleet esillä laajasti Suomessa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa mm. Nykytaiteen museo Kiasmassa (2004), Suomalaisen valokuvataiteen triennaalissa Salon taidemuseossa (2006), Ludwig Forum für Internationale Kunst-museossa Aachenissa, Saksassa (2008) ja Suomen kulttuuri-instituutissa Pariisissa (2008), sekä lukuisilla kansainvälisillä festivaaleilla.

Mediaboxi on Forum Boxin tila mediataiteelle. Uusinta mediataidetta esittelevä ohjelmisto suunnitellaan yhteistyössä AV-arkin kanssa. Tila toimii nyt yhtenä tärkeänä kanavana mediataiteelle.


Minna Rainio ja Mark Roberts: The Factory of the World & Entangled Forum Boxin Mediaboxissa 30.09. – 23.10.2016.


AV-ARKKI ON EDISTÄNYT SUOMALAISEN MEDIATAITEEN ASEMAA VUODESTA 1989. TAITEILIJAT OSALLISTUVAT TÄHÄN TAPAHTUMAAN AV-ARKIN EDISTÄMISTYÖN ANSIOSTA.

Copyright © 2019 AV-Arkki